Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η γέννηση του… θεού


Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν «θεό της μπάλας». Ο λόγος για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που γεννήθηκε σαν σήμερα στις 30/10/60.


Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Αργεντίνος Τζούνιορς, στην οποία αγωνίστηκε από το 1976 μέχρι το 1981, όπου και κερδίζει το πρωτάθλημα Αργεντινής. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στην Μπόκα.
Το 1982 αποφασίζει να φύγει από τα πάτρια εδάφη για χάρη της Μπαρτσελόνα. Στην ομάδα της Καταλονίας παραμένει μέχρι το 1984 (προλαβαίνει να κατακτήσει ένα Κύπελλο Ισπανίας το 1983), όταν και παίρνει μεταγραφή στη Νάπολι. Με τους «παρτενοπέι» καταφέρνει να κατακτήσει το Κόπα Ιτάλια το 1987, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1989, ενώ την επόμενη χρονιά πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος που οδηγεί τους Ναπολιτάνους στη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το 1991 φτάνει στην κατάκτηση του Σούπερ Καπ Ιταλίας.
Μετά το επιτυχημένο πέρασμα του στη Serie A, τη σεζόν 1992-93 αγωνίζεται στη Σεβίλλη, ενώ στη συνέχεια περνά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για χάρη της Νιούελς Ολντ Μπόις. Την καριέρα του κλείνει στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς το 1997.
Πλέον, ασκεί καθήκοντα προπονητή.
Το 1986 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μεξικό με τα χρώματα της Αργεντινής. Το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Αγγλία,  το «χέρι του Θεού», όπως το αποκάλεσε ο ίδιος, έχει μείνει στην ιστορία…
Τα λόγια είναι περιτά….

















ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου