Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Το "χρυσό" γκολ του Μπλαν

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας ο Λοράν Μπλαν έγινε ο πρώτος παίκτης που έβαλε το "χρυσό" γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ.


Το 1993 η ΦΙΦΑ καθιέρωσε τον κανονισμό του "χρυσού" γκολ στο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με τον κανονισμό το "χρυσό" γκολ ήταν ένας τρόπος ανάδειξης νικητή σε παιχνίδια που οδηγούνταν στην παράταση.

'Οταν κάποια ομάδα πετύχαινε γκολ ο αγώνας έληγε εκείνη την στιγμή χωρίς να χρειάζεται να ολοκληρωθεί η παράταση. Η απότομη λήξη του αγώνα με το "χρυσό" γκολ είχε ως αποτέλεσμα να αποκληθεί και ξαφνικός θάνατος.

Στην Eυρώπη ο κανονισμός διατηρήθηκε ως το 2002. Τότε η ΟΥΕΦΑ τον αντικατέστησε με το ασημένιο γκολ, (σ.σ  ο αγώνας δεν διακόπτεται μόλις επιτευχθεί γκολ αλλά συνεχίζεται ως το ημίχρονο της παράτασης), όπως αυτό που πέτυχε ο Δέλλας στον αγώνα με την Τσεχία στο EURO 2004. Και αυτός ο κανονισμός καταργήθηκε στο τέλος του 2004 και επανήλθε η παλιά διαδικασία της ημίωρης παράτασης.

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που αγώνας της κρίθηκε με "χρυσό" γκολ ήταν ο τελικός του EURO 1996 Γερμανία - Τσεχία που πέτυχε ο Γερμανός επιθετικός Όλιβερ Μπίρχοφ.

Σε τελική φάση Μουντιάλ το πρώτο "χρυσό" γκολ το έβαλε το 1998 ο Λοράν Μπλαν στον αγώνα Γαλλία - Παραγουάη. Ο νυν προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν σημείωσε το γκολ στο 114' της παράτασης δίνοντας τη νίκη με 1-0 στην Γαλλία και παράλληλα την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Μπλαν βρίσκονταν στην κατάλληλη θέση όταν, μετά από κεφαλιά πάσα του Τρεζεγκέ, μέσα από την μικρή περιοχή με δυνατό σουτ έδωσε τη νίκη στην Γαλλία.

"Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα σκοράρω στο παγκόσμιο κύπελλο και το έκανα. Είχαμε ασκήσει κριτική στο "χρυσό" γκολ στο παρελθόν αλλά στο Μουντιάλ εμείς κερδίσαμε χάρις στον κανονισμό", δήλωνε ο Μπλαν.

Δύο χρόνια αργότερα και πάλι η Γαλλία ευνοήθηκε από τον κανονισμό καθώς στον τελικό του EURO 2000 χάρις στο γκολ του Τρεζεγκέ στην παράταση η Γαλλία νίκησε 2-1 την Ιταλία και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου