Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Όταν η Λίβερπουλ «σκότωσε» τη Ρεάλ

Στις 27 Μαΐου του 1981 η UEFA θέλοντας να γιορτάσει τα 25 χρόνια από τον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών διοργανώνει τον τελικό στο γήπεδο όπου είχε γίνει για πρώτη φορά το 1956. Στο «Παρκ ντε Πρενς » του Παρισιού η Λίβερπουλ, που είχε κατακτήσει το τρόπαιο δύο φορές τα τελευταία χρόνια (1977,1978) και η Ρεάλ Μαδρίτης που είχε να πάρει το Κύπελλο 15 χρόνια, μετά τη νίκη της επί της Παρτιζάν Βελιγραδίου το 1966, θα διεκδικούσαν το υψηλότερο σκαλί της Ευρώπης.


Οι «κόκκινοι», ήταν μία ομάδα που είχε εμπειρία τελικών, καθώς οι μόνοι παίκτες που δεν ήταν στις δύο προηγούμενες κατακτήσεις ήταν ο αμυντικός, Άλαν Κένεντι, ο μέσος Σάμι Λι και ο επιθετικός Ντέιβιντ Τζόνσον. Αντίθετα οι ποδοσφαιριστές ες της «βασίλισσας» αντιμετώπιζαν κάτι πρωτόγνωρο.

Οι Ισπανοί στην αρχή είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού και με τον Καμάτσο, μετά από πάσα του Χουανίτο έφτασαν πολύ κοντά στο γκολ, όμως η μπάλα κατέληξε άουτ.

Η ομάδα του Μερσεϊσάιντ απάντησε λίγο πριν λήξει το ημίχρονο όταν ο Νταλγκλίς βρήκε τον Σούνες αμαρκάριστο στην μεγάλη περιοχή το σουτ του οποίου απέκρουσε με διπλή προσπάθεια ο Αγκουστίν.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Μαδριλένοι προσπάθησαν να ανοίξουν το σκορ όταν ο Καμάτσο επιχείρησε να κρεμάσει τον Κλέμενς, ωστόσο η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Τα τελευταία λεπτά ο έλεγχος του παιχνιδιού είχε περάσει στα χέρια των Άγγλων και με την υπογραφή των δύο Κένεντι έφτασαν στο γκολ και έγραψαν το τελικό 1-0. Ο Ρέι Κένεντι εκτέλεσε πλάγιο από αριστερά προς τον Άλαν Κένεντι και από πλάγια με ένα δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Η Λίβερπουλ κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών για τρίτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Και ο τεχνικός της ομάδας, Μπομπ Πέισλι με την τρίτη κατάκτηση έγραψε ιστορία, καθώς μέχρι σήμερα παραμένει ο μοναδικός προπονητής που έχει πανηγυρίσει τρεις φορές την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

27 Μαΐου 1981 Λίβερπουλ - Ρεάλ Μαδρίτης 1-0

Παρίσι, «Παρκ ντε Πρενς»

Σκόρερ : 82΄ Αλαν Κένεντι

Διαιτητής: Πάλοταϊ (Ουγγαρία)

Θεατές : 48.360

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Πέισλι): Κλέμενς, Νιλ, Τόμπσον, Χάνσεν, Αλαν Κένεντι, Λι, ΜακΝτέρμοτ, Σούνες, Ρέι Κένεντι, Νταλγκλίς(85΄ Κέιζ), Τζόνστον

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Μπόσκοφ): Αγκουστίν, Κορτές (85΄ Πινέδα), Ναβάχας, Σαμπίδο, Ντελ Μπόσκε, Ανχελ, Καμάτσο, Στίλικε, Χουανίτο, Σαντιλιάνα, Κάνιγχαμ





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου