Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ο άθλος της Λάρισας

Η Πρωτομαγιά του 1988 έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για πρώτη φορά τότε, μία επαρχιακή ομάδα, η Λάρισα, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος!


Η νίκη με 1-0 επί του Ηρακλή, χάρη στο εξαιρετικό γκολ του αείμνηστου Γιώργου Μητσιμπόνα τρία λεπτά πριν τη λήξη, σιγούρεψε αυτό που φαινόταν από την αρχή εκείνης της χρονιάς, αλλά λίγοι -εκτός Λάρισας- μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν.


Η σπουδαία ομάδα που είχε αρχίσει να δείχνει... τα δόντια της από τις αρχές της δεκαετίας του '80, με τη συμμετοχή σε δύο τελικούς Κυπέλλου, την κατάκτησή του το 1985, έφτασε στην κορύφωσή της σαν σήμερα το 1988. Η νίκη επί του Ηρακλή διατηρούσε τη διαφορά από τη 2η ΑΕΚ στους τρεις βαθμούς και από τον 3ο ΠΑΟΚ στους τέσσερις, μία αγωνιστική πριν το τέλος. Διαφορά η οποία δεν καλυπτόταν με το ισχύον βαθμολογικό σύστημα (2-1-0).

Ένας άθλος που αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι οφείλεται μόνο σε Ελληνόπουλα. Και δη Θεσσαλούς! Λαρισαίοι ήταν οι περισσότεροι βασικοί παίκτες της ΑΕΛ: ο μαέστρος Καραπιάλης, ο "μπόμπερ" Ζιώγας, οι "βράχοι" της άμυνας Γκαλίτσιος και Μητσιμπόνας. Όπως και οι Βαλαώρας, Κολομητρούσης, Βουτυρίτσας, Αλεξούλης, Μιχαήλ, Αγορογιάννης, Κυριλλίδης. Υπήρχε και η ενίσχυση από τη γειτονική Καρδίτσα, με τον Σάκη Τσιώλη, αλλά το "βυσσινί" θαύμα στηριζόταν κατά 90% σε λαρισαϊκό αίμα!

Ξένοι ήταν μόνο δύο: ο Ζαϊρινός Κανιέμπα, που έπαιξε ελάχιστα και ο Βούλγαρος Τσίγκοφ, ο οποίος είχε αγωνιστική συνεισφορά στον πρώτο γύρο, αλλά έβαλε... σε μπελάδες την ομάδα του, όταν πιάστηκε ντοπαρισμένος στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Η Λάρισα τιμωρήθηκε αρχικά με μηδενισμό και αφαίρεση 1 βαθμού (έχασε 3 βαθμούς συνολικά), αλλά η εξέγερση των φιλάθλων της τον Μάρτιο, που έκοψαν στα δύο την Ελλάδα, προκάλεσε την αλλαγή του κανονισμού, που ισχύει μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση που παίκτης συλλαμβάνεται για ντόπινγκ, τιμωρείται μόνο ο ίδιος, χωρίς η ομάδα του να έχει συνέπειες.

Η Λάρισα πήρε πίσω τους βαθμούς, επανήλθε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και κατέκτησε τον τίτλο. Όλοι, τότε, στην Ελλάδα (παρά τις χλιαρές διαμαρτυρίες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ) είχαν συμφωνήσει: Ήταν η πιο δίκαιη εξέλιξη. Η Λάρισα είχε παίξει την καλύτερη μπάλα, είχε κερδίσει όλα σχεδόν τα ντέρμπι στο Αλκαζάρ (μόνο ο ΠΑΟΚ της γλίτωσε) και είχε πείσει το πανελλήνιο ότι άξιζε περισσότερο απ' όλους τον τίτλο. Γι' αυτό και ο άθλος της χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό και εκτός Λάρισας, εκτός Θεσσαλίας.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου