Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Το "διπλό" της ΑΕΚ με τον Παπαϊωάννου γκολκίπερ


Στις 27 Οκτωβρίου 1968 διεξήχθη ένα ντέρμπι που έμελλε να μείνει στην ιστορία, για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την ΑΕΚ στο στάδιο Καραϊσκάκη, στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι εκείνης της περιόδου. Ένα ματς με πολλές ιδιαιτερότητες, μια και οι δύο ομάδες είχαν κατακτήσει τα τρία τελευταία πρωταθλήματα: η "Ένωση" το 1967-68 και οι Πειραιώτες τα δύο προηγούμενα.

Η ΑΕΚ νίκησε τελικά με 3-2 ύστερα από ένα επεισοδιακό παιχνίδι που τα είχε... όλα! Ωραία γκολ, αψιμαχίες εντός του αγωνιστικού χώρου, αποβολές. Με αποκορύφωμα όλων το ότι ο μεγάλος σταρ της "Ένωσης", Μίμης Παπαϊωάννου, αγωνίστηκε στα τελευταία πέντε λεπτά του αγώνα ως... τερματοφύλακας, μια και ο Στέλιος Σεραφείδης αποβλήθηκε για κτύπημα εκτός φάσης στον Γιώργο Σιδέρη και αποβλήθηκε.


Μάλιστα, ο Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε πετύχει στο 78' το νικητήριο γκολ της ΑΕΚ με απ' ευθείας φάουλ που ξεγέλασε τον τερματοφύλακα Λιαδέλη (ο πατέρας του γνωστού μπασκετμπολίστα), είχε καλή παρουσία κάτω από τα δοκάρια, μια και πραγματοποίησε δύο καλές αποκρούσεις. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αυτό συνέβη παρότι υπήρχε η δυνατότητα αλλαγής. Μόλις λίγους μήνες πριν είχε εισαχθεί ο νέος θεσμός στο ποδόσφαιρο, αλλά ο Μπράνκο Στάνκοβιτς προτίμησε τον μεγάλο διεθνή μεσοεπιθετικό, επειδή ως ηγετική παρουσία ενέπνεε περισσότερη σιγουριά στους συμπαίκτες του!


Τα επεισόδια σημειώθηκαν στη λήξη του ημιχρόνου, με αφορμή το πέναλτι που δόθηκε υπέρ της ΑΕΚ με το οποίο ο Καραφέσκος διαμόρφωσε το 1-2. Οι "ερυθρόλευκοι" υποστήριξαν ότι το χέρι του Ζαντέρογλου ήταν ακούσιο, καθώς και ότι ο Σταματιάδης, ο οποίος έβγαλε τη σέντρα, βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Μες στην αναμπουμπούλα των διαμαρτυριών, που κράτησε 15 λεπτά, αποβλήθηκε ο Γιούτσος. Γεγονός που στοίχισε πολύ στον Ολυμπιακό στην προσπάθεια που έκανε να ανατρέψει το σκορ στην επανάληψη.


Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2-3 
(30’, 65’ πέν. Γ. Σιδέρης - 13’ Νικολαΐδης, 45’ πέν. Καραφέσκος, 78’ Παπαϊωάννου)
Ολυμπιακός (Λιούμπισα Σπάιτς): Λιαδέλης, Γκαϊτατζής, Αγανιάν, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Ν. Σιδέρης (58’ Κουμαριάς), Στολίγκας, Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Γιούτσος, Μποτίνος.
ΑΕΚ (Μπράνκο Στάνκοβιτς): Σεραφείδης, Κεφαλίδης, Βασιλείου, Μπαλλόπουλος, Σταθόπουλος, Καραφέσκος, Σκευοφύλαξ, Σταματιάδης, Βεντούρης, Παπαϊωάννου, Νικολαΐδης.

Δείτε τα τέσσερα πρώτα γκολ της αναμέτρησης  




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου