Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Η ύποπτη νίκη της Αργεντινής επί του Περού

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1978 ο αγώνας Αργεντινή - Περού παραμένει μέχρι σήμερα το πιο ύποπτο παιχνίδι στην ιστορία της διοργάνωσης.


Το 1978 η Αργεντινή διοργάνωσε το Μουντιάλ που συνδέθηκε άρρηκτα με τη δικτατορία του Χόρχε Βιντέλα, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στην χώρα το 1976 μετά από πραξικόπημα με το οποίο ανετράπη η Ισαβέλλα Περόν. Ο Βιντέλα χρησιμοποίησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως πρωταγωνιστικό μέσο προπαγάνδας.

Η δικτατορία του Βιντέλα θεωρήθηκε υπεύθυνη για την πιο αμφιλεγόμενη νίκη της Αργεντινής στην ιστορία της σε Μουντιάλ.


Χάρις στην θριαμβευτική της νίκη με 6-0 η Αργεντινή προκρίθηκε στον τελικό όπου με αντίπαλο την Ολλανδία κατέκτησε το τρόπαιο κερδίζοντας στην παράταση τους "οράνιε" με 3-1.

Για να φθάσει ως εκεί έπρεπε να πάρει την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο της δεύτερης φάσης με αντιπάλους τις Βραζιλία, Περού και Πολωνία.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή ήταν τα φαβορί απέναντι στο Περού και την Πολωνία που θεωρούνταν υπολογίσιμα αουτσάιντερ.

Στα δύο πρώτα ματς η Αργεντινή νίκησε 2-0 την Πολωνία και η Βραζιλία 3-0 το Περού ενώ το μεταξύ τους ματς έληξε 0-0, σε ένα παιχνίδι γεμάτο βίαια μαρκαρίσματα και καμία διάθεση για ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με το σύστημα οι τελευταίοι αγώνες των δύο ομάδων δεν θα διεξάγονταν την ίδια ώρα. Η Βραζιλία θα έδινε νωρίτερα το δικό της ματς εναντίον της Πολωνίας και η Αργεντινή ήξερε τι αποτέλεσμα έπρεπε να φέρει για να προκριθεί αυτή εις βάρος της "σελεσάο".

Πράγματι η Βραζιλία νίκησε 3-1 την Πολωνία και η Αργεντινή έπρεπε να κερδίσει τουλάχιστον με 4-0 το Περού για να προκριθεί αυτή στον τελικό.

Ο αγώνας της Αργεντινής με το Περού αποτέλεσε ορόσημο για τις επόμενες διοργανώσεις αφού με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Αργεντινή, η FIFA αποφάσισε να επαναφέρει τα ημιτελικά και να διεξάγονται τα ματς των τελευταίων αγώνων στους ομίλους την ίδια ώρα.

Η Αργεντινή νίκησε 6-0 το Περού εξασφαλίζοντας την πρόκριση στην διαφορά των γκολ. Στο πρώτο ημίχρονο το σκορ ήταν 2-0 αλλά στο δεύτερο το Περού κατέρρευσε. Οι φήμες που συνόδευαν το τελικό αποτέλεσμα για δωροδοκία των Περουβιανών ποδοσφαιριστών δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Ο επιθετικός της Αργεντινής Λεοπόλδο Λούκε είχε δηλώσει μετά από χρόνια για την επιτυχία της Αργεντινής: "Mε τα όσα γνωρίζω τώρα δεν μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος για τη νίκη. Αλλά τότε δεν το αντιλαμβανόμουν. Όπως και οι περισσότεροι από εμάς. Απλά παίζαμε ποδόσφαιρο".








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου