Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΑΕΚ: Η ιστορία (μιας διαφήμισης) στη φανέλα


Η ιστορία αρχίζει να εκτυλίσσεται το 1981. Είναι η σεζόν που η ΑΕΚ -όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές ομάδες- «ανακάλυψαν» τον μαγικό χώρο της διαφήμισης. Ηταν η νέα μόδα της εποχής, για να υπάρξουν έσοδα στο ταμείο και να εκμεταλλευθούν το όνομα του συλλόγου.

Τα χρόνια πέρασαν, οι συνθήκες άλλαξαν, αλλά ο παρονομαστής παραμένει ο ίδιος. Οπως έχετε ενημερωθεί τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από το μεγάλο deal με τη Nova, η επόμενη μεγάλη συμφωνία που επιχειρείται από την ΑΕΚ αφορά τον βασικό χορηγό της φανέλας, με τους «κιτρινόμαυρους» να εκτιμούν πως μπορούν να βάλουν στο ταμείο ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ από αυτή τη συμφωνία.


Ποσό μικρότερο από το «χρυσό» deal με την LG που υπήρξε το 2007 και εξασφάλισε για τον σύλλογο 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Αλλά και σαφώς καλύτερο από τον κατήφορο των τελευταίων ετών, όταν η ΑΕΚ έχανε την εμπορική της αξία και αναγκαζόταν να βάλει την Diners ως βασικό χορηγό με ποσό που οριακά έφτανε σε εξαψήφιο αριθμό, μέχρι να έρθει ο ΟΠΑΠ και να πετάξει σανίδα σωτηρίας για την Ενωση αλλά και το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω της χορηγικής συμφωνίας που υπήρξε.
Η πρώτη διαφήμιση ήρθε μέσα από τα ρολόγια της Citizen. Συμφωνία που επιτεύχθηκε χάρη σε προσωπικές επαφές του Ανδρέα Ζαφειρόπουλου, προέδρου και μεγαλομετόχου της ΑΕΚ εκείνη την περίοδο. Ακολούθησε η αυτοκινητοβιομηχανία της Nissan, επίσης μέσω επαφών του «Ζήτα». Μετά, ήρθαν οι... τράπεζες. Η Εθνική για μία ολόκληρη εξαετία. Ξεκίνησε έπειτα από συμφωνία των αδερφών Ανδρέα και Πάνου Ζαφειρόπουλου με την ηγεσία της εταιρείας. Αυτή τη συμφωνία διατήρησαν και οι Γιδόπουλος και Γενεράκης που αποτέλεσαν τις τελευταίες διοικήσεις με μέτοχο τον Ζαφειρόπουλο.

Η συμφωνία με τον Φοίνικα το καλοκαίρι του '92 οφείλεται εν πολλοίς στον Χρήστο Καρακίτσο. Γενικός διευθυντής της ασφαλιστικής εταιρείας που συμφώνησε με τους Μελισσανίδη και Καρρά και ήταν στα δύο πρωταθλήματα στη φανέλα. Μάλιστα, είχε υπάρξει και συμφωνία για άνοιγμα ασφαλιστικού γραφείου στον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Σερβία. Ο Καρακίτσος ήταν τακτικός θαμώνας της Νέας Φιλαδέλφειας και φίλος του υπουργού Αντώνη Λιβάνη, πατέρα του Ηλία, νυν μέλους της διοικούσας επιτροπής.


Τη συμφωνία με τη Γενική Τράπεζα την ολοκλήρωσε ο γενικός διευθυντής Νίκος Μπερετάνος. Φίλαθλος της ΑΕΚ από τη Ναύπακτο που αργότερα ασχολήθηκε ενεργά και με τον τοπικό Ναυπακτιακό. Η Marfin προέκυψε μέσω προσωπικών επαφών του Πέτρου Στάθη. Υπήρξε η συμφωνία Ψωμιάδη με Alpha Digital και αμέσως μετά η Τράπεζα Πειραιώς. Συμφωνία που έδινε 400 εκατ. δραχμές στην ΑΕΚ και θα μπορούσε να συνεχιστεί. Ωστόσο, η απόφαση του Ντέμη Νικολαϊδη να απαξιώσει ακόμα και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της τράπεζας, Μιχάλη Σάλλα (έστειλε τον Μπέκιο στη θέση του), δημιούργησε ρήγμα και η Πειραιώς επιστρέφει στην ΑΕΚ μόνο τώρα με τον Μελισσανίδη.
 
 
1981-83 Citizen: Η πρώτη χορηγική συμφωνία που έκανε η ΑΕΚ με την εταιρεία ρολογιών. Σημαδεύτηκε από την κατάκτηση του Κυπέλλου του 1983 και είχε προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις τότε στην Ενωση, καθώς ήταν κάτι πρωτοποριακό για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

1983-85 Nissan: Η συμφωνία με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία που τότε έκανε μπάσιμο στην ελληνική αγορά είχε βραχύβια διάρκεια και ήταν σχετικά αδιάφορη για την ΑΕΚ. Για ένα χρόνο μετά τη Nissan η Ενωση δεν είχε χορηγό στη φανέλα της.

1986-1992 Εθνική Ασφαλιστική: Αποτελεί την πιο μακρά σε διάρκεια συμφωνία που έκανε η ΑΕΚ. Επιτεύχθηκε από τον Ζαφειρόπουλο και τη διατήρησαν οι διοικήσεις Γιδόπουλου και Γενεράκη που ανέλαβαν στην πορεία. Συνοδεύτηκε από την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και ενός Λιγκ Καπ. Επέστρεψε για μικρό διάστημα στη φανέλα της ΑΕΚ το 1996-97 και προσέθεσε και ένα Κύπελλο στην επιτυχημένη συνεργασία.

1992-95 Φοίνιξ Ασφαλιστική: Παρέλαβε την ΑΕΚ πρωταθλήτρια και μαζί της έφτασε στην κορύφωση της σύγχρονης ιστορίας της. Τα δύο σερί πρωταθλήματα που ακολούθησαν, η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, η παρουσία κορυφαίων μορφών της νεότερης ιστορίας της Ενωσης. Απόλυτα επιτυχημένη συνεργασία που ολοκληρώθηκε με το φινάλε της παρουσίας των Μελισσανίδη και Καρρά στην ιδιοκτησία της ΑΕΚ.




1995-96 Filmnet: Πρόκειται για μια περίοδο με μεγάλη αναταραχή σε όλα τα επίπεδα, κάτι που αντανακλά και στη χορηγία που υπήρχε στη φανέλα. Βέβαια, σηματοδοτείται η πρώτη σύνδεση της ΑΕΚ με τη συνδρομητική πλατφόρμα της Nova. Από εκείνη την περίοδο, την πρώτη που η συνδρομητική τηλεόραση μπήκε στη ζωή μας και άρχισε να ψάχνει χώρο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαφημίστηκε στην ΑΕΚ σε κάποια παιχνίδια της χρονιάς.


 
1996-97 Γενική Τράπεζα: Μέσω του γενικού διευθυντή της Νίκου Μπερετάνου, η Γενική επιχείρησε μεγάλο μπάσιμο με την ΑΕΚ. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, πως πέραν της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ διαφημίστηκε και στην μπασκετική. Εμεινε για δύο σεζόν στη φανέλα της Ενωσης.

1998-99 Firestone: Προς το τέλος της σεζόν, μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο Πέτρος Στάθης μπόρεσε να βρει χορηγό στην κενή μέχρι τότε φανέλα της ΑΕΚ στην εταιρεία ελαστικών. Κράτησε για λίγο, χωρίς να μείνει στη μνήμη.

1999-01 Marfin: Με προσωπικές επαφές του Πέτρου Στάθη, η ΑΕΚ ήρθε σε συμφωνία με τον τραπεζικό όμιλο της Marfin. Επίσης έναν όμιλο που επιχειρούσε να μπει στην ελληνική αγορά.

2001-02 Alpha Digital: Ο Ψωμιάδης επιχειρεί να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, σπάει την τηλεοπτική συμφωνία με τη Nova και πάει στον Alpha. Η συμφωνία κρατά λίγο και μαζί της εξαφανίζονται και τα λεφτά από το ταμείο της ΑΕΚ.

2002-04 Τράπεζα Πειραιώς: Ιστορικοί παράγοντες της ΑΕΚ προσεγγίζουν τον Μιχάλη Σάλλα και τον πείθουν να στηρίξει οικονομικά την ομάδα. Ο αστικός μύθος θέλει τον Σάλλα στο τέλος να δίνει τα λεφτά της συμφωνίας απευθείας στου παίκτες.

2004-06 Tim: Η εποχή Νικολαΐδη ξεκινά με τη φανέλα της ΑΕΚ να διαφημίζει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Γίνεται διαφημιστικό σποτ με πρωταγωνιστές τους σταρ της ομάδας Κατσουράνη και Λυμπερόπουλο, δίνονται εκπτώσεις σε φίλους της ομάδας.

2007-09 LG: Η ΑΕΚ τινάζει την μπάνκα στον αέρα με τη συμφωνία που κάνει με τον κορεατικό κολοσσό. Ωστόσο, αν και λέγεται πως θα συμμετάσχει ακόμα και στο γήπεδο, η LG δεν θα μείνει για πολύ στην Ενωση.

2010-13 ΟΠΑΠ: Επειτα από κενό διάστημα, η ΑΕΚ βρίσκει καταφύγιο στον ΟΠΑΠ. Για τρία χρόνια οι διοικήσεις παίρνουν σημαντικές ανάσες από τη χορηγική συμφωνία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου