Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ντέρμπι με σφραγίδα Σαραβάκου!

Ντέρμπι με τέτοια ένταση και σημασία σαν κι αυτό της 9ης Νοεμβρίου 1985, λίγα έχουν υπάρξει.


Λέμε και γράφουμε για το φετινό ντέρμπι των “αιωνίων”, αλλά τι να πούμε για εκείνο που διεξήχθη σαν σήμερα το 1985; Καμία σχέση. Τότε το κλίμα ήταν τεταμένο, μια και επρόκειτο για την πρώτη κόντρα των δύο ομάδων ύστερα από την επεισοδιακή μετακίνηση των Νίκου Σαργκάνη και Νίκου Βαμβακούλα από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, τέσσερις μήνες νωρίτερα. Το άσχημο ξεκίνημα που είχαν πραγματοποιήσει οι “ερυθρόλευκοι” προσέδιδε στον αγώνα χαρακτήρα τελικού. Αλλά και οι “πράσινοι” ήθελαν να σπάσουν την αρνητική παράδοση, που τους ήθελε χωρίς νίκη επί του μεγάλου τους αντιπάλου από τον Ιανουάριο του 1980.  

Η ένταση πριν το ματς -το οποίο διεξήχθη Σάββατο- και μεταδόθηκε εκτάκτως από την ΕΡΤ) ήταν μεγάλη, ευτυχώς όμως, δεν έγιναν επεισόδια. Κι ας γέμισαν οι κερκίδες του ΟΑΚΑ από 75.000 οπαδούς και των δύο ομάδων (ο Παναθηναϊκός πήρε το 30% των εισιτηρίων). Το ματς διεξήχθη σε ωραία ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα, με εξαίρεση τις αναμενόμενες αποδοκιμασίες προς τους δύο… αλλαξοπιστήσαντες. Νικητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός με 2-1, έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή εκείνη την εποχή. Τον Δημήτρη Σαραβάκο.

Ο θαυματουργός “μικρός” πέτυχε και τα δύο γκολ του Παναθηναϊκού. Δύο γκολ που φέρουν την προσωπική του σφραγίδα, άσχετα αν τουλάχιστον στο πρώτο η άμυνα του Ολυμπιακού θυμίζει παιδική χαρά. Ειδικά στο δεύτερο γκολ φανερώνεται η οξυδέρκεια, αλλά και η εκτελεστική δεινότητα του μεγάλου αυτού ποδοσφαιριστή, ο οποίος στα 24 χρόνια του τότε, είχε πια καθιερωθεί ως ο νέος ηγέτης του “τριφυλλιού”.

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε τις αδυναμίες του. Και μπορεί να διαμαρτύρεται δίκαια για το πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ του στο 55’ (με το σκορ στο 0-1) σε χέρι του Βαμβακούλα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε πείσει ότι μπορούσε να φτάσει στη νίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι δέχθηκε το δεύτερο γκολ όταν έπαιζε πια με αριθμητικό πλεονέκτημα. Ούτε ότι ο κακός, εκείνη τη μέρα, Σέστιτς, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το πέναλτι που κέρδισε η ομάδα του στο 87’, σε χέρι του Καρούλια. Ο Σαργκάνης ψάρεψε τον Γιουγκοσλάβο εξτρέμ και απέκρουσε, πανηγυρίζοντας μάλιστα μπροστά στους οπαδούς της παλιάς του ομάδας.

Στο 90’ ο Ολυμπιακός μείωσε με νέο πέναλτι (που κακώς σφυρίχτηκε), το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Αναστόπουλος, αλλά στην ιστορία έμεινε εκτός από τον Σαραβάκο, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, για τον τρόπο με τον οποίο δέχθηκε την αποβολή του στο 71’. Ο Αργεντινός άσος αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη για σκληρό φάουλ στον Λεμονή και την ώρα που οι παίκτες των δύο ομάδων κόντευαν να έρθουν στα χέρια, βγήκε από το τσούρμο και πήγε και έδωσε το χέρι του στον διαιτητή, Βαγγέλη Γιαννακουδάκη. Μία σπάνια κίνηση ήθους, από έναν άνθρωπο που δεν είχε περάσει και λίγα τα προηγούμενα χρόνια, για το γνωστό θέμα της ιθαγένειας. Γι’ αυτό είχε ακόμα μεγαλύτερη αξία.

 

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-2

 (90’ πέν. Αναστόπουλος - 26’, 75’ Σαραβάκος)



Ολυμπιακός (Αντώνης Γεωργιάδης): Παπαμιχαήλ, Ξανθόπουλος, Αποστολάκης, Κασδοβασίλης (66΄Λεμονής), Μίχος, Σεμερτζίδης, Σέστιτς, Μπάριος, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Κοκολάκης.

Παναθηναϊκός (Πετρ Πάκερτ): Σαργκάνης, Καρούλιας, Πατσιαβούρας, Γεροθόδωρος, Βαμβακούλας, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Χρ. Δημόπουλος (78’ Δοντάς), Ρότσα, Καραβίδας (65’ Κάβουρας).





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου