Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Το πρώτο ελληνικό ρεκόρ


Σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια, η Ελλάδα πανηγύριζε το πρώτο της παγκόσμιο ρεκόρ στον στίβο.

Ο δράστης ακούει στο όνομα Χρήστος Παπανικολάου, ο οποίος ξεπέρασε τα 5,49 μέτρα στο επί κοντώ, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος.
Ο Έλληνας πρωταθλητής βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μένοντας στην 4η θέση.


Ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε τότε να του προσφέρει μία ακόμα... χρυσή όπως αποδείχτηκε τελικά ευκαιρία. Διοργάνωσε ημερίδα στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκη» με τη συμμετοχή αθλητών από την Αθήνα και το Βελιγράδι.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, καθώς γέμισαν ασφυκτικά τις κερκίδες του γηπέδου και ο Παπανικολάου δεν τους άφησε να φύγουν παραπονεμένους.

Χρειάστηκε μόλις τρία άλματα για να αφήσει στο παρελθόν το 5,46 του Ανατολικογερμανού Νόρτβινγκ.  Ξεκίνησε από τα 5 μέτρα, συνέχισε στα 5,20 και κατόπιν έβαλε τον πήχυ στα 5,47 για το νέο ρεκόρ.

Δεν χρειάστηκε δεύτερη προσπάθεια, καθώς το πέρασε με την πρώτη ξεσηκώνοντας τους Έλληνες φιλάθλους.

Αμέσως μετά την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ συνέβη το εξής παράδοξο. Οι κριτές όπως όφειλαν μέτρησαν το ύψος που βρίσκονταν ο πήχυς και βρήκαν τελικά ότι ήταν 5,49!

Το νέο ρεκόρ προκάλεσε τεράστια εντύπωση στις ΗΠΑ, καθώς ο Παπανικολάου έγινε ο πρώτος αθλητής, που έσπασε το φράγμα των 18 ποδιών (5,4864), σύμφωνα με τον αμερικανικό τρόπο μέτρησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου