Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Βασίλισσα της Ευρώπης για 10η φορά στην ιστορία της η Ρεάλ

Η Ρεάλ Μαδρίτης πανηγύρισε τον πολυπόθητο 10ο τίτλο της στο Champions League, νικώντας 4-1 στην παράταση την Ατλέτικο στον τελικό που διεξήχθη στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβόνας.

Ο Σέρχιο Ράμος σκόραρε στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων του κανονικού αγώνα και λύτρωσε τους «μερένγκες», που είχαν βρεθεί να χάνουν από γκολ του Γκοντίν στο 36'.

Ο Γκάρεθ Μπέιλ έκανε... απόσβεση των 100 εκατ. ευρώ της μεταγραφής του πετυχαίνοντας το 2-1 στο 110', για να ακολουθήσουν τα γκολ του Μαρσέλο στο 118' και του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 120' με πέναλτι που διαμόρφωσαν το τελικό σκορ.

Η... ψύχωση έφυγε και η Ρεάλ, 12 χρόνια μετά το τελευταίο ευρωπαϊκό της τρόπαιο, ανέβηκε ξανά στην κορυφή, έστω κι αν βρέθηκε δύο λεπτά μακριά από την ήττα στο τέλος του κανονικού αγώνα.

Η Ατλέτικο «ξόδεψε» πολύ νωρίς μία αλλαγή, αφού ο Ντιέγκο Κόστα που ξεκίνησε το ματς δεν «πατούσε» καλά και αντικαταστάθηκε από τον Αντριάν μόλις στο 9΄, δεν είχε ούτε σωματικές ούτε ψυχολογικές δυνάμεις στην παράταση και «κατέρρευσε» μετά το 2-1 του Μπέιλ, κλείνοντας με μία «βαριά» ήττα μία εκπληκτική χρονιά.

Ο Κάρλο Αντσελότι, που πανηγύρισε το τρίτο Τσάμπιονς Λιγκ ως προπονητής (έχει πάρει και δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών ως ποδοσφαιριστής), βοήθησε πολύ την ομάδα του με τις αλλαγές του και η «βασίλισσα» έφτασε στο θρίαμβο, σε έναν τελικό όπου υστέρησαν τα βασικά της ατού (Ρονάλντο, Μπέιλ, Μπενζεμά).

Το πρώτο ημίωρο δεν είχε να προσφέρει τίποτα απολύτως, τουλάχιστον στους... ουδέτερους φιλάθλους, πέρα από την αναγκαστική αλλαγή του Ντιέγκο Κόστα. Η Ατλέτικο έφερε το ματς στα μέτρα της, εγκλώβισε τους «μερένγκες» σε αργό ρυθμό και παιχνίδι με πολλές προσωπικές μονομαχίες και κράτησε εκτός επικίνδυνων χώρων τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και τους Μπέιλ και Μπενζεμά.

Μόνο ο Ντι Μαρία με κάποιες προσωπικές ενέργειες από αριστερά προσπάθησε να δημιουργήσει κινδύνους στην εστία του Κουρτουά, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η Ρεάλ πάντως θα μπορούσε να προηγηθεί στο 32΄ από ένα λάθος του Τιάγκο, που έδωσε την ευκαιρία στον Μπέιλ να κλέψει και να μπει κατά μέτωπο στη μεγάλη περιοχή, όμως το πλασέ του Ουαλού ήταν άστοχο.

Η μεγάλη δύναμη της φετινής πρωταθλήτριας Ισπανίας είναι οι στημένες φάσεις και το απέδειξε και στον τελικό. Το κόρνερ του Γκάμπι στο 36΄ απομακρύνθηκε αρχικά, αλλά ο Χουναφράν επανέφερε με κεφαλιά, ο Γκοντίν νίκησε στον αέρα τον Κεντίρα και έστειλε τη μπάλα (αδύναμα) προς την εστία. Ο Κασίγιας όμως ήταν εκτός θέσης και, παρά την απέλπιδα προσπάθειά του, η μπάλα πέρασε τη γραμμή και η Ατλέτικο άνοιξε το σκορ. Οι «ροχιμπλάνκος» θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τα τέρματά τους στο 41΄, πάλι από κόρνερ, όμως η κεφαλιά του Αντριάν πέρασε άουτ.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε για πρώτη φορά... αισθητή την παρουσία του στο 54΄ με το απευθείας φάουλ που εκτέλεσε, το οποίο έδιωξε σε κόρνερ ο Κουρτουά, ενώ στην εξέλιξη της φάσης η κεφαλιά του Πορτογάλου έφυγε άουτ. Στο 57΄ ο Αντριάν έπιασε ένα σουτ από καλή θέση, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Κεντίρα και κατέληξε κόρνερ.

Ο Αντσελότι ρίσκαρε αποσύροντας τον -εμφανώς ανέτοιμο- Κεντίρα και περνώντας στη θέση του τον Ισκο, αφήνοντας τη Ρεάλ χωρίς «καθαρόαιμο» αμυντικό χαφ, ενώ ταυτόχρονα ο σαφώς πιο επιθετικογενής Μαρσέλο αντικατέστησε στο αριστερό άκρο της άμυνας τον Κοεντράο. Οντως οι «μερένγκες» ανέβηκαν και πίεσαν, όμως δεν ήταν εύκολο να διασπάσουν την αμυντική διάταξη της Ατλέτικο.

Ο Μπέιλ αστόχησε δύο φορές, στο 73΄ λίγο έξω από την περιοχή και στο 77΄ μέσα από την περιοχή, ενώ ο Γκοντίν έκανε μια σειρά καθοριστικών επεμβάσεων και η Ατλέτικο έδειχνε να αντέχει, έστω κι αν δεν είχε δυνάμεις να απειλήσει στην αντεπίθεση. Ομως, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων η Ρεάλ «πλήρωσε» τη συμπολίτισσά της με το... ίδιο νόμισμα. Από κόρνερ του Μόντριτς, ο Σέρχιο Ράμος σηκώθηκε ψηλότερα απ΄όλους και με δυνατή κεφαλιά ισοφάρισε και έστειλε τον τελικό στην παράταση.

Στο έξτρα ημίωρο η Ατλέτικο προσπάθησε απλά να κρατήσει, αλλά στο 110΄ η «βασίλισσα» έφτασε στο «χρυσό» γκολ με τον Μπέιλ. Ολα ξεκίνησαν από την εξαιρετική ατομική ενέργεια του Ντι Μαρία από αριστερά, το πλασέ του Αργεντινού απέκρουσε με υπερένταση ο Κουρτουά, αλλά ο Ουαλός πήγε πρώτος στη μπάλα και με κεφαλιά την έστειλε στην ανυπεράσπιστη εστία.

Στο 114΄, μετά από άσχημη έξοδο του Κασίγιας, ο Τιάγκο σούταρε ψηλά και στο 118΄ ο Μαρσέλο με σουτ «σφράγισε» τη νίκη της Ρεάλ. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 120΄ ο Κριστιάνο Ρονάλντο με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος από τον Γκοντίν, σημειώνοντας το 17ο τέρμα του στη φετινή διοργάνωση (αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ). Μετά το τελευταίο γκολ προκλήθηκε ένταση, που είχε ως συνέπεια την αποβολή του προπονητή των «ροχιμπλάνκος», Ντιέγκο Σιμεόνε.


Διαιτητής: Μπγιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)

Κίτρινες: Σέρχιο Ράμος, Κεντίρα, Μαρσέλο, Ρονάλντο, Βαράν - Ραούλ Γκαρσία, Μιράντα, Βίγια, Χουανφράν, Κόκε, Γκάμπι, Γκοντίν

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Κάρλο Αντσελότι): Κασίγιας, Βαράν, Σέρχιο Ράμος, Φάμπιο Κοεντράο (59΄ Μαρσέλο), Καρβαχάλ, Κεντίρα (59΄ Ισκο), Μόντριτς, Ντι Μαρία, Μπέιλ, Ρονάλντο, Μπενζεμά (79΄ Μοράτα)

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ντιέγκο Σιμεόνε): Κουρτουά, Γκοντίν, Μιράντα, Φιλίπε Λουίς (83΄ Αλντερβάιρελντ), Χουανφράν, Τιάγκο, Γκάμπι, Κόκε, Ραούλ Γκαρσία (66΄ Σόσα), Βίγια, Ντιέγκο Κόστα (9΄ Αντριάν)





ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ

10 Κύπελλα: Ρεάλ Μαδρίτης
7 Κύπελλα: Μίλαν
5 Κύπελλα: Λίβερπουλ, Μπάγερν
4 Κύπελλα: Αγιαξ, Μπαρτσελόνα
3 Κύπελλα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ιντερ
2 Κύπελλα: Πόρτο, Μπενφίκα, Γιουβέντους, Νότιγχαμ
1 Κύπελλο: Αστον Βίλα, Ντόρτμουντ, Σέλτικ, Ερυθρός Αστέρας, Φέγενορντ, Αμβούργο, Μαρσέιγ, Αϊντχόβεν, Τσέλσι, Στεάουα Βουκουρεστίου



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου