Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Στο σανίδι και στη μεγάλη οθόνη η ζωή του Γουόλτερ Ταλ


Ταινία και θεατρικό έργο θα γίνει προσεχώς η ζωή του Γουόλτερ Ταλ, του δεύτερου μαύρου ποδοσφαιριστή που έπαιξε στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας και του πρώτου μαύρου αξιωματικού στην ιστορία του αγγλικού στρατού.
 
Ο συγγραφέας και παραγωγός Φιλ Βασίλι και ο σκηνοθέτης Ντέβιντ Τράκερ κατανόησαν ότι η ιστορία του Ταλ είναι ιδιαίτερα επίκαιρη λόγω των συνεχόμενων κρουσμάτων ρατσισμού στα ευρωπαϊκά γήπεδα και την παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό για να δώσουν, εκτός των άλλων, ένα μήνυμα συναδέλφωσης.


"Το πρότεινα για πρώτη φορά το 1993 αλλά τότε ουδείς ενδιαφερόταν. Ο Ταλ και η ιστορία του είχαν σχεδόν ξεχαστεί. Με το πέρασμα των χρόνων όμως το ενδιαφέρον φούντωσε. Τόσο με την ταινία όσο και το θεατρικό έργο επιθυμούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορεί να πετύχει πράγματα ανεξάρτητα από τα εμπόδια που παρουσιάζονται στο διάβα του" τόνισε σε δηλώσεις του ο Βασίλι για να συνεχίσει.

"Ο Ταλ είχε μαύρο πατέρα και λευκή μητέρα. Με τη δράση του και τη στάση ζωής του άνοιξε το δρόμο για όλους τους μιγάδες προπονητές, ήταν ένα πρότυπο θα μπορούσε να πει κανείς. Η Μεγάλη Βρετανία είναι πια μία πολιτισμική χώρα και έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου αλλά προβλήματα υπάρχουν ακόμα".


Ποιος ήταν ο Ταλ

Γεννημένος στο Κεντ στις 28 Απριλίου του 1888, ο Ταλ είχε δύσκολα παιδικά χρόνια όχι μόνο εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του και της σχετικής προκατάληψης που υπήρχε στην Αγγλία του 19ου αιώνα.

Εχασε και τους δύο γονείς του πριν συμπληρώσει τα δέκα χρόνια του και μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο κοντά στο Λονδίνο. Υιοθετήθηκε από το ζεύγος Γουόρνοκ στη Γλασκώβη και με τη βοήθεια των θετών γονιών του έγινε ο πρώτος μαύρος οδοντίατρος της πόλης!

Μία από τις μεγάλες αγάπες της ζωής του ήταν το ποδόσφαιρο. Μετά από μία περιοδεία με την Τότεναμ στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη υπέγραψε συμβόλαιο με τους Λονδρέζους το 1909 και έγινε μόλις ο δεύτερος μαύρος ποδοσφαιριστής που αποκτούσε το δικαίωμα να παίξει στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας.


Με την Τότεναμ έπαιξε μόλις σε 10 παιχνίδια. Τα συνεχή ρατσιτσικά κρούσματα σε όποιο γήπεδο πήγαινε να παίξει με την ομάδα του τον αποθάρρυναν (χαρακτηριστικό ένα παιχνίδι με την Μπρίστολ Σίτι της οποίας οι οπαδοί δεν σταμάτησαν στιγμή να τον βρίζουν).

Βρήκε το ποδοσφαιρικό λιμάνι του στην Νορθάμπτον με την οποία έπαιξε σε 111 συνεχόμενα παιχνίδια μέχρι τον Δεκέμβριο του 1914 όταν κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό για να πολεμήσει στον Α' παγκόσμιο πόλεμο.

Ηταν, κατά την εφημερίδα "Glasgow Evening Star", ο πρώτος μαύρος αξιωματικός στην ιστορία του βρετανικού στρατεύματος. Επαινέθηκε και τη δράση του σε μάχες επί ιταλικού εδάφους, προτάθηκε για μετάλλιο ανδρείας το οποίο όμως δεν κέρδισε ποτέ και εν τέλει έπεσε από γερμανικά πυρά στις 25 Μαρτίου του 1918 σε μάχη στη Γαλλία. Η σωρός του δεν βρέθηκε ποτέ.

Εξω από το γήπεδο της Νορθάμπτον υπάρχει μνημείο στο όνομά του και η σχετική επιγραφή καταδεικνύει την προσπάθεια που έκανε να μειώσει τις φυλετικές διακρίσεις με τη ζωή και τη δράση σε πολλά κοινωνικά πεδία.




*** Το θεατρικό έργο που αναφέρεται στη ζωή του Ταλ θα παιχθεί από τις 21 Φεβρουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου του 2013 στο Octagon Theatre του Μπόλτον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου