Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Η συνταγή του Στίβεν Χόκινγκ για το Μουντιάλ

Ο διάσημος αστροφυσικός προτείνει μια συνταγή επιτυχίας για την Εθνική Αγγλίας


Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είχαν οι ιδιοκτήτες μιας εταιρείας στοιχημάτων στην Ιρλανδία ενόψει του επερχόμενου Μουντιάλ. Απευθύνθηκαν στον διάσημο βρετανό αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ και του ζήτησαν να μελετήσει για έναν μήνα τις επιδόσεις της Εθνικής Αγγλίας σε προηγούμενα Μουντιάλ και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα και προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια διάκρισης της Αγγλίας στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ο Χόκινγκ αποδέχτηκε την πρόταση και παρέδωσε τις προτάσεις ή καλύτερα τη δική του «συνταγή» επιτυχίας της Εθνικής Αγγλίας.


Η ανάλυση

«Υποβάλαμε την πρόταση στον Χόκινγκ και πιστεύαμε ότι οι πιθανότητες να δεχθεί ήταν 1%. Πραγματικά εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε ότι αποδέχθηκε την πρόταση» αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας Paddy Power που ζήτησε τα ποδοσφαιρικά φώτα του Χόκινγκ. Ο αστροφυσικός (ίσως και με τη βοήθεια κάποιων φοιτητών του) μελέτησε όλους τους αγώνες που έχει δώσει η Εθνική Αγγλίας σε Μουντιάλ μετά από εκείνο του 1966 που έγινε σε αγγλικό έδαφος και νικήτρια αναδείχθηκε η Αγγλία. Ομως έκτοτε η Εθνική Αγγλίας δεν έχει καταφέρει απολύτως τίποτε είτε σε Μουντιάλ είτε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η Εθνική Αγγλίας έχει χάσει κρίσιμους αγώνες στη διαδικασία των πέναλτι με πολλούς να υποστηρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα στην ομάδα.


Οι εξισώσεις της νίκης

Ο Χόκινγκ παρέδωσε στην εταιρεία μια στατιστική ανάλυση υπό τη μορφή δύο εξισώσεων πολλών παραμέτρων. Ο αστροφυσικός θεωρεί ότι υπάρχουν πέντε τομείς που παίζουν ρόλο στην επίδοση της Εθνικής Αγγλίας. Πρόκειται για το περιβάλλον στο οποίο αγωνίζεται η ομάδα, την ψυχολογική της κατάσταση, τη φυσική της κατάσταση, την τακτική της αλλά και κάποια θέματα που άπτονται της πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, το πρώτο που πρέπει να κάνει η Εθνική Ομάδα της Αγγλίας για να κερδίζει τα ματς είναι να παίζει με κόκκινες εμφανίσεις επειδή πιθανώς το κόκκινο χρώμα ενισχύει την ψυχολογία των παικτών. Θα πρέπει η ομάδα να παίζει σε γήπεδα που δεν είναι σε πολύ μεγάλο υψόμετρο - σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από 500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η θερμοκρασία την ώρα των αγώνων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη - άρα η ομάδα είναι καλό να παίζει απογευματινές ή βραδινές ώρες. Οσον αφορά την τακτική, ο Χόκινγκ διαπίστωσε ότι το σύστημα 4-3-3 είναι εκείνο με το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει περισσότερες φορές η Εθνική Αγγλίας σε Μουντιάλ και άρα ίσως αυτό να είναι το σύστημα που πρέπει να ακολουθήσει ο προπονητής της ομάδας, Ρόι Χόντσον.


Τα νικηφόρα πέναλτι

Οσον αφορά το πρόβλημα με τα πέναλτι, ο Χόκινγκ μελετώντας 204 πέναλτι της Εθνικής Αγγλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παίκτες της ομάδας θα πρέπει να τα εκτελούν παίρνοντας αρκετή φόρα. Σύμφωνα με τον αστροφυσικό, οι παίκτες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα από τρία βήματα πριν κλοτσήσουν την μπάλα και να στοχεύουν είτε στο αριστερό είτε στο δεξί «παραθυράκι» του τέρματος (δηλ. λίγο κάτω από το οριζόντιο δοκάρι). Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών, ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο η ηλικία των παικτών ούτε αν είναι δεξιοπόδαροι ή αριστεροπόδαροι.


Καλό κούρεμα!

Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα του διάσημου αστροφυσικού είναι το ακόλουθο: «Εκείνοι που φαίνεται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν γκολ είναι εκείνοι που έχουν ανοιχτόχρωμα ή καθόλου μαλλιά. Η αιτία για αυτό δεν είναι ξεκάθαρη. Αυτό μάλλον θα παραμείνει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της επιστήμης» αναφέρει ο διάσημος αστροφυσικός.

O Στίβεν Χόκινγκ φωτογραφίζεται μπροστά από τον πίνακα στον οποίο εικονίζονται οι εξισώσεις για την επιτυχία της Εθνικής Αγγλίας στο Μουντιάλ




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου