Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Παράταση ζητεί ο ΟΠΑΠ για την εγκατάσταση των παιχνιδομηχανών

 Την επέκταση της περιόδου εγκατάστασης των παιγνιομηχανών (VideoLottery Terminals ή VLTs) ζήτησε η διοίκηση του ΟΠΑΠ από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, ζήτησε να τροποποιηθεί η περίοδος εγκατάστασης των 16.500 παιγνιομηχανών για τις οποίες έχει υποχρέωση ο ίδιος να εγκαταστήσει από 18 σε 24 μήνες. Σύμφωνα με το αίτημα, η περίοδος των 18 μηνών δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση του project.

Αρνείται το ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται ότι απάντησε αρνητικά στο αίτημα της διοίκησης του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείεται το αίτημα να επανεξεταστεί στο μέλλον. Πάντως, η όλη υπόθεση καταδεικνύει ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά τη λήψη της άδειας λειτουργίας των VLTs από τον ΟΠΑΠ, πολύ λίγη δουλειά έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Κοινωνοί στις ανησυχίες της διοίκησης του ΟΠΑΠ έγιναν προχθές και οι αναλυτές που παρακολούθησαν την τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τη διοίκηση του οργανισμού, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του για το γ΄ τρίμηνο του έτους. Ο επικεφαλής της εταιρείας Καμίλ Ζίγκλερ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έκβαση δύο project στον ΟΠΑΠ, αυτό των παιγνιομηχανών κι εκείνο των λαχείων. Ο ίδιος σημείωσε ότι συνιστούν άμεση προτεραιότητα για τον οργανισμό. Μάλιστα, το δεύτερο project των λαχείων έχει ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα, δεδομένου ότι εκεί η αλλαγή εκδότη πρέπει να συντελεστεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, ενώ στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, ο ΟΠΑΠ και ο νέος μέτοχός του πρέπει να λύσουν τα προβλήματα των συμβάσεων προμήθειας, αλλά και την αλλαγή του καταστατικού στην εταιρεία Κρατικά Λαχεία Α.Ε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση του οργανισμού έχει καλέσει σε έκτακτη γενική συνέλευση τους μετόχους της θυγατρικής του εταιρείας Ελληνικά Λαχεία. Η συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Ζίγκλερ, η διάθεση των λαχείων από τον νέο κάτοχο της άδειας θα γίνει μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2014, ενώ η έναρξη της λειτουργίας των VLTs στο γ΄ τρίμηνο του 2014. Ως συνέπεια, ο ΟΠΑΠ θα έχει στη διάθεσή του μόλις έξι μήνες για το «άπλωμα» των VLTs ανά την Ελλάδα. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ πιέζει για την αύξηση του αριθμού των VLTs που θα μπορεί να εγκαταστήσει σε έναν μοναδικό χώρο. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει υποσχεθεί την αύξηση του αριθμού των παιγνιομηχανών από 25 σε 50, χωρίς ωστόσο αυτό μέχρι σήμερα να έχει γίνει πραγματικότητα. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το project των VLTs δεν «βγαίνει οικονομικά» με έναν τόσο μικρό αριθμό παιγνιομηχανών ανά χώρο, όπως προβλέπει η σημερινή νομοθεσία.


Τα αποτελέσματα

Το ενθαρρυντικό για τον ΟΠΑΠ είναι ότι τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου έδειξαν μια αντοχή σε ό,τι αφορά τα πονταρίσματα των παικτών. Προς την κατεύθυνση αυτή θετικό ρόλο διαδραμάτισε η πρόωρη έναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το οποίο έφερε νωρίς (18 Αυγούστου) τους παίκτες στα πρακτορεία του οργανισμού. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του ΟΠΑΠ στο α΄ τρίμηνο υποχώρησαν (σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012) κατά 18,4%, το β΄ τρίμηνο κατά 11,6%, ενώ το γ΄ τρίμηνο σημειώθηκε οριακή άνοδος εσόδων 0,7%.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου