Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Το ντέρμπι που διχάζει μία χώρα


Το Superclasico της Αργεντινής καθηλώνει τους ποδοσφαιρόφιλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και το Sport24.gr σας εξηγεί τους λόγους. Διαβάστε πως άρχισε η κόντρα τους, πώς αποκαλούν οι μεν τους δε και διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για ένα ντέρμπι μίσους.

Με ποιον θα είσαι το βράδυ της Κυριακής, τη Ρίβερ Πλέιτ ή τη Μπόκα Τζούνιορς;

Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει κάθε ποδοσφαιρόφιλος λίγο πριν τις 20.30, όταν δηλαδή θα γίνεται η σέντρα στο Superclasico της Αργεντινής.

Δεν είναι μόνο η χώρα του τανγκό που χωρίζεται στη μέση όταν γίνεται αυτό το παιχνίδι, αφού η δυναμική των δύο ομάδων ξεπερνά τα σύνορα. Πρόκειται για δύο από τους πιο γνωστούς συλλόγους του κόσμου και οι μεταξύ τους κόντρες καθηλώνουν οπαδούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, που το 2004 η αγγλική εφημερίδα "Observer" τόνισε πως το σημαντικότερο που θα πρέπει να κάνει κανείς πριν φύγει από τη ζωή αναφορικά με τον αθλητισμό είναι να παρακολουθήσει από κοντά ένα ντέρμπι του Μπουένος Άιρες.



Πώς άρχισε η μεταξύ τους κόντρα;

Και οι δύο ομάδες προέρχονται από την περιοχή Μπόκα. Ωστόσο, αυτή χωρούσε μόνο μία εκ των δύο. Έτσι λέγεται πως Μπόκα και Ρίβερ αποφάσισαν να δώσουν έναν αγώνα, ο χαμένος του οποίου θα έφευγε από την περιοχή. Οι Γενοβέζοι νίκησαν και έμειναν στην περιοχή, χτίζοντας αργότερα και το τότε γήπεδό τους, ενώ οι "μιγιονάριος" αποχώρησαν. Οι τελευταίοι πήγαν στο Νούνιες, μία πλούσια περιοχή, και σταδιακά άρχισαν να εκπροσωπούν τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα. Αυτή θεωρητικά είναι και η μεγάλη τους διαφορά με τη Μπόκα, η οποία εκπροσωπεί τις χαμηλές κοινωνικά τάξεις και τους -Ιταλούς κυρίως- μετανάστες.



Παρατσούκλια

Κάθε ομάδα έχει τα δικά της προσωνυμία, ωστόσο οι οπαδοί των αντιπάλων φροντίζουν να τους βγάζουν κι άλλα. Οι φίλαθλοι της Μπόκα αποκαλούν αυτούς της Ρίβερ gallinas, δηλαδή κότες, καθώς θεωρούν πως δεν έχουν κότσια. Από την άλλη πλευρά οι οπαδοί της Ρίβερ αποκαλούν αυτούς της Μπόκα chanchitos, δηλαδή μικρά γουρούνια. Έχουν επιλέξει αυτό το προσωνυμίο καθώς κοντά στο "Μπομπονέρα", το γήπεδο της Μπόκα, υπάρχει ένας ποταμός που μυρίζει πολύ άσχημα. Απόρροια αυτού είναι να θεωρούν τους οπαδούς της Μπόκα βρώμικους και να τους πειράζουν με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα οι υποστηρικτές των "μιγιονάριος" συνηθίζουν να φορούν και μάσκα, στην προσπάθειά τους να δείξουν πως αλλιώς δεν αντέχονται οι φίλαθλοι των Γενοβέζων.


Ντέρμπι με τη γλώσσα των αριθμών

73% είναι το ποσοστό των οπαδών στην Αργεντινή που υποστηρίζουν την Μπόκα ή τη Ρίβερ.
17 μήνες έχουν περάσει από το τελευταίο επίσημο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων αφού η Ρίβερ είχε υποβιβαστεί.

126 νίκες έχει η Μπόκα στις αναμετρήσεις της με τη Ρίβερ, ενώ η δεύτερη έχει γευτεί τη χαρά της νίκης 107 φορές.

42 συμμετοχές σε Superclasico έχει ο Ρεϊνάλντο Μέρλο, πρώην ποδοσφαιριστής της Ρίβερ, τις περισσότερες από κάθε άλλον.

3 γκολ μπήκαν στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων. Αυτό ήταν ένα φιλικό τον Αύγουστο του 1908, το οποίο βρήκε νικήτρια την Μπόκα με 2-1.

24 Αυγούστου του 1913 έδωσαν το πρώτο τους επίσημο παιχνίδι οι δύο ομάδες. Νικήτρια αναδείχτηκε η Ρίβερ (2-1).

16 φορές έχει βρει δίχτυα σε Superclasico με τη φανέλα της Ρίβερ ο Άνχελ Λαμπρούνα, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία αυτών των ντέρμπι.

22 φορές έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Τη μερίδα του λέοντος στις νίκες έχει η Μπόκα με 10, ενώ η Ρίβερ έχει 6.



Επεισοδιακή η πρώτη επαγγελματική φορά

Ήταν 19 Σεπτεμβρίου του 1931 όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της νεοσύστατης τότε πρώτης κατηγορίας. Η Ρίβερ άνοιξε το σκορ, αλλά η ισοφάριση έφερε πολλές αντιδράσεις. Οι παίκτες των "μιγιονάριος" αμφισβήτησαν έντονα το γκολ που δέχτηκαν με αποτέλεσμα τρεις εξ αυτών να αποβληθούν. Η υπόλοιπη ομάδα δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και αποχώρησε δίνοντας πρόωρο τέλος στην αναμέτρηση. Για την ιστορία οι τρεις βαθμοί πήγαν στην Μπόκα, η οποία γνώρισε την πρώτη της ήττα από τη μισητή αντίπαλο σε επαγγελματικό επίπεδο το 1933 (3-1).


Η ατάκα του Μαραντόνα

"Έχω παίξει στο Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, ένα παιχνίδι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό επειδή εμπλέκει δύο πολύ μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, το Μπόκα-Ρίβερ είναι κάτι διαφορετικό. Είναι σα να πηγαίνεις στο κρεβάτι με τη Τζούλια Ρόμπερτς!" είχε πει ο Αργεντινός, ο οποίος αποφάσισε να κλείσει την καριέρα του ακριβώς μετά το Superclasico του 1997, το οποίο βρήκε νικήτρια τη Μπόκα μέσα στο "Μονουμεντάλ".





Κύκνειο άσμα για Σιάβι

Έναν επιπλέον λόγο να θέλει να νικήσει η ομάδα του θα έχει ο Ρολάντο Σιάβι, καθώς αυτό θα είναι το τελευταίο Superclasico για τον αρχηγό της Μπόκα. "Αυτό θα είναι το τελευταίο μου clasico και ελπίζω να το απολαύσω και να πανηγυρίσουμε τη νίκη. Μετά το παιχνίδι θα μπορώ να σκεφτώ το παρελθόν και το μέλλον", είπε ο Αργεντινός, ο οποίος είχε αγωνιστεί και στο παρελθόν στην Μπόκα επέστρεψε και για να κλείσει την καριέρα του.


Αιώνιο μίσος

"Η πιο έντονη εμπειρία του κόσμου" είναι σύμφωνα με τη "Sun" το να δει κανείς το Superclasico από κοντά, ενώ το "World Soccer Magazine" είχε σχολιάσει για το συγκεκριμένο ντέρμπι: "δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο όσον αφορά το πάθος και την ένταση".

Αυτά μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η έχθρα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων είναι τέτοια που κατά καιρούς έχουν συμβεί τραγικά περιστατικά. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά είναι αυτό της 23ης Ιουνίου του 1968 όταν 71 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Θύρα 12 και άλλα 150 τραυματίστηκαν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, ενώ τα σενάρια για τα αίτια που την προκάλεσαν είναι πολά με επικρατέστερο αυτό που θέλει τους οπαδούς της Μπόκα να πετούν από το πάνω διάζωμα του γηπέδου σημαίες της Ρίβερ που καίγονταν στα κάτω διαζώματα.

Τόσο πριν όσο και μετά από αυτό το περιστατικό υπήρχαν τραγικά επεισόδια. Οι συμπλοκές μεταξύ των οπαδών είναι σύνηθες φαινόμενο, ενώ θρυλείται πως οπαδοί της Μπόκα ήταν υπεύθυνοι και για τη δολοφονία προέδρου της Ρίβερ Πλέιτ στο παρελθόν.


Ποιος θα νικήσει;

Η Ρίβερ Πλέιτ επέστρεψε φέτος στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας και είναι νέα ομάδα. Από την άλλη πλευρά τα εσωτερικά προβλήματα που έχει η Μπόκα Τζούνιορς είναι τέτοια που δεν της επιτρέπουν να εμφανιστεί καλή στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο, σε δημοσκόπηση που έκανε η "Ole" το 90% των αναγνωστών που πήραν μέρος θεωρεί πως θα υπάρξει νικητής. Το 63%, μάλιστα, εκτιμά πως οι φιλοξενούμενοι θα είναι αυτοί που θα φύγουν με τους τρεις βαθμούς, ενώ το 37% πιστεύει πως θα μετρήσει η έδρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου