Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Θορυβεί τον ΟΠΑΠ απόπειρα για ανταγωνιστικό δίκτυο

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται πως πραγματοποιήθηκε, με χορηγό την εταιρεία στοιχημάτων Betshop, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, «εκδήλωση από άγνωστη εταιρεία με την επωνυμία "Cosmos Club», η οποία παρουσίασε σχέδιο δημιουργίας 600 σημείων πώλησης.

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά έστειλε η διοίκηση της ομοσπονδίας πρακτόρων του ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ) με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από την εταιρεία Cosmos Club - International Business Development, η οποία, σύμφωνα με την ΠΟΕΠΠΠ «ουσιαστικά ανακοίνωσε τη δημιουργία 600 σημείων πώλησης τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα», δηλαδή «ενός ανταγωνιστικού δικτύου πρακτορείων».

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Κυριάκο Τοπτσίδη και το  Γενικό Γραμματέα Ηρακλή Λάππα αναφέρεται πως ανακύπτει θέμα «με τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες».

Η διοίκηση της ΠΟΕΠΠΠ θεωρεί πως η πρόθεση προσωρινά αδειοδοτημένης εταιρείας (σ.σ. για παροχή τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου) να δημιουργήσει ουσιαστικά ένα δίκτυο πωλήσεων τυχερών παιχνιδιών ευθέως ανταγωνιστικό προς το δίκτυο της ΟΠΑΠ, «δείχνει την παντελή αδυναμία του κράτους να προστατέψει ένα μονοπώλιο που το ίδιο δημιούργησε και το οποίο του απέφερε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Κυρίως, όμως, δείχνει την αδυναμία του κράτους να ξεκαθαρίσει μια για πάντα το υφιστάμενο καθεστώς στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών».

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται πως την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε, με χορηγό την εταιρεία στοιχημάτων Betshop, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, «εκδήλωση από άγνωστη εταιρεία με την επωνυμία "Cosmos Club», η οποία παρουσίασε ένα σχέδιο δημιουργίας 600 σημείων πώλησης με τον τίτλο «Capitals», όπου θα διευκολύνεται και θα ενθαρρύνεται η πρόσβαση σε διαδικτυακά παίγνια σε συνδυασμό με χρήση υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων».

Πρόκειται «για επίγειο δίκτυο παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων, το οποίο απαγορεύεται και τιμωρείται από την κείμενη ποινική νομοθεσία, με το πρόσχημα της διαδικτυακής πρόσβασης στους «μεταβατικούς» παρόχους. Με τον τρόπο  αυτό τίθεται σε μείζονα κίνδυνο το μονοπώλιο των παιγνίων με τεράστιες δημοσιονομικές συνέπειες από την ανατροπή των υφιστάμενων συμβάσεων και μετατρέπεται η χώρα σε απέραντο παράδεισο του τζόγου όλη την ημέρα και νύχτα (αφού οι «επενδυτές» θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο) με παράπλευρες συνέπειες για συμμετοχή ανηλίκων, εγκληματικότητα, κοινωνική συνοχή και κίνηση μαύρου χρήματος».

Η ομοσπονδία καλεί τον κ. Σαμαρά να παρέμβει προσωπικά «δίδοντας εντολή στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και στην Ε.Ε.Ε.Π. (σ.σ. την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) να προχωρήσουν αμέσως σε διαγωνισμό για περιορισμένες άδειες διαδικτύου με μικρό αριθμό παιγνίων και σε ανάκληση σήμερα κιόλας των μεταβατικών αδειών. Σας δηλώνουμε δε ότι εκπροσωπώντας 5.000 επαγγελματίες και οικογένειες, βασικό πυλώνα χρηστής διαχείρισης των τυχερών παιχνιδιών και υπερασπιστές των συμφερόντων και δικαιωμάτων του κράτους εδώ και 50 χρόνια, δεν θα επιτρέψουμε τη διαιώνιση παράνομων τρωκτικών του δημόσιου βίου, αλλά δεν θα ανεχθούμε επίσης την πολιτική αδιαφορία, η οποία συνιστά για εμάς συνενοχή σε ένα έγκλημα κατά της χώρας».

Σημειώνεται πως στο νόμο 4002/2011 προβλέπεται μεταβατική περίοδος για τη λειτουργία παρόχων τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Πράγματι, «24 εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνταν παράνομα στη χώρα φοροδιαφεύγοντας, έλαβαν προσωρινή άδεια», όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι πράκτορες του ΟΠΑΠ. Επισημαίνουν, όμως, πως «αν και ο νόμος προέβλεπε ότι η άδεια χορηγείται μεταβατικά μόνον έως ότου το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη χορήγηση μικρού αριθμού αδειών για τα επιτρεπόμενα παίγνια, 27 μήνες μετά την έκδοση του νόμου δεν έχει γίνει ο προβλεπόμενος διαγωνισμός και μάλιστα δεν προχώρησε στη Βουλή η έγκριση του κατατεθέντος νομοσχεδίου για τη διενέργειά του.

Εκμεταλλευόμενοι μάλιστα την  ανεξήγητη και ύποπτη ολιγωρία του κράτους, φερόμενοι ως «επενδυτές» δημιουργούν στον χώρο των παιγνίων συνθήκες διάχυτης παρανομίας».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου