Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Γερμανία: Ένα νέο δίκτυο χούλιγκανς - νεοναζί στο ποδόσφαιρο

   
To ποδόσφαιρο στη Γερμανία μετατρέπεται σταδιακά σε ένα σκηνικό ακροδεξιάς βίας. Ένας νέος κίνδυνος έρχεται στο προσκήνιο: ένα δίκτυο νεοναζί και χούλιγκανς. Οι πρώτοι φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τις ομάδες των χούλιγκανς, ιδιαίτερα μετά τις διώξεις που δέχονται από την αστυνομία, ως ένα «ασφαλές» πεδίο όπου μπορούν να εξασκηθούν και να συνεχίσουν τις βίαιες δραστηριότητές τους.

Αποκαλούν τους εαυτούς τους «GnuHonnters», από το αγγλικό «new hunters» (νέοι κυνηγοί). Το σύνθημά τους είναι: «Σύντροφοι στο φρόνημα. Πολλά χρώματα, αλλά μία οντότητα», που αναφέρεται στο γεγονός ότι υποστηρίζουν διαφορετικές ομάδες ποδοσφαίρου.

Πριν από περίπου ένα μήνα, μερικά μέλη τους συναντήθηκαν σε μια μικρή εκδήλωση στο Βερολίνο, καθώς μία ομάδα χούλιγκανς γιόρταζε την 30η επέτειο ίδρυσής της. Υπήρχε άφθονη  μπύρα, ροκ μουσική, στριπτίζ και χοροί πάνω σε τραπέζια. Τελικά, ένας από τους καλεσμένους, ένας άνδρας με ξυρισμένο κεφάλι και τατουάζ, άρχισε να περιφέρεται στον χώρο με ένα τεράστιο φίδι στους ώμους του.

Οι GnuHonnters αποτελούνται από 17 διαφορετικές ομάδες χούλιγκανς από όλη τη Γερμανία. Οι ομάδες αυτές, που παραδοσιακά μάχονταν η μία την άλλη, τώρα συνεργάστηκαν δημιουργώντας ένα δίκτυο για να «αγωνιστούν» για έναν κοινό σκοπό. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι υποστηρίζονται ολοένα και περισσότερο από βίαιους ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Κατά το παρελθόν η Δυτική Ευρώπη μαστιζόταν από τη βία στο ποδόσφαιρο, που προκαλούταν από ταραξίες του εκάστοτε συλλόγου οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητα των χουλιγκανς περιορίστηκε και κατεστάλη επιτυχώς μέσω μαζικών αστυνομικών επιχειρήσεων, με τη συνεργασία των απλών φιλάθλων στα γήπεδα των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Γερμανίας, που αγωνίζονται στις δύο κατηγορίες της Μπουντεσλίγκα (σ.σ. η ανώτερη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος).

Όμως τώρα, ο χουλιγκανισμός βρίσκεται και πάλι σε άνοδο. Οι χούλιγκανς που δρούσαν πολλά χρόνια πριν, στη δεκαετία του 1990, εμφανίζονται ξανά στις κερκίδες.

Σε 16 συλλόγους, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλέξει οι γερμανικές αρχές, παρατηρείται σύνδεση του ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος με ακροδεξιές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος, δηλαδή την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, η ανάμειξη ακροδεξιών εξτρεμιστών μεομάδες οπαδών ποδοσφαίρου που συνδέονται με χούλιγκανς, είναι της τάξεως του 15%. Πάντως σύμφωνα με αξιωματούχους στον τομέα της ασφάλειας, στην περιοχή του Ρουρ στη δυτική Γερμανία, ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πάσα πιθανότητα υψηλότερος.

Όπως επισημαίνει ο γενικός εισαγγελέας Jürgen Schär, ο οποίος ηγήθηκε της υπόθεσης μιας ομάδας χούλιγκανς στη Δρέσδη, «καταλάβαμε ότι στους κύκλος τους υπήρχαν βίαιοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές που συνεχώς αυξάνονταν. Προφανώς, χρησιμοποιούν τις συγκρούσεις των χούλιγκαν για εξάσκηση». Επίσης, αποκάλυψε ότι νεοναζί και χούλιγκανς συναντιούνταν σε απομακρυσμένη δάση για να εξασκηθούν στη χρήση όπλων.

«Από τότε που ξεκινήσαμε να κυνηγάμε πιο επιθετικά ακροδεξιές συμμορίες, τα μέλη τους άλλαξαν το επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους και στράφηκαν προς τον χουλιγκανισμό ή σε αυτόνομες νεοναζιστικές ομάδες». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, «για μας να είναι πιο δύσκολο να τους πιάσουμε», πρόσθεσε ο Schär.

Σε ένα φυλλάδιο από τις συναντήσεις των GnuHonnters αναγράφεται ένα σύνθημα, που έχει γίνει για τα μέλη ένα είδος αποστολής. Κορυφαία προτεραιότητα: «Αποκατάσταση των παλιών αξιών». Δεύτερος στόχος: «Όχι αντιφασίστες στο γήπεδο». Τρίτος στόχος: «Να κερδίσουμε ξανά την ελευθερία του λόγου».

Οι επιθέσεις ακροδεξιών χούλιγκανς στη Γερμανία αυξάνονται εδώ και μήνες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του συλλόγου Alemania Aachen, της οποίας οι «ultras» οπαδοί, οι «Ultras Aachen», εκδιώχθηκαν από το ίδιο της το γήπεδο μετά από συνεχείς επιθέσεις από ακροδεξιούς.

Ο Gerd Dembowski, κοινωνιολόγος και ερευνητής του φαινομένου του οπαδισμού, πιστεύει και αυτός ότι οι ακροδεξιοί χούλιγκανς θα συνεχίσουν να ενισχύονται. Για πολλούς οπαδούς, η ιδέα των «ultras» είναι «απλώς πολύ trendy», κυρίως για τους νεότερους οπαδούς, οι οποίοι στρέφονται με γεωμετρική πρόοδο προς τον χουλιγκανισμό.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου