Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Μάικλ Όουεν: Ένα υπέροχο γκολ!

Το γκολ της ζωής του έβαλε ο Μάικλ Όουεν με την Αγγλία εναντίον της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας.


Ο Μάικλ Όουεν ήταν 10 χρονών όταν είδε από την τηλεόραση τον αποκλεισμό της Αγγλίας στο Μουντιάλ της Ιταλίας στα πέναλτι από την Γερμανία. Ο Γκάρι Λίνεκερ είχε αποχωρήσει με σκυμμένο το κεφάλι από τον αγωνιστικό χώρο. Οκτώ χρόνια αργότερα ο Μάικλ Όουεν ένιωσε το ίδιο συναίσθημα με τον ήρωα των παιδικών του χρόνων.

Ο Όουεν εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. Ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του με την φανέλα της Λίβερπουλ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ και κέρδισε μία θέση στην εθνική Αγγλίας για το Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998.


Ο Τέντι Σέρινχαμ με τον Άλαν Σίρερ αποτελούσαν το επιθετικό δίδυμο της Αγγλίας και ο Γκλεν Χοντλ δεν ήξερε αν θα έπρεπε να ρισκάρει την χρησιμοποίηση του 18χρονου επιθετικού. Στον εναρκτήριο αγώνα με την Τυνησία ο Όουεν χρησιμοποιήθηκε μόλις πέντε λεπτά ωστόσο, η συμμετοχή του πέρασε στην ιστορία αφού έγινε ο νεότερος παίκτης που έπαιξε για την χώρα του σε ηλικία 18 ετών και 193 ημερών.

Στον δεύτερο αγώνα με την Ρουμανία ο Όουεν ξεκίνησε και πάλι από τον πάγκο και παρότι έπαιξε μόλις επτά λεπτά πρόλαβε να σκοράρει στην ήττα της Αγγλίας με 2-1 αλλά να πείσει τον Γκλεν Χοντλ, ότι είχε έρθει η ώρα να τον χρησιμοποιήσει βασικό στο καθοριστικό ματς με την Κολομβία.

Η Αγγλία νίκησε, χάρις στα γκολ των Άντερτον και Μπέκαμ, τους Λατινοαμερικάνους με τον Όουεν να παίζει σε όλο τον αγώνα και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο όπου θα αντιμετώπιζε την Αργεντινή.

Σε δηλώσεις πριν τον αγώνα με την "Αλμπισελέστε" ο παλαίμαχος άσος των Αργεντίνων Οσβάλντο Αρντίλες, είχε μείνει εντυπωσιασμένος από τον Όουεν και τον είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο.

Ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα μόλις στο 5' άνοιξε το σκορ για την Αργεντινή με εύστοχο χτύπημα πέναλτι και τέσσερα λεπτά αργότερα ισοφάρισε ο Σίρερ, επίσης με πέναλτι.

Στο 16' έγινε η φάση που καθιέρωσε τον Όουεν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς σημείωσε ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ. Πήρε την μπάλα με περίτεχνο τρόπο λίγο κάτω από την γραμμή του κέντρου και αφού πέρασε τους Τσαμότ και Αγιάλα σαν σταματημένους σημείωσε ένα καταπληκτικό γκολ! "Νόμιζα ότι θα έπαιρνα την μπάλα από τον Όουεν αλλά απλά δεν μπορούσα", δήλωσε ο Τσαμότ. Όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ωραιότητα του γκολ που είχε πετύχει ο Όουεν.

Η βραδιά, δυστυχώς, δεν εξελίχθηκε καλά για τα "λιοντάρια", αφού η αποβολή του Μπέκαμ για χτύπημα εκτός φάσης στον Ντιέγκο Σιμεόνε και η ισοφάριση από τον Σανέτι οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση και μετά στα πέναλτι. Οι Ντέιβιντ Μπάτι και Πολ Ίνς αστόχησαν από την άσπρη βούλα και η Αγγλία υπέστη έναν οδυνηρό αποκλεισμό.

Παρά τον αποκλεισμό ο Όουεν είχε γίνει το νέο είδωλο των Άγγλων. Εκπλήρωσε τις προσδοκίες καθώς έγινε ο πρώτος Άγγλος  που κέρδισε την χρυσή μπάλα (2001) μετά τον Κέβιν Κίγκαν, ενώ συνολικά πέτυχε 40 γκολ σε 89 διεθνείς συμμετοχές!

Τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε έφεραν πίσω την καριέρα του αλλά οι στιγμές μαγείας που χάρισε στα πρώτα ποδοσφαιρικά του χρόνια στους φιλάθλους ήταν αρκετές για να περάσει στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς.

"Το γκολ εναντίον της Αργεντινής μου άλλαξε την ζωή. Δεν άλλαξε εμένα αλλά άλλαξε την γνώμη που είχε ο κόσμος για μένα. Με παρατηρούσαν περισσότερο και με έβαλε στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Γι΄αυτόν τον λόγο μου άλλαξε την ζωή", δήλωνε ο Όουεν.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου