Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ο ορισμός της ανατροπής

Όταν ο Σόλων έλεγε «μηδένα προ του τέλους μακάριζε» σίγουρα δεν γνώριζε πως αυτό το ρητό θα βρει την τελειότερη εφαρμογή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999.


Στις 26 Μαΐου του 1999 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν Μονάχου αναμετρούνται στο «Καμπ Νόου» της Βαρκελώνης με στόχο την κορυφή της Ευρώπης.

Οι Γερμανοί ανοίγουν το σκορ μόλις στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης με χτύπημα φάουλ του Μάριο Μπ άσλερ, με την μπάλα να περνάει το τείχος και να καταλήγει στη δίχτυα του Πέτερ Σμάιχελ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» φαίνονταν ανήμποροι να αντιδράσουν και οι απουσίες των Κιν και Σκόουλς στη μεσαία γραμμή ήταν αισθητές. Μάλιστα οι Βαυαροί έφτασαν δύο φορές κοντά στο γκολ, καθώς οι Σολ και Γιάνκερ σημάδεψαν το δοκάρι. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποφάσισε να ρίξει στη μάχη τους Σέριγχαμ και Σόλσκιερ με την ελπίδα να αλλάξει κάτι. Εκεί που έμοιαζαν πως όλα είχαν τελειώσει υπέρ της Μπάγερν, στις καθυστερήσεις του αγώνα, στο 91΄ ο Γκιγκς επανέφερε την μπάλα στην περιοχή μετά από απόκρουση του Έφενμπεργκ και ο Σέριγχαμ με κοντινό σουτ έκανε το 1-1.

Η παράταση ήταν πλέον ορατή, όμως ο Μπέκαμ και η παρέα του δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα. Ο Άγγλος μέσος εκτελεί κόρνερ και μετά από κεφαλιά του Σέριγχαμ, η μόνιμη αλλαγή του Σερ Άλεξ, ο Σόλσκιερ γίνεται για μια ακόμα φορά «ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» και με προβολή στο 93΄«σκοτώνει» την ομάδα του Ότμαρ Χίτσφελντ και γράφει το τελικό 2-1.

Ανήμερα της 90ης επετείου της γέννησης του αείμνηστου Ματ Μπάσμπι, του ανθρώπου που την οδήγησε στην πρώτη κατάκτηση του τροπαίου 31 χρόνια πριν, η Γιουνάιτετ φτάνει αήττητη σε ένα ιστορικό τρεμπλ, αφού είχε καταφέρει να κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο στην Αγγλία.



26/05/1999

Βαρκελώνη - Καμπ Νου (89.000)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν Μονάχου 2-1

Σκόρερ: 91' Σέριγχαμ, 93' Σόλσκιερ - 6' Μπάσλερ


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Σμάιχελ, Γκ. Νέβιλ, Γιόνσεν, Σταμ, Εργουιν, Μπέκαμ, Μπατ, Γκιγκς, Μπλόμκβιστ (67’ Σέριγχαμ), Γιορκ, Κόουλ (81’ Σόλσκιερ)

Μπάγερν: Καν, Ματέους (80’ Φινκ), Μπάμπελ, Λίνκε, Κουφούρ, Τάρνατ, Εφενμπεργκ, Γέρεμις, Μπάσλερ (89’ Σαλιχάμιτζιτς), Γιάνκερ, Τσίκλερ (71’ Σολ)






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου