Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Όταν έσπασε το φράγμα των 10''


Στις 14 Οκτωβρίου 1968, ο Αμερικανός Τζίμι Χάινς έγινε ο πρώτος σπρίντερ που κατέβηκε τα 10 δευτερόλεπτα στα 100 μέτρα!

Μην κοιτάτε που σήμερα ο Γιουσέιν Μπολτ τα έχει... ξεφτιλισει όλα. Τότε, το να  τρέξει άνθρωπος την απόσταση σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα άγγιζε τα όρια του μύθου. Και μάλλον δεν θα είχε συμβεί τόσο νωρίς, αν η Πόλη του Μεξικού, στην οποία φιλοξενήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1968, δεν ήταν χτισμένη σε μεγάλο υψόμετρο (2.240 μ.).

Δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος, όμως. Για πρώτη φορά τότε, οι αθλητές έτρεχαν πάνω σε συνθετικό τάπητα, το γνωστό ταρτάν, ενώ η ηλεκτρική χρονομέτρηση είχε αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο χρονόμετρο χειρός. Έτσι, πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν ότι το μυθικό φράγμα των 10 δευτερολέπτων θα έσπαγε σαν σήμερα, στον τελικό των 100 μέτρων. Όπως και έγινε!


Το κατάφερε τελικά ο Τζίμι Χάινς, ο οποίος με 9.95 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και έγραψε το όνομά του στην ιστορία, ως ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε την απόσταση σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Το χρονόμετρο, μάλιστα, σταμάτησε αρχικά στα 9.89, αλλά ο επίσημος χρόνος ήταν έξι εκατοστά του δευτερολέπτου πιο πάνω. Και πάλι, όμως, το μυθικό φράγμα των 10 δευτερολέπτων είχε σπάσει, την ώρα που άλλοι δύο αθλητές το είχαν πλησιάσει πολύ. Ο Τζαμαϊκανός Λένοξ Μίλερ κατετάγη 2ος με 10.04 και ο Αμερικανός Τσάρλι Γκριν ήταν 3ος με 10.07.

Αξίζει να διευκρινιστεί, πάντως, ότι ο κόσμος δεν είχε εντυπωσιαστεί και τόσο από το επίτευγμα του Χάινς, μια και θεωρούσε ότι το φράγμα των 10 δευτερολέπτων είχε ήδη σπάσει από τον ίδιο, λίγους μήνες νωρίτερα. Τον Ιούνιο, ο Χάινς είχε κερδίσει τον τελικό του εθνικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ με 9.9 με χρονόμετρο χειρός. Μάλιστα, συγκάτοχοι του ρεκόρ θεωρούνταν οι δύο αθλητές που τον ακολούθησαν, ο Τσάρλι Γκριν και ο Ρόνι Ρέι Σμιθ, οι οποίοι είχαν τερματίσει με τον ίδιο χρόνο. Ωστόσο, μερικούς μήνες αργότερα η κούρσα μετρήθηκε με το νέο εξελιγμένο σύστημα, το οποίο έδειξε ότι ο πραγματικός χρόνος του Χάινς ήταν 10.03, του Γκριν 10.10 και του Σμιθ 10.14.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου