Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Μαζί του η ΑΕΚ απογειώθηκε


Στις 20 Οκτωβρίου του 1999 πεθαίνει σε ηλικία  79 ετών ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος.  Έμεινε στο τιμόνι της ομάδας για έξι χρόνια. Στο διάστημα αυτό οδήγησε την ΑΕΚ σε μια εποχή τίτλων και δόξας. Η αρχή έγινε το 1974 όταν ανέλαβε. Με προπονητή τον Φράντισεκ Φάντροκ ακολούθησε μια «χρυσή» εποχή όπου η ΑΕΚ θα ήταν πρωταγωνίστρια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην ομάδα πήγαν παίκτες κλάσης που συνέβαλαν έτσι ώστε ο σύλλογος να κάνει μεγάλες εμφανίσεις και να φτάσει ως της κορυφαία ευρωπαϊκή στιγμή της ιστορία του.

Η Νέα Φιλαδέλφεια γέμισε από αστέρες της εποχής όπως οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης και οι Γερμανοί Βάγκνερ, Τσανλάιντερ που πήγαν το 1974. Ο μεγάλος Θωμάς Μαύρος έγινε παίκτης της «Ένωσης» το 1975 και οι Νικολούδης, Ιντζόγλου και Χρηστίδης πρωτοφόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα το 1976. Όλοι τους ήρθαν να προστεθούν σε όσους υπήρχαν ήδη, τους Παπαϊωάννου, Τσάμη, Στεργιούδα, Νικολάου, Ραβούση και Τάσο. Η «Ένωση» με τους παραπάνω ποδοσφαιριστές ήταν απλώς άπιαστη.
Την περίοδο 1976-1977 ο «δικέφαλος» έφτασε μια ανάσα πριν από έναν ευρωπαϊκό τελικό καθώς στο κύπελλο UEFA απέκλεισε τις Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και ΚΠΡ και προκρίθηκε στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Γιουβέντους.
Μετά από τον θρίαμβο στον πάγκο της ομάδας κάθισε ο Ζλάτκο Τσαϊκόφκσι και το ρόστερ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με αστέρες που είχαν πρωταγωνιστήσει σε προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα. Ο Μπάγεβιτς που το 1974 είχε πάρει μέρος στο Μουντιάλ με τη Γιουγκοσλαβία και ο Βιέρα που πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του με την Ουρουγουάη το 1966. Οι δύο τους αντικατέστησαν τους Βάγκνερ και Τσανλάιντερ. Στο τέλος της χρονιάς η «Ένωση» κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ.
Την επόμενη χρονιά η μεγάλος Φέρεντς Πούσκας ήταν ο νέος τεχνικός της ομάδας, ενώ ο Μίμης Δομάζος έκανε το μεγάλο βήμα της καριέρας του μετακομίζοντας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ωστόσο ο Ούγγρος τεχνικός απομακρύνθηκε από τον πάγκο της ομάδας στις αρχές του β΄ γύρου και τη θέση του πήρε ο παλιός παίκτης της ομάδας Ανδρέας Σταματιάδης. Στο τέλος της σεζόν η ΑΕΚ ισοβάθμησε στο πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν παρατάχθηκε για να διεκδικήσει τον τίτλο σε αγώνα μπαράζ. 
Κατά τη διάρκεια της θητείας του «θείου Λουκά» ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής των εξεδρών του γηπέδου της ΑΕΚ με την ανέγερση της περίφημης σκεπαστής, ενώ θεμελιώθηκε και το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ. 
Παράλληλα άρχισαν να ξεπηδούν από την ακαδημία νέα ταλέντα που αργότερα πρωταγωνίστησαν με την «Ένωση», όπως ο Στέλιος Μανωλάς, ο Σπύρος Οικονομόπουλος, ο Βαγγέλης Βλάχος και ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής. 
Ο Λουκάς Μπάρλος έμεινε στην προεδρία της αγαπημένης του ομάδας από το Σεπτέμβριο του 1974 έως τον Ιούνιο του 1980 γράφοντας ιστορία.









ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου