Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Το προφίλ της Μακάμπι Τελ Αβίβ


Η γνωστή μας από τις πρόσφατες μονομαχίες της με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αλλά και την κόντρα με τον ΠΑΟΚ το 2004, Μακάμπι Τελ Αβίβ, είναι η αντίπαλος του "Δικεφάλου" στα πλέι οφ του Europa League.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι η ομάδα που "ψάρεψε" ο ΠΑΟΚ από το γκρουπ των αδυνάμων στην κλήρωση των πλέι οφ του Europa League και κατ'επέκταση το εμπόδιο που θα χρειαστεί να υπερπηδήσει το συγκρότημα του Χουμπ Στέφενς για να πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης (22/8 το πρώτο ματς στο Τελ Αβίβ, 29/8 η ρεβάνς στην Τούμπα).

Μπορεί η ομάδα του Ισραήλ να είναι διάσημη για το μπασκετικό τμήμα της που είναι από τα πλέον ιστορικά και επιτυχημένα στην Ευρώπη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το ελληνικό φίλαθλο κοινό έμαθε και το ποδοσφαιρικό τμήμα της, με τις εμπειρίες μάλιστα να είναι επώδυνες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
Το καλοκαίρι του 2011 ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε στα προκριματικά του Europa League από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (νίκησε 2-1 στο άδειο λόγω τιμωρίας "Καραϊσκάκης" αλλά ηττήθηκε στη ρεβάνς με 1-0) και έμεινε εκτός Ευρώπης, γεγονός που προκάλεσε μάλιστα την απόλυση του Έβαλντ Λίνεν και την επιστροφή του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο.



Έναν χρόνο αργότερα ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να πιει το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού. Βαριά ήττα με 3-0 στο Ισραήλ για τους "πράσινους" και νίκη... παρηγοριάς στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ με 2-1, γεγονός που άφησε τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρώπης και έστειλε τη Μακάμπι στη φάση των ομίλων του Europa League για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το εντυπωσιακό πάντως με τους "κυανοκίτρινους" είναι πως το μεγαλύτερο "παράσημό" τους στην Ευρώπη το έχουν πετύχει και πάλι εις βάρος ελληνικής ομάδας, και μάλιστα απέναντι στον ερχόμενο αντίπαλό τους ΠΑΟΚ!

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League στο ξεκίνημα της σεζόν 2004-05 και οι "κυανοκίτρινοι" πανηγύρισαν δύο νίκες.



Η πρώτη ήταν με 3-0 στην Τούμπα (η αντικανονική συμμετοχή του Λιάσου Λουκά για λογαριασμό του ΠΑΟΚ έδωσε τη νίκη στα χαρτιά στη Μακάμπι με αυτό το σκορ, η οποία είχε πάντως νικήσει και 2-1 εντός γηπέδου) και η δεύτερη με 1-0 στη ρεβάνς του Ισραήλ, γεγονός που έστειλε τους Ισραηλινούς στους χρυσοφόρους ομίλους για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Εκεί είχε την "τιμή" να συναντήσει τρεις ομάδες με πολύ βαριά φανέλα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (Μπάγερν Μονάχου, Γιουβέντους, Άγιαξ), με την κορυφαία στιγμή της σε αυτά τα παιχνίδια να είναι φυσικά η νίκη με 2-1 επί του Άγιαξ στο ".Ramat Gan Stadium".




Πέρυσι, η Μακάμπι κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 10 χρόνια έχοντας στον πάγκο των άλλοτε άσο της Μπαρτσελόνα, Όσκαρ Γκαρσία, και ως γενικό διευθυντή τον γιο του Γιόχαν Κρόιφ, Ζόρντι, ενώ φέτος έχει στο τιμόνι της τον Πάουλο Σόουζα, με τον Πορτογάλο να έχει περάσει και από τα μέρη μας στις αρχές της χιλιετίας φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Όσον αφορά στο ρόστερ, το μεγάλο αστέρι της είναι ο Ταλ Μπεν Χαΐμ, ξεχωρίζουν επίσης οι Μίτροβιτς και Ζαχάβι, ενώ από τους έξι ξένους που διαθέτει οι τρεις είναι Ισπανοί (Μανέ, Χουάν Πάμπλο και Κάρλος Γκαρθία).

Η φετινή της ευρωπαϊκή πορεία ξεκίνησε, όπως και του ΠΑΟΚ, από τα προκριματικά του Champions League, με την "ομάδα του λαού" να αποκλείει στον δεύτερο προκριματικό την Γκιορ από την Ουγγαρία αλλά να αποκλείεται στον τρίτο από τη Βασιλεία.



Σημειώνεται πως πέρα από τους αμέτρητους τίτλους που έχει στην τροπαιοθήκη της, η Μακάμπι μπορεί να υπερηφανεύεται επίσης για το γεγονός ότι είναι η μοναδική στη χώρα της που δεν έχει παίξει σε άλλη κατηγορία πλην της πρώτης.



Το προφίλ της Μακάμπι Τελ Αβίβ

Έτος ίδρυσης: 1906
Έδρα: "Bloomfield Stadium", Τελ Αβίβ (14.960 θεατές)
Προπονητής: Πάουλο Σόουζα
Τίτλοι: 20 Πρωταθλήματα, 22 Κύπελλα, 6 νταμπλ, 2 Πρωταθλήματα Ασίας
Χρώματα: Κίτρινο-Μπλε
Παρατσούκλι: "Οι κίτρινοι"


Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Χουάν Πάμπλο (Ισπανία), Μπαράκ Λέβι, Τόμερ Τσεντσίνσκι (Καναδάς)
Αμυντικοί: Μανέ (Ισπανία), Όμρι Μπεν Χαρούς, Ρέεφ Πέρετς, Γιοάβ Ζιφ, Εϊτάν Τίμπι, Σεράν Γέινι (αρχηγός), Κάρλος Γκαρθία (Ισπανία)
Μέσοι: Γκαλ Άλμπερμαν, Εράν Ζαχάβι, Μαχαράν Ράντι, Ντορ Μίτσα, Νταν Εϊμπίντερ, Χασάν Αμπού Ζαΐντ, Νίκολα Μίτροβιτς (Σερβία), Μόσε Λουγκάσι, Όμρι Άλτμαν (δανεικός από Φούλαμ)
Επιθετικοί: Μπάρακ Γιτζχάκι, Ταλ Μπεν Χαΐμ, Μοάνες Νταμπούρ, Ράντε Πρίτσα (Σουηδία), Γκαέλ Μαργκούλις



Ολυμπιακός - Μακάμπι Τελ Αβίβ (2-1)





Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ολυμπιακός (1-0)





 Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός (3-0)





Παναθηναϊκός - Μακάμπι Τελ Αβίβ (2-1)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου