Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Στο Στοίχημα η Ελλάδα αναστενάζει!

Οι τρεις «πύλες» στοιχηματισμού, οι παγίδες για τους παίκτες και τα χαμένα εκατομμύρια του Δημοσίου


Ποιος είπε ότι η οικονομική κρίση φρενάρει τους Ελληνες από το να τζογάρουν; Μπορεί πλέον να μη γίνεται ανάλογος τζίρος με το 2008, το 2009 και το 2010, ωστόσο η χώρα μας παραμένει παγκοσμίως στις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά τα τυχερά παιχνίδια και δη το ποδοσφαιρικό στοίχημα. Κάποτε η Ελλάδα αναστέναζε στα γήπεδα, πλέον αναστενάζει στο... Στοίχημα με τους παίκτες-τζογαδόρους να ελπίζουν σε ένα χαρτζιλίκι ή ακόμη και στα προς το ζην!..

Παράλληλα όμως αναστενάζει και η ελληνική οικονομία καθώς με την άνθηση του παράνομου και ιντερνετικού στοιχηματικού τζόγου, που ξεφεύγει από την τσιμπίδα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών λόγω του υπάρχοντος ατελούς και διάτρητου νομοθετικού πλαισίου, το Δημόσιο έχει διαφυγόντα έσοδα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αφού ο αντίστοιχος ετήσιος τζίρος υπολογίζεται από 2 ως 4 δισ. ευρώ! «Το Βήμα» ξετυλίγει το κουβάρι του στοιχηματικού τζόγου ξεκινώντας από την παρουσίαση-ανάλυση των (τριών) «πυλών» στοιχηματισμού, την τεράστια γκάμα των στοιχηματικών επιλογών και τη μανία (αλλά και ταυτόχρονα παγίδα) του live πονταρίσματος.


Πάει καιρός από τότε που οι λάτρεις των ποδοσφαιρικών προβλέψεων αδημονούσαν για την έκδοση του κουπονιού του ΟΠΑΠ που αφορούσε το άλλοτε αγαπημένο Προ-Πο και έστηναν ουρές στα πρακτορεία τα Σάββατα για να συμπληρώσουν τις στήλες και να «ρίξουν» το δελτίο. Τότε δεν υπήρχαν αραδιασμένα στους πάγκους καμιά 30αριά διαφορετικά στοιχηματικά περιοδικά και εφημερίδες με προβλέψεις, αναλύσεις και σχόλια ούτε δεκάδες ειδικά σάιτ, καθώς και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Μέσα από την κουβεντούλα με τον πράκτορα και τους λοιπούς θαμώνες είχες την εικόνα, άντε και μια γρήγορη ματιά στις απουσίες των ομάδων και αυτό ήταν. Το δελτίο συμπληρωνόταν και είχες μπει στο κυνήγι για το «χρυσό 13άρι», έστω το 12άρι ή και το ταπεινό 11άρι που επίσης εξαργυρώνονται. Εκείνοι οι λίγοι που ασχολούνταν με συστήματα και μεταβλητές φάνταζαν σαν εξωγήινοι στα μάτια των πολλών.

Στις μέρες μας, ακόμα και ο παλαιός απλός παίκτης του Προ-Πο έχει μπει στη διαδικασία εκτός του να συνδυάζει στοιχήματα αταίριαστα μεταξύ τους (π.χ. νίκη ομάδας σε ματς του μπάσκετ + περισσότερα από 2,5 γκολ σε αγώνα ποδοσφαίρου!) και του να αναζητεί καλύτερες αποδόσεις μέσα από το Διαδίκτυο.

Τωρινοί 60άρηδες οι οποίοι πριν από 40 χρόνια θα σκέφτονταν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου ισοδυναμεί με ένα ταξίδι στο Διάστημα, σήμερα έχουν τρεις και τέσσερις διαφορετικούς λογαριασμούς σε στοιχηματικές εταιρείες του κυβερνοχώρου και μέσα από αυτές τζογάρουν ασύστολα!

Οι παραδοσιακοί παίκτες αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια με το να επισκεφτούν το πρακτορείο και να εμπιστευθούν τις ολοένα εξελισσόμενες υπηρεσίες του ΟΠΑΠ, ενώ οι πιο «προχωρημένοι» και πονηροί καταφεύγουν στις ευκαιρίες του παράνομου στοιχηματισμού ο οποίος αναλόγως με τη μορφή του, προσφέρει κάποιες έξτρα «πολυτέλειες».

Οι μορφές-«πύλες» στοιχήματος στην Ελλάδα είναι τρεις: το νόμιμο μέσω του ΟΠΑΠ, μέσω Διαδικτύου και το παράνομο μέσω ενός «εμπιστευτικού μπουκ» της διπλανής πόρτας ή μέσω γραφείων με έδρα - συνήθως - στην Ασία.



1.
Το νόμιμο μέσω ΟΠΑΠ

Με το δελτίο στο πρακτορείο της γειτονιάς


«Τον ΟΠΑΠ ξέρουμε, τον ΟΠΑΠ εμπιστευόμαστε» λένε (και επιμένουν) οι παλαιότεροι αλλά και εκείνοι που δεν τολμούν να ενδώσουν στην ευκολία του ιντερνετικού στοιχηματισμού φοβούμενοι τις (κατά καιρούς) απάτες με τις πιστωτικές κάρτες ή αρνούμενοι να μπουν σε διαδικασία παρόρμησης λόγω της τεράστιας γκάμας επιλογών που προσφέρουν οι σχετικές εταιρείες του Διαδικτύου. Ή ακόμη και την έλλειψη επαρκούς γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η παρουσία στο πρακτορείο κρίνεται απαραίτητη (εκτός αν ο ιδιοκτήτης είναι τόσο φίλος που μπορεί να δεχθεί και τηλεφωνικά το ποντάρισμά σου, τον λεγόμενο «αέρα»), ωστόσο αναπόφευκτος είναι και ο φόρος επί του κέρδους, όταν αυτό αρχίζει να ξεπερνά κάποιες συγκεκριμένες κλίμακες (10% σε κέρδη άνω των 100 ευρώ και 15% άνω των 1.000 ευρώ). Το νόμιμο Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ σε περιορίζει σημαντικά όσον αφορά το εύρος των επιλογών στοιχηματισμού, ωστόσο όπως λένε και οι θαμώνες των πρακτορείων «σε βγάζει από το σπίτι σου, σε ξεκολλάει από τον υπολογιστή, σε κάνει πιο κοινωνικό και σε βοηθάει να παίζεις πιο σωστά και συνετά».

Στις μέρες μας το πρακτορείο έχει πάρει σε πολλές περιπτώσεις τη θέση του παραδοσιακού καφενείου, αφού προσφέρει δωρεάν καφέ, εφημερίδες για μελέτη και τηλεοράσεις που μεταδίδουν τους περισσότερους αγώνες.

Από το περασμένο καλοκαίρι στο Euro ο ΟΠΑΠ ακολούθησε τη νέα τάση του ζωντανού στοιχηματισμού (live betting), κυρίως λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης και της πληθώρας των επιλογών των ιντερνετικών ιστοσελίδων στον συγκεκριμένο τομέα. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα στους παίκτες που βρίσκονται στα πρακτορεία να ποντάρουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία (γι' αυτό και θα επεκταθεί το προσεχές διάστημα) καθώς υπολογίζεται ότι ο τζίρος αυξήθηκε κατακόρυφα. Οι παίκτες αντί να καταθέτουν το δελτίο τους και να αποχωρούν από το πρακτορείο, όπως είθισται, παραμένουν στον χώρο προκειμένου να εισπράξουν άμεσα τα χρήματά τους, εφόσον βεβαίως επαληθευτούν οι προβλέψεις τους.



2.
Το ιντερνετικό και αφορολόγητο

Online ποντάρισμα για καθαρά κέρδη σε πάνω από 250 σάιτ


Σήμερα στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται πάνω από 250 ιστότοποι διαδικτυακού στοιχηματισμού (με έδρα την Κύπρο ή χώρες του εξωτερικού) εκ των οποίων περίπου οι 60 είναι μεταφρασμένοι στα ελληνικά, γεγονός που σημαίνει ότι δέχονται συστηματικά τη συμμετοχή ελλήνων παικτών.

Ο ιντερνετικός στοιχηματισμός πέραν της τεράστιας γκάμας στοιχημάτων (προκαθορισμένων και live), προσφέρει στις εταιρείες και στους παίκτες καθαρό, αφορολόγητο κέρδος, καθώς επί του παρόντος το νομοθετικό πλαίσιο του online gaming στην Ελλάδα είναι ελλιπές (έπειτα από αρκετά χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εποπτείας, ελέγχου, ρύθμισης και καταστολής).

Το να ανοίξει κανείς λογαριασμό σε μια ιντερνετική στοιχηματική εταιρεία θεωρείται πλέον παιχνιδάκι, η διαδικασία αυτή όμως εμπεριέχει και το ανάλογο «φακέλωμα» καθώς ο χρήστης υποχρεούται να δώσει πραγματικά στοιχεία εφόσον θέλει να κατατεθούν τα (όποια) κέρδη του σε λογαριασμό τραπέζης ή σε πιστωτική κάρτα και να μην παραμένουν ως εικόνα σε μια σελίδα του Διαδικτύου, δηλαδή να τα βλέπει, να τα καμαρώνει, αλλά να μην μπορεί να τα εισπράξει. Γι' αυτό δεν αρκεί η πιστωτική κάρτα που θα χρησιμοποιηθεί να είναι σε ισχύ και να έχει ικανό υπόλοιπο, αλλά και να αποδεικνύεται ότι ανήκει στον άνθρωπο που τη χρησιμοποιεί.

Τα προσωπικά στοιχεία-δεδομένα δεν ζητούνται κατά τη διάρκεια της εγγραφής, προκειμένου να μην αποτραπεί ο παίκτης, αλλά όταν αυτός έχει κερδίσει και ζητεί να εισπράξει. Τότε καλείται να αποστείλει φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου (σε ισχύ) μέσω της οποίας θα πιστοποιείται ότι η πιστωτική κάρτα που χρησιμοποίησε για το άνοιγμα του λογαριασμού έχει εκδοθεί στο ίδιο όνομα. Παράλληλα θα πρέπει να καταχωρήσει στο σύστημα της εκάστοτε εταιρείας τον αριθμό λογαριασμού τραπέζης που επιθυμεί να γίνει η κατάθεση των κερδών του και ο οποίος θα πρέπει επίσης να ανήκει στο όνομά του (θα του ζητηθεί και το σχετικό ΙΒΑΝ - Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού). Εξυπακούεται ότι ζητούνται επίσης διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο επικοινωνίας, ενώ κάποιες εταιρείες (όχι όλες) θεωρούν απαραίτητο ως και τον ΑΦΜ του παίκτη προκειμένου να του επιτραπεί η ανάληψη των κερδών από τον στοιχηματικό λογαριασμό του.

Στα πλεονεκτήματα του διαδικτυακού στοιχηματισμού είναι και το μπόνους εγγραφής που προσφέρεται από τις περισσότερες εταιρείες και αφορά το 100% ή ακόμη και 150% του ποσού που ο χρήστης καταθέτει κατά τη διάρκεια της εγγραφής του. Βάζει 50 ευρώ; Τότε στον λογαριασμό του εμφανίζονται 100. Αν και για να μπορέσει να κάνει το μπόνους πραγματικά δικό του, θα πρέπει να στοιχηματίσει το ποσό που του προσφέρεται επί 3 φορές και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (όπως π.χ. το ποντάρισμα σε αποδόσεις άνω του 1,5). Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι έχει λάβει ως μπόνους 50 ευρώ, αυτά θα θεωρούνται διαθέσιμα προς ανάληψη από τον χρήστη όταν θα έχει ποντάρει τρεις φορές την αξία τους, ήτοι 150 ευρώ!

Τέλος, όσον αφορά την ασφάλεια που παρέχει ένας τέτοιος διαδικτυακός ιστότοπος προκειμένου να αποφευχθούν απάτες (κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων ή κλοπή χρημάτων από την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα του χρήστη) η αλήθεια είναι ότι οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν κάνει τεράστια πρόοδο στα λογισμικά που χρησιμοποιούν. Αλλωστε σε όποιον δεν επιθυμεί να «ρισκάρει» ή δεν είναι εξοικειωμένος με το πλαστικό χρήμα, υπάρχουν οι προπληρωμένες κάρτες (π.χ. paysafe) μέσω των οποίων μπορεί να κάνει τη δουλειά του χωρίς κανέναν φόβο, αφού το μόνο που έχει να κάνει είναι να πληκτρολογήσει τον κωδικό που αντιστοιχεί σε 10, 25, 50 και 100 ευρώ. Οι εν λόγω κάρτες πωλούνται σε αρκετά σημεία (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κ.α.) και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από ανήλικους παίκτες ή από άτομα που δεν μπορούν να εκδώσουν πιστωτική κάρτα (λόγω Τειρεσία κτλ.).



3.
Το παράνομο

Από τους μπουκ των καφενείων ως την Ασία


Στην Ελλάδα μάθαμε αρχικά το παράνομο στοίχημα ως το «στοίχημα των καφενείων». Κάποιος που είχε ένα κεφάλαιο (π.χ. 10.000 ευρώ), τύπωνε ένα δικό του κουπόνι με αποδόσεις και το μοίραζε σε φίλους και γνωστούς, πάντοτε με την απαιτούμενη εχεμύθεια. Ευδοκιμεί ακόμα στις μέρες μας, αν και πλέον είναι ο τρόπος στοιχηματισμού για όσους δεν έχουν ιδέα από τις ευκολίες που παρέχει το Internet ή θέλουν να στοιχηματίσουν σε κάτι που δεν παρέχεται από τον ΟΠΑΠ, όπως για παράδειγμα σε έναν και μόνο αγώνα που δεν προσφέρεται ως «μονός αποδεκτός» στο Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ.

Ακόμη και σε κάποια πρακτορεία του ΟΠΑΠ υπάρχουν διαχειριστές που λειτουργούν ταυτόχρονα και ως «παράνομοι μπουκ» προσπαθώντας να αυξήσουν τα κέρδη τους. Είτε με ίδια κεφάλαια είτε λειτουργώντας ως μεσάζοντες μεγάλων γραφείων στοιχηματισμού του εξωτερικού, δέχονται πονταρίσματα τα οποία δεν προωθούν στις μηχανές του ΟΠΑΠ αλλά τα παίζουν online στις ξένες εταιρείες, λαμβάνοντας βεβαίως προμήθεια που αγγίζει το 5% του τζίρου.




Παράδεισος με... πλυντήριο

Τι κάνει όμως κάποιος που θέλει να στοιχηματίσει μεγάλα ποσά αποφεύγοντας τη φορολόγηση από τον ΟΠΑΠ ή τις υποψίες του κράτους ότι ξεπλένει χρήματα σε αγώνα που ενδέχεται να είναι και... στημένος; Για εκείνους υπάρχει ο παράδεισος της Ασίας! Είναι πολλά τα παραδείγματα που έχουν καταγραφεί για ποσά μεγαλύτερα του 1 ή των 2 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά για έναν και μόνο αγώνα από στοιχηματικές εταιρείες της Μαλαισίας, του Χονγκ Κονγκ ή της Σιγκαπούρης που μεταφέρουν τα όποια κέρδη των παικτών σε «off shore» εταιρείες.

Ανώτατο όριο στοιχηματισμού δεν υπάρχει. Οποιος... κατορθώσει να ανοίξει λογαριασμό στον παράδεισο του παράνομου τζόγου (απαιτείται παρουσία είτε του ίδιου του τζογαδόρου είτε νόμιμου εκπροσώπου του) μπορεί να ποντάρει όσα χρήματα θέλει και να αποκομίσει ανάλογα κέρδη. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες στοιχηματικές εταιρείες ανά τον κόσμο που έχουν ανώτατα όρια πονταρίσματος, τα οποία αυξάνονται ανάλογα με την... καθαρότητα της κάθε διοργάνωσης, στην αγορά της Ασίας ο τζογαδόρος μπορεί να παίξει ακόμη και ματς τοπικού πρωταθλήματος! Επιπλέον τα κέρδη είναι αφορολόγητα και «μαύρα», γεγονός το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον δέλεαρ.




Τα «ορφανά» 968 εμβάσματα

Οσον αφορά πάντως τα καθ' ημάς ακόμα αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας του ΣΔΟΕ τα οποία (όπως είχε καταγραφεί από τον ελληνικό Τύπο κατά τη διάρκεια του σκανδάλου με τους στημένους αγώνες) αφορούσαν 968 εμβάσματα που είχαν σταλεί από ελληνική τράπεζα προς χώρες της Ασίας με αντικείμενο τον παράνομο στοιχηματισμό.

Υπολογίζεται ότι η παγκόσμια βιομηχανία τυχερών παιγνίων παρουσιάζει μεικτά κέρδη περίπου 300 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ο τζίρος του παράνομου στοιχήματος στην Ελλάδα (που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια) ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο και κατά πολλούς φτάνει ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ - αφορολόγητα πάντα, για να μην ξεχνιόμαστε -, την ώρα που το Πάμε Στοίχημα το 2011 είχε τζίρο 1,56 δισ. ευρώ!




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου