Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Η εκδίκηση της Δ. Γερμανίας

Η Δ. Γερμανία πήρε εκδίκηση στο Μεξικό για την ήττα από την Αγγλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966.


Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970 η εθνική Αγγλίας ήταν από τα φαβορί του τουρνουά για να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα στην χώρα της.

Πολλοί είχαν πει ότι η Αγγλία το 1970 ήταν καλύτερη από αυτή που πήρε το τρόπαιο. Ο Αλφ Ράμσεϊ είχε διατηρήσει πολλούς από τους παίκτες που οδήγησαν τα "λιοντάρια" στην κατάκτηση του Μουντιάλ, όπως οι Γκόρντον Μπανκς, Μπόμπι Μουρ, Άλαν Μπολ, Μπόμπι Τσάρλτον και Τζεφ Χαρστ. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές για δεύτερη κατάκτηση του "Ζιλ Ριμέ".


Με δύο νίκες στον όμιλο επί της Ρουμανίας και της Τσεχοσλοβακίας και μία ήττα στον ντέρμπι με την Βραζιλία, η Αγγλία προκρίθηκε ως δεύτερη του ομίλου και στον προημιτελικό θα αντιμετώπιζε την Δ. Γερμανία στο "Εstadio Nou Camp" στην πόλη Leon, σε μία επανάληψη του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966.

Πριν τον αγώνα ο Γκόρντον Μπανκς έπαθε τροφική δηλητηρίαση και αποκλείστηκε από τον αγώνα ανατρέποντας τα πλάνα του Ράμσεϊ.

Έστω και χωρίς τον βασικό της τερματοφύλακα η Αγγλία προηγήθηκε 2-0 μετά από 30 λεπτά αγώνα χάρις στα γκολ των Άλαν Μάλερι και Μάρτιν Πίτερς. Μετά ήρθε η καθίζηση.

Ο Ράμσεϊ πιστεύοντας ότι είχε κερδίσει το παιχνίδι και έχοντας στο μυαλό του τον ημιτελικό, έκανε αλλαγή τον Μπόμπι Τσάρλτον, αφήνοντας ελεύθερο τον Μπεκενμπάουερ που πλέον είχε χώρο να επηρεάσει περισσότερο το παιχνίδι της Δ. Γερμανίας.

Ο Μπεκενμπάουερ μείωσε το σκορ στο 70', μετά από τραγικό λάθος του τερματοφύλακα Μπονέτι λίγα δευτερόλεπτα μετά την αλλαγή του Τσάρλτον. Στο 75' ο αρχηγός Ούβε Ζέλερ, με περίεργη κεφαλιά, ισοφάρισε το ματς. Όπως το 1966 ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

Αυτή την φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά αφού η Δ. Γερμανία είχε τον έλεγχο του αγώνα. Η κυριαρχία της καρποφόρησε με γκολ του Γκερντ Μίλερ στο 108'. Οι Δυτικογερμανοί είχαν κάνει την ανατροπή εναντίον των παγκόσμιων πρωταθλητών που αποκλείστηκαν και δεν υπερασπίστηκαν τον τίτλο τους.

Η Δ. Γερμανία δεν έφθασε στον τελικό καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Ιταλία στην παράταση με 4-3 στον "αγώνα του αιώνα", όπως χαρακτηρίστηκε. Επίσης, ο Μπόμπι Τσάρλτον μετά το Μουντιάλ αποχώρησε από την εθνική με 106 συμμετοχές στο ενεργητικό του και ένα παγκόσμιο κύπελλο, το μοναδικό της Αγγλίας μέχρι σήμερα.














ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου