Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Πόσα χρήματα θέλεις να κερδίσεις από το στοίχημα;


Τι σημαίνει για σένα επιτυχία στο στοίχημα είναι ένα παραπλήσιο ερώτημα. Άλλος θέλει να βγάλει μια περιουσία στο στοίχημα, άλλος θέλει ένα σταθερό «μεροκάματο», άλλος θέλει μια γερή «μπάζα» και να φύγει για Μαλδίβες σε μια αιώρα κάτω από ένα φοίνικα. Κακώς ή καλώς η επιτυχία στο στοίχημα μετράται σε χρήμα και το θέμα είναι πόσα χρήματα ακριβώς είναι ο στόχος που έχει θέσει ο καθένας όταν παίζει στοίχημα. Εκτός αν είσαι από εκείνους που δεν το είχαν σκεφτεί ποτέ μέχρι τώρα πόσα ακριβώς θέλεις να «βγάλεις» από το στοίχημα, γιατί πιστεύεις απλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις κερδισμένος. Όχι άδικα.

Ας ξεκινήσω με ένα πραγματικό γεγονός τη σημερινή μας ιστορία σε ένα λίγο διαφορετικό ύφος από εκείνο που σας έχω συνηθίσει στο Στοίχημα Online. Διότι και η πολλή σοβαρότητα κουράζει (και βλάπτει).

Η φουρνάρισσα της γειτονιάς (sorry, no photo) μου λέει σήμερα:
«Άντε ρε συ, κάνε κάτι να βγάλουμε λεφτά, δε θέλω πολλά. Όχι, όχι, μου αρκούν 200 [χιλιάρικα]. Να ξεπληρώσω το δάνειο του σπιτιού και να έχουμε [5μελής οικογένεια] να ζούμε χωρίς να φοβόμαστε ποιοι μας χτυπούν την πόρτα»
Υπόψιν, δεν ξέρει με τι ασχολούμαι ακριβώς (μήπως ποιος ξέρει;). Από τη μία λοιπόν έχουμε έναν άνθρωπο που έχει θέσει ένα συγκεκριμένο στόχο. 200.000 ευρώ. Λίγα, πολλά δεν έχει σημασία, το θέμα είναι ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι πολλοί εκείνοι που έχουν ένα (χρηματικό) στόχο στη ζωή τους. Δικαιολογημένα εν μέρει, αφού ειδικά στη χρονική στιγμή που ζούμε, αρκεί κανείς να έχει δουλειά κι από εκεί και πέρα, ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Οπότε το να πει κανείς ότι θέλει ΤΟΣΑ και σε λογικά πλαίσια (όλοι θέλουν δισεκατομμύρια προφανώς), την τοποθετεί ένα σκαλί ψηλότερα.
Από την άλλη ο ίδιος άνθρωπος δεν πιστεύει ότι θα βγάλει αυτά τα χρήματα από την ίδια του τη δουλειά. Το φούρνο της. Όταν της είπα ότι θα παίρνω 10 κουλούρια αντί για δύο, σήκωσε τους ώμους της.
«Ε καλά, από εδώ [δείχνοντας τα αρτοσκευάσματα]; Κάτι άλλο πρέπει να κάνουμε»

ψωμιά-φούρνος


Είμαι σίγουρος ότι ακόμα κι αν έλεγα πως κάθε μέρα θα «σηκώνω» ένα ράφι, την ίδια απάντηση θα έπαιρνα. Δε γνωρίζω τα περιθώρια κέρδους που έχει ένα πρατήριο άρτου ούτε το πραγματικό κέρδος που αποφέρει μια τέτοια επιχείρηση (ελπίζω να τα γνωρίζει καλύτερα η ίδια η φουρνάρισσα). Γενικά δεν είμαι κι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να συζητήσεις για δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, αφού θα σου φέρω ένα σωρό εμπόδια που θα συναντήσεις στην προσπάθειά σου να πουλήσεις το προϊόν στην αγορά. Από εφορίες, ασφάλειες, άδειες, πολεοδομίες και λογιστικά, μέχρι ανταγωνισμό, λειτουργικά έξοδα, διαφήμιση και πραγματικό κόστος.
Η φίλη μας όμως το τόλμησε, αλλά εξακολουθεί να «ψάχνεται» πώς να βγάλει χρήματα. Περισσότερα χρήματα. Χρήματα που (υποθέτω) θα μπορεί να αποταμιεύσει και να «κλείσει τρύπες». Διότι μου έδωσε να καταλάβω πως με την παρούσα επιχείρηση απλά τα «φέρνει βόλτα».
Βεβαίως το δεύτερο πράγμα που της είπα ήταν ότι όταν θα βγάλει 200 χιλιάρικα, θα θέλει άλλα τόσα. Δε θα σταματήσει να θέλει λίγα ακόμα. Κι λίγα περισσότερα. Και ξανά. Και ξανά. Μου απάντησε πως δεν είναι «από αυτούς», καθώς πιστεύει πως το χρήμα χαλάει τον άνθρωπο. Εγώ θα πω το εξής:
Επιδιώκοντας πράγματα, ξεχνάμε να εκτιμήσουμε αυτά που ήδη έχουμε και τα οποία κάποτε επιδιώκαμε και τώρα θεωρούμε δεδομένα.

Κάποιος θα το ερμήνευε ως απληστία, αλλά δεν είναι κατά τη γνώμη μου. Όταν ξεκινάμε στα 18 μας να κάνουμε τα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα (είτε αυτό μεταφράζεται σε εργασία, είτε σε σπουδές), οποιαδήποτε μικρή επιτυχία γνωρίσουμε, μας γεμίζει με ικανοποίηση. Ικανοποίηση που διαρκεί μέχρι την επόμενη μικρή επιτυχία, οπότε και πλέον φθίνει η αξία της πρώτης επιτυχίας. Όταν ζήσουμε την εμπειρία μιας πολύ μεγάλης επιτυχίας, αυτόματα θα ξεχάσουμε τις υπόλοιπες που όμως μας οδήγησαν στη μεγάλη επιτυχία και ήταν απαραίτητα βήματα για την υλοποίησή της. Άλλωστε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα μας φαίνεται απλό, αλλά αυτό που θέλουμε να πετύχουμε στο μέλλον μοιάζει με βουνό. Μέχρι να το πετύχουμε φυσικά οπότε και θα προστεθεί στα «απλά» επιτεύγματά μας.

Αντίστοιχα λοιπόν για κάποιον να λειτουργήσει τη δικιά του επιχείρηση (ένα φούρνο στην προκειμένη περίπτωση) μοιάζει με κατόρθωμα και πολύ πιθανόν να έμοιαζε κάποτε και για την φίλη μας. Τώρα όμως θεωρείται ένα ακόμα δεδομένο στην καθημερινότητα και ο στόχος παραμένουν τα 200 χιλιάρικα. Μέχρι φαντάζομαι να επιτευχθεί κι αυτός ο στόχος και ξανά από την αρχή. Να υπενθυμίσω πως μιλάμε ταυτόχρονα και για μια μητέρα 3 παιδιών. Πόσο εύκολο ή δύσκολο σας ακούγεται αυτό;


αγανακτισμένη-μητέρα

 

 

Οι παίκτες που ζουν το όνειρο


Μετά την παραπάνω ιστορία και με όσα φέραμε ως παράδειγμα, ας περάσουμε στο αγαπημένο μας χόμπι. Το στοίχημα. Το 99% των παικτών όταν στοιχηματίζουν για πρώτη φορά, θα ποντάρουν 1-2 ευρώ, άντε 5. Κάποια στιγμή θα κερδίσουν 10-15 ευρώ και θα είναι σαν να ανέβηκαν στην κορυφή του Ολύμπου. Στοιχηματίζοντας τακτικά και σωστά, θα δουν το κεφάλαιό τους να μεγαλώνει, όπως και τα πονταρίσματά τους. Τώρα ποντάρουν 40-50 ευρώ ανά στοίχημα και κάποιες φορές κερδίζουν 200-300 ευρώ! Ο Όλυμπος μοιάζει με λόφο μπροστά στο Έβερεστ που κατέκτησαν! Δεν αργούν να παίζουν 500 ευρώ τον αγώνα με το κεφάλαιό τους να αγγίζει 6ψήφια νούμερα! Πόσο κοντά φαίνεται το φεγγάρι για αυτούς τους παίκτες; Ποιος Όλυμπος κι Έβερεστ! Σιγά την επιτυχία.

Αυτή είναι η πορεία ενός παίκτη που από εκεί που στοιχημάτιζε για να κάνει το χόμπι του, ασχολήθηκε λίγο πιο σοβαρά περνώντας σταδιακά από το στάδιο του ερασιτέχνη στο στάδιο του επαγγελματία παίκτη. Θα θεωρήσει δεδομένα όσα έχει καταφέρει και θα προσπαθήσει να καταρρίψει το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς. Άσχετα που κάποτε θα ήταν ευτυχισμένος, ικανοποιημένος κι ευχαριστημένος εάν κέρδιζε 200 ευρώ το μήνα από το στοίχημα! Ποιος ασχολείται με τέτοια ποσά; Τα 200 χιλιάρικα έχουν ήδη «βγει» και πάμε για τα επόμενα 200, 400, 800. Εάν έχεις μια στρατηγική που δουλεύει, γιατί να μην την εκμεταλλευτείς μέχρι τελικής πτώσεως; Και ναι, η υγεία είναι πάνω από τα λεφτά, οπότε αναλογιστείτε το τίμημα.

Πόσοι παίκτες ζουν το παραπάνω «όνειρο»; Ελάχιστοι, πιθανόν όσα και τα ψωμιά που υπήρχαν στα ράφια του φούρνου.


Οι παίκτες του «μεροκάματου»

Πρόκειται για τους παίκτες που όταν αναρωτιόμουν πόσα χρήματα κέρδιζε πια ο κόσμος και ήταν έτοιμος να μεταναστεύσει εξαιτίας της αποχώρησης της Betfair από την Ελλάδα, ήταν εκείνοι που μου είπαν:

Μπορεί να μη βγάζουμε εκατομμύρια, αλλά ένα μεροκάματο στο στοίχημα των 500 ευρώ το μήνα είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Όσοι ανήκουν σε αυτούς υποψιάζομαι ότι δεν έχουν σκεφτεί κάποιο συγκεκριμένο στόχο από χρηματικής άποψης. Εδώ που τα λέμε μιλάμε για «μεροκάματο», τι στόχο να βάλεις; Είναι σαν να λέμε για έναν εργαζόμενο που κερδίζει 500-600 ευρώ από την καθημερινή του εργασία. Θα μετανάστευε για 500 ευρώ ή μήπως θα προσαρμοζόταν στη νέα κατάσταση;

Προφανώς είμαι πολέμιος της άποψης του «μεροκάματος» στο στοίχημα. Δεν αποδέχομαι τον όρο «μεροκάματο» σε οποιαδήποτε μορφής επένδυση, όπως μπορεί να είναι το στοίχημα. Στις επενδύσεις το χρήμα φέρνει χρήμα ή χάνεις το κεφάλαιό σου. Ή έτσι ή γιουβέτσι. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην εργασία με την πατροπαράδοτη έννοια. Για αυτό και δε συγκρίνω ποτέ μια «κανονική» δουλειά με το στοίχημα, αλλά συγκρίνω το στοίχημα με μια επιχείρηση.

Εάν όντως καταφέρνεις να έχεις κέρδη, σημαίνει ότι η στρατηγική σου είναι κερδοφόρα. Μπράβο σου! Δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις κάποιος ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟΥΣ κανόνες διαχείρισης του κεφαλαίου σου και να έχεις μια στοιχειώδη πειθαρχία, ώστε τα κέρδη σου να αυξάνονται μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο.

Ορίστε; Χρησιμοποιείς τα κέρδη σου για να πληρώνεις λογαριασμούς και να καλύπτεις τις (υλικές) επιθυμίες σου; Κακώς! Ή τουλάχιστον κακώς μέχρι το σημείο εκείνο που πραγματικά κερδίζεις αρκετά και μπορείς να κάνεις μερικές σπατάλες. Θυμήσου μια από τις σημαντικότερες συμβουλές που διάβασες όταν ξεκίνησες το στοίχημα:

Μη ρισκάρεις χρήματα που δεν αντέχει η τσέπη σου και αφιέρωσε ένα συγκεκριμένο ποσό που θα έχεις ως κεφάλαιο για το στοίχημα.

Αν το έκανες κι έχεις την κερδισμένη μέθοδο στο τσεπάκι σου, κράτα στο ίδιο τσεπάκι και το κεφάλαιο αυτό. Αργά ή γρήγορα (ανάλογα με τη διακύμανση του κεφαλαίου, την υπομονή και την πειθαρχία σου) θα ακολουθήσεις το δρόμο του επαγγελματία παίκτη. Αν όμως δεν το έκανες, σημαίνει πως επένδυσες χρήματα που σου ήταν απαραίτητα, που σου χρειάζονταν για τις καθημερινές σου ανάγκες και τώρα χρησιμοποιείς τα κέρδη της μεθόδου σου για τις ανάγκες αυτές. Μεγάλο λάθος που ευτυχώς δεν πλήρωσες μέχρι σήμερα. Πέρα από το εμπόδιο που βάζεις στο κεφάλαιό σου να αυξηθεί εκθετικά! Ξεκίνα από την αρχή, ορίζοντας ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο για τους στοιχηματικούς σου σκοπούς. ΌΣΟ μικρό κι αν είναι αυτό! Να σου υπενθυμίσω ότι έχεις μια κερδισμένη στρατηγική; Αυτή είναι ο λόγος που θα μεγαλώσει το κεφάλαιό σου κι όχι το μέγεθος του κεφαλαίου σου. Το μέγεθος ΔΕΝ μετράει στο στοίχημα!


Το 90% των παικτών χάνει ή «είναι στα λεφτά του»


Αν χάνεις χρήματα στο στοίχημα το σίγουρο είναι ότι δεν είσαι ο μόνος. Μην ψάχνεις για δικαιολογίες γιατί χάνεις, φταίει η μέθοδος που ακολουθείς. Είναι σαν να πουλάς το ψωμί 10 λεπτά και το κουλούρι 5. Δε σου φταίει ούτε η εφορία, ούτε οι αποδείξεις που κόβεις, ούτε ο φούρνος στην απέναντι γωνία. Φταις εσύ (όπως κι εσύ θα φταις όταν θα κερδίζεις) που δεν έχεις κάνει σωστό πλάνο, που δεν έχεις διαβάσει χρήσιμα και εκπαιδευτικά κείμενα για το στοίχημα. Ποτέ δεν είναι αργά. Εκτός αν θέλεις απλά να κάνεις το κέφι σου παίζοντας στοίχημα. Καμία αντίρρηση, κοίτα να το ευχαριστηθείς, αλλά μην περιμένεις να κερδίσεις 200.000 στο στοίχημα, παρά μόνο αν ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες και κερδίσεις κανένα Τζόκερ. Ακόμα και τότε ελπίζω να εκτιμήσεις τα ουρανοκατέβατα λεφτά και να μην τα «μπουμπουνίσεις».

Τα ψωμιά μας είναι μετρημένα στο στοίχημα (sorry, δεν κρατήθηκα).

Για τους υπόλοιπους που θέλουν πραγματικά να κερδίσουν χρήματα μέσα από την αγάπη τους για τον τζόγο και το στοίχημα (αγάπη είπαμε, όχι πάθος γιατί εκεί θα σου χρειαστεί το τηλέφωνο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας ενώ καλά θα κάνεις να σταματήσεις το στοίχημα), το να θέσεις τώρα ένα στόχο για το πόσα χρήματα θέλεις να κερδίσεις στο στοίχημα είναι στην παρούσα φάση όνειρο θερινής νυκτός. Προέχουν άλλα ζητήματα, όπως η εύρεση μιας μεθόδου που θα σε βάλει μπροστά από τον ανταγωνισμό, η μελέτη για τη σωστή διαχείριση των χρημάτων σου ώστε να μη βρεθείς στο δρόμο ακόμα κι αν έχεις 20% πλεονέκτημα (!!) και η σωστή ψυχολογία που θα σε οδηγήσει να παίρνεις σωστότερες αποφάσεις και να μην σε πάρει η κάτω βόλτα όταν η κερδισμένη σου στρατηγική θα χάσει 10 στοιχήματα στη σειρά!

Το να πεις ότι θέλεις να βγάλεις 200.000 ευρώ από το στοίχημα δε λέει κάτι. Κι εγώ θέλω να χτίζω σπίτια και να βγάλω 10 εκατομμύρια ευρώ. Το πιθανότερο είναι να βρω «τοίχο» που κι αυτός θα πέσει σαν τραπουλόχαρτο.



ηρωας-supermanΕάν φτάσατε μέχρι εδώ και αντέχετε να διαβάσετε μια παράγραφο ακόμα είστε ήρωες. Ήρωας όμως θα γίνετε κι αν πραγματικά καταφέρετε να βγείτε κερδισμένοι στο στοίχημα, πόκερ, χρηματιστήριο κι οπουδήποτε αλλού ρισκάρετε τα χρήματα που έχετε βγάλει με τον ιδρώτα σας από την πραγματική σας εργασία! Το παιχνίδι είναι «στημένο» εις βάρος σας εξαρχής και δε μιλάω για τα στημένα παιχνίδια. Μιλάω για τα μαθηματικά του στοιχήματος που σας τοποθετούν με μεγάλο μειονέκτημα απέναντι στις εταιρίες στοιχημάτων, στους brokers και market makers αλλά και στους καρχαρίες (βλέπε: πολύ καλοί παίκτες) του στοιχήματος/πόκερ/χρηματιστηρίου. Όταν καταφέρετε να ξεπεράσετε το μειονέκτημα αυτό και να το μετατρέψετε σε πλεονέκτημα, τότε θα γνωρίζετε από μόνοι σας τις προσδοκίες της στρατηγικής σας. Και πιστέψτε με στις επενδύσεις, sky is the limit. Πολλά βάζεις, πολλά παίρνεις.


Κι όλα αυτά από μια 5λεπτη κουβέντα στο φούρνο! Πού να σας πω για την ημέρα που τα λέγαμε με τον κρεοπώλη για κανένα μισάωρο! Βιβλίο θα έγραφα. Αναρωτιέμαι όμως και θα ήθελα να μου πείτε στα σχόλια αν το παραπάνω κείμενο διαβάζεται τόσο εύκολα όσο γράφτηκε. Μπορείτε και να διαφωνήσετε, αρκεί να η επιχειρηματολογία να γίνει με κόσμιο τρόπο. Σαν να μπαίνετε στο φούρνο της γειτονιάς σας, όχι σαν να βρίσκεστε στο γήπεδο!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου