Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η ιστορική πρόκριση της Ιταλίας επί της Γερμανίας

Ο ημιτελικός Ιταλία - Γερμανία το 2006 στο Μουντιάλ κρίθηκε στην παράταση με νικήτρια την Ιταλία σε ένα επικό ματς.


O ημιτελικός του Μουντιάλ Ιταλία - Γερμανία το 2006 στα γήπεδα της Γερμανία, ήταν αντιπροσωπευτικός της αντιπαλότητας των δύο ομάδων. Αμφίρροπος και δραματικός μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Από τη μία, η "καινούργια" Γερμανία με πολλά "φρέσκα" πρόσωπα σε σχέση με τις προηγούμενες διοργάνωσης κι από την άλλη μία Ιταλία γερασμένη, με μια γενιά που έπαιζε το τελευταίο της χαρτί για διάκριση.

Τα "παντσερ", με τον Γιούργκεν Κλίνσμαν στον πάγκο, στόχευαν ψηλά αλλά η κατάκτηση του τροπαίου ήταν δύσκολος στόχος ενώ αουτσάιντερ θεωρούνταν και η Ιταλία που είχε έμπειρη ομάδα αλλά δεν εντυπωσίαζε με το ποδόσφαιρο που έπαιζε.

Μέχρι την μεταξύ τους αναμέτρηση στο "Westfalenstadion", η Ιταλία προκρίθηκε δύσκολα στα προημιτελικά καθώς νίκησε 1-0 την Αυστραλία χάρις σε εύστοχο πέναλτι του Τότι στις καθυστερήσεις, ενώ η Γερμανία απέκλεισε την Αργεντινή στην διαδικασία των πέναλτι και προκρίθηκε στα ημιτελικά.

Οι Ιταλοί είχαν δείξει ότι μπορούσαν να ξεπεράσουν τα όρια τους σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο ενώ για την Γερμανία δεν έφτανε το αβανταζ της έδρας και δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την απειρία της με την εμπειρία των ομάδων που διεκδικούσαν το τρόπαιο.

Η Ιταλία αμύνθηκε καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στο Μουντιάλ αφού δέχθηκε μόλις δύο γκολ, το ένα αυτογκόλ και το άλλο με πέναλτι. Ο Μαρσέλο Λίπι είχε χτίσει μία αμυντική ομάδα γύρω από τον Λουίτζι Μπουφόν και τον Φάμπιο Καναβάρο.

Από την άλλη οι διοργανωτές θέλησαν να δείξουν σε όλο τον πλανήτη ότι αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να έρθουν πιο κοντά οι φίλαθλοι των ομάδων που επισκέφθηκαν την Γερμανία εκείνη την περίοδο χρησιμοποιώντας το σλόγκαν: "A time to make friends" (Ώρα να κάνουμε φίλους).

Την ημέρα του ημιτελικού το ποδόσφαιρο της Ιταλίας συγκλονίζονταν από το Calciopoli και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε τιμωρήσει τις Γιουβέντους, Λάτσιο, Φιορεντίνα και Μίλαν με υποβιβασμό. Περισσότεροι από τους μισούς διεθνής Ιταλούς είχαν εμπλακεί σε στημένους αγώνες σύμφωνα με την ετυμηγορία.

"Δεν έχουμε καμία ελπίδα. Όλοι μιλάνε εναντίον της Γερμανίας. Το συναίσθημα είναι υπέροχο", δήλωνε ο Μπάλακ πριν τον ημιτελικό θέλοντας διώξει το άγχος από τους συμπαίκτες του ενώ η Ιταλία είχε την προϊστορία με το μέρος της καθώς σε έξι συναντήσεις με την Γερμανία σε επίσημες διοργανώσεις η "σκουάντρα ατζούρα" δεν είχε χάσει ποτέ.

Ο ημιτελικός στο γήπεδο της Ντόρτμουντ (σ.σ 13 νίκες και μια ισοπαλία ήταν το ρεκόρ της Γερμανίας σε αυτό το γήπεδο) είχε δραματική εξέλιξη και κρίθηκε στην παράταση. Μπορεί να μην είχε την εξέλιξη και την διακύμανση στο σκορ όπως ο ημιτελικός μεταξύ των δύο ομάδων το 1970 στο Μουντιάλ του Μεξικού αλλά πέρασε στην ιστορία ως ένα από τα πιο δραματικά ματς στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Ο Φάμπιο Γκρόσο, στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του, με αψεγάδιαστο και εξαιρετικά δύσκολο πλασέ άνοιξε το σκορ στο 119' του ημιτελικού και το πανηγύρισε αλά Ταρντέλι. Ο Ντελ Πιέρο στην αντεπίθεση αποτελείωσε τους Γερμανούς με γκολ στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Την επόμενη ημέρα η "Gazzetta dello Sport" κάνοντας μία σύγκριση με το παιχνίδι στο Μεξικό έγραψε χαρακτηριστικά: "Οπως το παιχνίδι πριν 36 χρόνια ήταν ένα εντυπωσιακό ματς όπου η Ιταλία νίκησε την Γερμανία. Αυτή η δίκαιη νίκη έχει διπλή αξία δεδομένου της καταστάσεις. Μετά των υποβιβασμό των ιταλικών ομάδων η ημέρα τελείωσε εν μέσω πανηγυρισμών".

Ο Κλίνσμαν παραδέχτηκε την ήττα της ομάδας του με ένα μικρό παράπονο: "To όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα. Προσπαθήσαμε να σκοράρουμε στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση και δεν μπήκαμε στον αγώνα με το μυαλό στα πέναλτι. Οι παίκτες μου είναι ήρωες έτσι και αλλιώς".

Η Ιταλία κατέκτησε το τρόπαιο στον τελικό κερδίζοντας την Γαλλία στα πέναλτι και αναδείχθηκε για τέταρτη φορά στην ιστορία της παγκόσμια πρωταθλήτρια.








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου