Τρίτη 13 Μαΐου 2014

"Η μέρα που έκλαψε η Βραζιλία"

Η Ουρουγουάη πλήγωσε την Βραζιλία όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1950 κερδίζοντας την "σελεσάο" στο Μαρακανά.


Η Βραζιλία γνώρισε το μεγαλύτερο φιάσκο της σε Μουντιάλ όταν έχασε από την Ουρουγουάη στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1950. Παραμένει μέχρι σήμερα η πιο οδυνηρή ήττα της "σελεσάο" σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς συνέβη μπροστά σε 200.000(!) φιλάθλους της στο νεότευκτο "Μαρακανά".

Η Βραζιλία ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Πριν την έναρξη του Μουντιάλ ο Τύπος και ο κόσμος της χώρας την είχαν στέψει πρωταθλήτρια κόσμου. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κυκλοφορούσαν με πηχυαίους τίτλους όπως: "Αυτοί είναι οι πρωταθλητές κόσμου", με φωτογραφία τους παίκτες της Βραζιλίας σε παράταξη.


Το σύστημα διεξαγωγής διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα Μουντιάλ και το μοντέλο των νοκ-άουτ παιχνιδιών. Οι 16 ομάδες που προβλέπονταν να συμμετάσχουν (τελικά πήγαν 13) θα χωρίζονταν σε τέσσερις ομίλους από ισάριθμες ομάδες, όπου οι πρώτες από κάθε γκρουπ θα περνούσαν στην επόμενη φάση.

Εκεί θα έφτιαχναν ένα νέο όμιλο, και πρωταθλήτρια κόσμου θα ανακηρύσσονταν η ομάδα που θα τερμάτιζε στην κορυφή. Συνεπώς δεν υπήρχε κανένας τελικός αλλά ένα μίνι πρωτάθλημα.

Η Βραζιλία συμμετείχε στο πρώτο γκρουπ με αντιπάλους τις Γιουγκοσλαβία, Μεξικό και Ελβετία. Με δύο νίκες και μία ισοπαλία τερμάτισε πρώτη στον όμιλο της. Στον επόμενο γύρο αντιμετώπισε τις Ουρουγουάη, Ισπανία, Σουηδία.

Στα δύο πρώτα ματς η "σελεσάο" διέσυρε την Σουηδία 7-1 και την Ισπανία 6-1 και έδειχνε ότι ήταν έτοιμη να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Μουντιάλ κόντρα στην Ουρουγουάη.

Η "σελέστε" από την πλευρά της αγκομαχούσε. Η ισοπαλία με την Ισπανία και η νίκη μετά στο τέλος με αντίπαλο τη Σουηδία, την έφερναν στη δεύτερη θέση του ομίλου, ένα βαθμό πίσω από τους "καριόκας". Τα πάντα θα κρίνονταν στο τελευταίο ματς.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα θύμιζε καρναβάλι. Η εφημερίδα "Gazeta Esportiva" έγραφε: "Αύριο νικάμε την Ουρουγουάη". Μόνο ο προπονητής, Φλάβιο Κόστα, προσπαθούσε να βάλει φρένο στα πρόωρα πανηγύρια. "Φοβάμαι ότι οι παίκτες μου θα μπουν στο γήπεδο σα να έχουν κερδίσει το Κύπελλο. Το παιχνίδι με τους Ουρουγουανούς δεν είναι αγώνας επίδειξης αλλά ένα παιχνίδι δυσκολότερο από οποιοδήποτε άλλο".

Στο στρατόπεδο της Ουρουγουάης διατηρούσαν το κεφάλι χαμηλά. Οι παίκτες του Χουάν Λόπες, θα έδιναν τη μάχη τους μέχρις εσχάτων. Η Ουρουγουάη μετρούσε ήδη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και 7 τίτλους Κόπα Αμέρικα, κυρίως χάρη στην τρομερή φουρνιά παικτών της στη δεκαετία του '20. Αρχηγός ήταν ο θρυλικός Ομπντούλιο Βαρέλα.

Στις 16 Ιουλίου καταγράφηκε το μεγαλύτερο κοινό που παρακολούθησε ποτέ ποδοσφαιρικό αγώνα καθώς στο Μαρακανά συνέρρευσαν 203.849 θεατές! Οι παίκτες της Ουρουγουάης αισθάνονταν την πίεση της εξέδρας. Ανάλογη πίεση δέχτηκαν και στα πρώτα λεπτά του αγώνα.

Η τακτική του Χουάν Λόπες βοήθησε τους παίκτες του να κρατήσουν το "μηδέν" στην άμυνα στο τέλος του ημιχρόνου. Η Βραζιλία βολεύονταν και με την ισοπαλία.

Στο δεύτερο λεπτό της επανάληψης ο Φριάσα έδωσε το προβάδισμα στην Βραζιλία. Στο 66’ το αστέρι της Ουρουγουάης, ο Πέπε Σκιαφίνο, ισοφάρισε σε 1-1, αλλά το κοινό δεν πτοήθηκε, αφού και η ισοπαλία ήταν ευνοϊκή.

Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, όταν ο ακραίος δεξιός επιθετικός Αλσίδες Γκίτζια σκόραρε και έδωσε ανέλπιστο προβάδισμα στην "σελέστε" έντεκα λεπτά πριν τη λήξη. Νεκρική σιγή επικράτησε στο "Μαρακανά" όταν ο Αγγλος διαιτητής Τζορτζ Ρίντερ σφύριξε τη λήξη.

"Η σιωπή ήταν αρρωστημένη. Δεν την άντεχα", δήλωνε αργότερα ο Ζιλ Ριμέ, ο οποίος έδωσε στα γρήγορα το τρόπαιο στον Βαρέλα. "Εκατό φορές να παίζαμε αυτόν τον αγώνα, τις 99 θα χάναμε", παραδέχθηκε ο Βαρέλα.

Η αγγλική "Μanchester Guardian" την επόμενη ημέρα του τελικού έγραφε στο πρωτοσέλιδο της όπως εμφανίζονταν στη γωνία της εφημερίδας σε ένα κείμενο πέντε παραγράφων. "Όλα τα ρεκόρ έσπασαν στο Μαρακανά. Περισσότεροι από 160.000 κόσμος παρακολούθησαν τον τελικό Βραζιλία - Ουρουγουάη.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί επιστρατεύθηκαν ώστε να μην συμβούν γεγονότα όπως την περασμένη Πέμπτη όταν 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 260 τραυματίστηκαν σε προσπάθεια τους να βρουν θέση στο γήπεδο. Αλλά οι συστάσεις της αστυνομίας αγνοήθηκαν.

Βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, που είχαν απαγορευθεί από την αστυνομία, πέρασαν στον γήπεδο. Ενθουσιασμένοι οι Βραζιλιάνοι κρατούσαν σημαίες και φώναζαν: "Βrazil, Brazil, Brazil". H Oυρουγουάη νίκησε 2-1 και όταν ο διαιτητής σφύριξε το τέλος του αγώνα, οι παίκτες της Βραζιλίας που περίμεναν να πάρουν τα χρυσά μετάλλια αποχώρησαν από το γήπεδο με σκυμμένα το κεφάλια.

Στις κερκίδες ο κόσμος με μπλε και άσπρη απόχρωση ζούσε τον απόλυτο εφιάλτη. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι είχε συμβεί ενώ ορισμένοι μεταφέρθηκαν σοβαρά άρρωστοι στο νοσοκομείο".

"Μόνο τρεις άνθρωποι έχουν κάνει το Μαρακανά να σωπάσει με μία κίνηση: ο Φρανκ Σινάτρα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ κι εγώ", είχε πει εύστοχα ο Αλσίδες Γκίτζια.

Ο Ομπντούλιο Βαρέλα, παρέλαβε το Κύπελλο "Ζιλ Ριμέ" και η Ουρουγουάη στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην ιστορία της.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου