Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Από την αμφισβήτηση στην αποθέωση

Οι Πράσινοι παρά το μειωμένο μπάτζετ δημιούργησαν μια ανταγωνιστική και ελκυστική ομάδα

Η επιτυχημένη πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τη θριαμβευτική κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε το ποδοσφαιρικό θεώρημα που λέει ότι «οι ομάδες δεν αγοράζονται αλλά χτίζονται». Οι Πράσινοι, που εκκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι από το σημείο μηδέν και πέρασαν από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, εν τέλει δημιούργησαν μια ανταγωνιστική και συνάμα ελκυστική ομάδα που μετά τη σαρωτική εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού (3-0) έβαλε στη συλλογή της και τον πρώτο τίτλο έπειτα από μια δύσκολη και σχεδόν καταστροφική τετραετία. Μολονότι το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος των Πρασίνων μειώθηκε από τα 18 εκατ. ευρώ της περασμένης σεζόν μόλις σε 5 εκατ. ευρώ(!), η πορεία του Τριφυλλιού υπήρξε αντιστρόφως ανάλογη καθώς απέφυγε τις κακοτοπιές του παρελθόντος. Κάθε άλλο όμως παρά εύκολη ήταν η ολική επαναφορά του ΠΑΟ, για τον οποίο μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι λεγόταν από πολλούς ότι θα ακολουθούσε το μονοπάτι που χάραξε η ΑΕΚ για τον υποβιβασμό. Εκτοτε, παίχτηκαν πολλά και κρίσιμα επεισόδια προκειμένου να ξανανθίσει το Τριφύλλι.

 
Δίδυμο Αναστασίου-Νταμπίζα: Η πρόσληψη δύο έµπειρων παλαίµαχων ποδοσφαιριστών µε πλούσιες παραστάσεις από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλά άπειρων στα πόστα που ανέλαβαν, προκάλεσε «παγωµάρα» στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟ, που αντέδρασαν έντονα αλλά δεν εισακούστηκαν από τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος εµπιστεύτηκε εξ ολοκλήρου τις τύχες του ποδοσφαιρικού τµήµατος στον προπονητή κ. Γιάννη Αναστασίου και στον τεχνικό διευθυντή κ. Νίκο Νταµπίζα. Αµφότεροι ενήργησαν µε απόλυτη ελευθερία και δίχως την παραµικρή διοικητική παρέµβαση (το µόνο που τους ζητήθηκε ήταν να µην παρεκκλίνουν της σφιχτής οικονοµικής πολιτικής του συλλόγου) ακολουθώντας πιστά, δίχως αµφιταλαντεύσεις, ένα ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό πλάνο που τους δικαίωσε απόλυτα.


Προετοιμασία με πιτσιρίκια: Η εικόνα του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια της θερινής προετοιµασίας θύµιζε πολλές φορές… σχολική εκδροµή, καθώς από τους 17 ποδοσφαιριστές που συµµετείχαν στο πρώτο στάδιο των προπονήσεων επί ολλανδικού εδάφους, οι 12 ήταν κάτω των 22 ετών προερχόµενοι από τις ακαδηµίες του συλλόγου. Τα αρνητικά αποτελέσµατα και η αποθαρρυντική εικόνα της οµάδας στα φιλικά προκάλεσαν την έντονη ανησυχία των φιλάθλων αλλά και των διοικούντων, οι οποίοι όµως δεν προσέφυγαν σε βεβιασµένες κινήσεις.


Η έλευση του Μπεργκ: Οταν ανακοινώθηκε η απόκτηση του σουηδού σέντερ φορ Μάρκους Μπεργκ ουδείς αμφισβήτησε την ποδοσφαιρική αξία του. Εκφράστηκαν όμως αμφιβολίες για τον βαθμό ετοιμότητάς του, δεδομένων των τραυματισμών που τον είχαν ταλαιπωρήσει τα προηγούμενα χρόνια. Ο κ. Αναστασίου επέμεινε για την αγορά του και τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Νταμπίζας κατόρθωσε να τον αγοράσει από το Αμβούργο δίχως να δώσει ευρώ (μπήκε ρήτρα μεταπώλησης 40%). Εννέα μήνες αργότερα ο σκανδιναβός φορ αποδείχθηκε «λίρα εκατό» πετυχαίνοντας χατ τρικ στον τελικό και σκοράροντας συνολικά με ποσοστά που αγγίζουν το 60%!


Προβληματικό ξεκίνημα: Η έλλειψη συνοχής στην ομάδα είχε ως αποτέλεσμα τα αρνητικά αποτελέσματα του Παναθηναϊκού στην έναρξη του πρωταθλήματος (αποκορύφωμα η ήττα με 3-0 από τον Πανιώνιο) που προκάλεσαν και τους πρώτους σοβαρούς τριγμούς. Ακόμη και εντός της ΠΑΕ υπήρχε τάση για αλλαγή τεχνικής ηγεσίας, με το όνομα του κ. Γιώργου Δώνη να ακούγεται ολοένα και περισσότερο. Ο κ. Αλαφούζος ωστόσο συνέχισε να στηρίζει το δίδυμο που επέλεξε με μεγάλο κίνδυνο να… πνιγεί και ο ίδιος σε περίπτωση που η προσπάθεια ναυαγούσε.


Επίθεση σε Νταμπίζα: Η µέτρια πορεία του Παναθηναϊκού και το «ερυθρόλευκο» παρελθόν του κ. Νταµπίζα «όπλισαν» το χέρι τριών θερµοκέφαλων οπαδών του Τριφυλλιού, οι οποίοι του επιτέθηκαν φραστικά και τον χτύπησαν µετά το τέλος ενός αγώνα της οµάδας Νέων του ΠΑΟ στη Λεωφόρο. Παρά το σοκ που υπέστη, ο παλαίµαχος άσος της Νιούκαστλ (αν και θα µπορούσε) δεν αποχώρησε από το Τριφύλλι, ενώ διαπίστωσε ότι έχει και την πλήρη στήριξη της διοίκησης.


Ήττα από τον Ολυμπιακό: Παραµονές του ντέρµπι µε τον Ολυµπιακό στη Λεωφόρο, η περιρρέουσα ατµόσφαιρα ήταν αρνητική για τον κ. Αναστασίου, για τον οποίο λεγόταν ότι «έπαιζε το κεφάλι του» σε εκείνο το µατς. Ηδη ακουγόταν το όνοµα του κ. Σάκη Τσιώλη ως υποψήφιου διαδόχου του. Εν τέλει και πάλι επικράτησε η «ποδοσφαιρική λογική» στο µυαλό του κ. Αλαφούζου, ο οποίος παρά την ήττα από τους Ερυθρόλευκους έβαλε οριστικό τέλος στα σενάρια αποµάκρυνσης του 41χρονου προπονητή.


Διοικητική ψυχραιμία: Την περασμένη σεζόν ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ πήρε αποφάσεις και έκανε πολλές ενέργειες εν βρασμώ ψυχής, αρκετές εκ των οποίων δεν απέβησαν σε καλό για την ομάδα. Το πάθημα έγινε μάθημα για τον κ. Αλαφούζο, ο οποίος στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν άσκησε διοίκηση με καθαρό μυαλό, σύνεση, δίχως κορόνες και εμπιστευόμενος κυρίως τους συνεργάτες που επέλεξε.


Η στήριξη του κόσμου: Καταλυτική για την επιτυχία του εφετινού Παναθηναϊκού υπήρξε η συσπείρωση που δημιουργήθηκε γύρω από την ομάδα, πρωτίστως από τους οργανωμένους οπαδούς των Πρασίνων. Ακόμη και σε παιχνίδια που το Τριφύλλι δεν απέδιδε καλά ή έχανε, η εξέδρα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έσφυζε από παλμό και στήριξη στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νεανικής και ελκυστικής ομάδας.


Επική νίκη στο «Καραϊσκάκης»: Ο Παναθηναϊκός έπειτα από μια περίοδο (κυρίως στον α' γύρο) με σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, άρχισε να βρίσκει ρυθμό πραγματοποιώντας για πρώτη φορά σερί θετικών αποτελεσμάτων. Οι καλές εμφανίσεις και το… γοητευτικό ποδόσφαιρο των Πρασίνων επιβραβεύτηκαν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο όταν πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες νίκες (3-0) της ιστορίας τους στην έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου Ολυμπιακού.


Αδειοδότηση και Ευρώπη: Και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο οι Πράσινοι λειτούργησαν υποδειγματικά συγκριτικά με την περασμένη σεζόν. Οι διοικούντες τον σύλλογο έπειτα από πολύμηνη και ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία κατόρθωσαν να περικόψουν σημαντικά το μπάτζετ μιας υπερχρεωμένης ΠΑΕ (από τα 25 στα 9 εκατ. ευρώ), η οποία μπήκε σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης. Οι τεράστιες οφειλές προς παίκτες, προπονητές και τρίτους διακανονίστηκαν, το Τριφύλλι παρουσίασε ένα πλάνο βιωσιμότητας και, εν αντιθέσει προς την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, εξασφάλισε άδεια συμμετοχής από την Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ και κατ' επέκταση πήρε το εισιτήριο για τα Κύπελλα Ευρώπης.


Επιστροφή στους τίτλους: Η επιβλητική νίκη (4-1) του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και η κατάκτηση ενός τίτλου σε µια χρονιά που για πολλούς εθεωρείτο χαµένη δικαίωσε στο έπακρο τους κόπους και τις προσπάθειες των Πρασίνων αλλά και όσους πίστεψαν και στήριξαν το ποδοσφαιρικό µοντέλο που ακολούθησε το Τριφύλλι εφέτος…



Το πράσινο μνημόνιο
Εξοδος από το πράσινο μνημόνιο


Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, οι Πράσινοι θα προσπαθήσουν να κάνουν την υπέρβαση διεκδικώντας ακόμη και την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το Τριφύλλι ήδη ρίχθηκε στη μάχη των πλέι οφ, όπου θα αναμετρηθεί με τον ΠΑΟΚ, τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης. Δεδομένου πάντως ότι ο ΠΑΟ έχει εξασφαλίσει, λόγω της κατάκτησης του Κυπέλλου, το «καλό» εισιτήριο για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ (θα χρειαστεί να δώσει μόνο έναν προκριματικό γύρο τον ερχόμενο Αύγουστο), μπαίνει στο μίνι πρωτάθλημα δίχως άγχος για τη θέση που θα καταλάβει, στοχεύοντας όμως στο θαύμα των «χρυσοφόρων» ομίλων. Εστω κι αν αυτό μοιάζει ακατόρθωτο, δεδομένης της δύσκολης κλήρωσης που θα έχουν οι Πράσινοι στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ πιθανότατα με μια εκ των Πόρτο, Νάπολι, Αρσεναλ, Αθλέτικ Μπιλμπάο ή Λεβερκούζεν, έχουν κάθε δικαίωμα στο όνειρο της εισόδου στους ομίλους που θα τους αποφέρει τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ και την έξοδο από τα χρόνια του «πράσινου μνημονίου»…





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου