Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Θρίλερ για τη 12η θέση στην κατάταξη της UEFA!

Καθοριστική για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και κυρίως για την εκπροσώπηση της χώρας μας από την περίοδο 2015-16 (η εκπροσώπηση στη σεζόν 2014-15 έχει προκαθοριστεί από τη βαθμολογία της περσινής χρονιάς) θα είναι δεδομένα η παρουσία του ΠΑΟΚ και του Ατρόμητου απέναντι σε Μακάμπι και Αλκμααρ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Στην περίπτωση που η Ελλάδα μείνει μόνο με τον Ολυμπιακό στο κυρίως μενού των εφετινών διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA, τότε το ποδόσφαιρό μας, εκτός του ότι θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, κινδυνεύει μέσα σε μία χρονιά να χάσει κεκτημένα πολλών ετών!

Δεν χρειάζεται μεγάλος κόπος για να αναλυθούν τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τη χώρα μας μετά τον πρόωρο αποκλεισμό των δύο εκ των πέντε εφετινών εκπροσώπων μας, τη μικρή βοήθειά τους από πλευράς προσφοράς βαθμών, τη μία μόνο πρόκριση (της Ξάνθης) μετά από τέσσερις διπλές αναμετρήσεις και το πολύ κακό ευρωπαϊκό μας ξεκίνημα.

ΠΡΩΤΟΝ: Μιλάμε για το χειρότερο ξεκίνημα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με τη χώρα μας να έχει πάρει μόλις 400 βαθμούς μετά τα πρώτα οχτώ ευρωπαϊκά ματς της σεζόν (σε προκριματικούς γύρους που τα τελευταία χρόνια προσφέρονταν για καλή συγκομιδή) και να... διασώζεται χάρη στους 800 βαθμούς από το μπόνους του Ολυμπιακού για την απευθείας συμμετοχή του ως πρωταθλητή Ελλάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ!

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η Ελλάδα στην εφετινή βαθμολογία της UEFA (με βάση την τρέχουσα συγκομιδή βαθμών των τριών πρώτων προκριματικών γύρων) βρίσκεται στην 34η θέση με τους 1.200 βαθμούς που έχει κατακτήσει! Μη βιάζεστε να στεναχωρηθείτε, γιατί αν δεν υπήρχαν οι βαθμοί από το μπόνους του Ολυμπιακού, η χώρα μας θα ξεπερνούσε στην εφετινή συγκομιδή μόνο την Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο και την ουραγό Ιρλανδία!

ΤΡΙΤΟΝ: Στο γκρουπ των χωρών που απειλούν πλέον ανοιχτά τη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε (και παραμένει προς το παρόν τουλάχιστον) στη 12η θέση της βαθμολογίας της UEFA έχουν μπει χώρες (εκτός από την Ελβετία και την Αυστρία, τις οποίες τις γνωρίζαμε) όπως η Ρουμανία, η Τσεχία, αλλά και το Ισραήλ, κάτι που καθιστά ακόμα μεγαλύτερης σημασίας τη διπλή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Είναι η πρώτη φορά που και η οικονομική κρίση η οποία πλήττει και το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και η ταυτόχρονη ευρωπαϊκή απουσία του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ (για δεύτερη σερί σεζόν, ενώ θα απουσιάσει σίγουρα και για μία ακόμα) καθρεφτίζονται στην παρουσία της Ελλάδας στις διοργανώσεις της UEFA.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Ως προς την Αυστρία, που προς το παρόν έχει χάσει μόνο μία από τις πέντε ομάδες της στην Ευρώπη στην τρέχουσα σεζόν, δεν αποκλείεται στο τέλος της χρονιάς να συζητάμε περισσότερο και την εφετινή αλλά και την περσινή πρόκριση της Ραπίντ Βιέννης επί του Αστέρα Τρίπολης και της Ξάνθης αντίστοιχα.



Η μεγάλη απειλή

Ποια είναι πλέον η απειλή για τη χώρα μας; Στο τέλος της εφετινής σεζόν να έχει χάσει και τη 12η, αλλά ακόμα χειρότερα και τη 13η θέση στη βαθμολογία της UEFA και να επιστρέψει στη 14η του 2008! Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά για ΠΑΟΚ και Ατρόμητο στα πλέι οφ του Γιουρόπα, η Ελβετία θα καλύψει κι άλλο τη διαφορά, με δεδομένο ότι περιμένει και 800 μαζεμένους βαθμούς από την πολύ πιθανή πρόκριση της Βασιλείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Αυστρία παραμένει μακριά, αλλά αίφνης προέκυψε και η απειλή της Ρουμανίας με τρελό ράλι των ομάδων της στα εφετινά προκριματικά και τον πιο ψηλό ευρωπαϊκό συντελεστή στην τρέχουσα σεζόν με 3.750 πόντους έναντι των 1.200 της χώρας μας! Και η Ρουμανία και η Αυστρία θα γίνουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές, αν η Στεάουα και η Αούστρια Βιέννης προκριθούν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Λέγκια και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ αντίστοιχα!

Από εκεί και πέρα η μάχη θα δοθεί στο Γιουρόπα και αν η Ελλάδα βρεθεί χωρίς ομάδα στους ομίλους, η πραγματικότητα θα διαμορφωθεί εφιαλτική! Τι κινδυνεύουμε να χάσουμε; Και την απευθείας θέση του πρωταθλητή Ελλάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (από την περίοδο 2015-16) αλλά και την απευθείας συμμετοχή του κυπελλούχου στους ομίλους του Γιουρόπα, αφού από τη μεθεπόμενη περίοδο η UEFA αύξησε αυτό το πλεονέκτημα από τους κυπελλούχους των έξι πρώτων χωρών στη βαθμολογία της UEFA, στους κυπελλούχους των δώδεκα πρώτων χωρών.
Και τα επόμενα χρόνια αναμένονται ακόμα πιο δύσκολα, αφού η Ελλάδα θα βγάζει συνεχώς πολύ καλές χρονιές από την τρέχουσα πενταετία της...


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου