Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Το οργανωμένο έγκλημα "ξεπλένει" 140 δις τον χρόνο από το παράνομο στοίχημα

Σε «δεξαμενή» παράνομου πλουτισμού για τις εγκληματικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο εξελίσσεται το αθλητικό στοίχημα.

Όπως αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Κέντρου για την Ασφάλεια στις Αθλητικές Δραστηριότητες (ICSS) και του Πανεπιστημίου Paris Ι της Σορβόνης, οι εγκληματικές οργανώσεις «ξεπλένουν» κάθε χρόνο περισσότερα από 140 δισ. δολάρια σε αθλητικά στοιχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται, σαφώς, για ένα τεράστιο ποσό, που αντανακλά το μέγεθος της απειλής που συνιστά αυτός ο όγκος του παράνομου χρήματος για την «τίμια» και αδιάβλητη διεξαγωγή των αθλητικών γεγονότων ανά την υφήλιο.

«Η ταχεία ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών στοιχημάτων συμπίπτει με την αύξηση του κινδύνου διείσδυσης στα στοιχήματα αυτά εγκληματικών οργανώσεων και τεχνικών ξεπλύματος χρήματος» σύμφωνα με τον Κρις Ίτον, διευθυντή του ICSS, ανεξάρτητης μη κυβερνητικής οργάνωσης, με έδρα την Ντόχα.

To ICSS και το γαλλικό πανεπιστήμιο συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών για τη σύνταξη της έκθεσης με θέμα την έντιμη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων ανά τον κόσμο, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αποτιμώντας σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια (110 δισεκατομμύρια ευρώ) τα ποσά που οι εγκληματικές οργανώσεις ξεπλένουν μέσω του αθλητικού στοιχήματος, η έκθεση αναφέρει ότι το 80% των αθλητικών στοιχημάτων είναι παράνομα.

«Η μετατροπή της διαδικασίας των στοιχημάτων, που έχει γίνει περισσότερο πολύπλοκη, όπως για παράδειγμα τα απευθείας στοιχήματα, που είναι περισσότερο ευάλωτα, σύμφωνα με την έρευνά μας, έχει καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την ανίχνευση ύποπτων δραστηριοτήτων» σύμφωνα με τον Κρις Ίτον.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα αθλητικά στοιχήματα, νόμιμα και παράνομα, αντιπροσωπεύουν 200 έως 500 δισ. ευρώ και από αυτά τα ποσά τουλάχιστον το 80% είναι παράνομο χρήμα.

Στην Ασία, και μόνο, συγκεντρώνεται το 53% της δραστηριότητας των παράνομων στοιχημάτων.

Η Ευρώπη δεν εξαιρείται των κατηγοριών, ακόμη και αν αντιπροσωπεύει το 49% του συνόλου της νόμιμης αγοράς του αθλητικού στοιχήματος.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου