Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Τα 3 σενάρια για τις προσωρινά νόμιμες εταιρίες στοιχήματος

Στο σήριαλ της ρύθμισης του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα προστίθενται τώρα τα 3 νέα σενάρια για τις νόμιμες εταιρίες στοιχήματος. Για τις προσωρινά νόμιμες, αφού οι συγκεκριμένες 24+ εταιρίες στοιχήματος έχουν λάβει προσωρινή άδεια νόμιμης λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου.

Πριν προχωρήσουμε, παραπέμπω στη black list όπως αυτή δημοσιεύεται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ώστε να ξεχωρίσουμε τις παράνομες από τις προσωρινά νόμιμες εταιρίες στοιχήματος.


Θα φύγουν ή θα μείνουν οι προσωρινά νόμιμες εταιρίες στοιχήματος;

 

προσωρινα-νόμιμες-εταιρίες-στοιχήματοςΠολύς λόγος γίνεται για το μέλλον του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα. Οι αλλαγές στην Ελληνική νομοθεσία τους τελευταίους μήνες έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά. Τουλάχιστον τώρα φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο κάπως, ή έστω να φαίνεται ένα φως στο τούνελ. Η τελευταία είδηση έχει να κάνει με την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, γεγονός που θα επηρεάσει αναμφισβήτητα. Με αφορμή την πώληση αυτή, είδαμε σήμερα το πρωί την τεχνική ανάλυση των μετοχών του ΟΠΑΠ και της Intralot.

Από εκεί και πέρα, παρά τις όποιες αναφορές, φήμες κι εξελίξεις έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, τελικά 3 είναι τα σενάρια για το μέλλον που θα έχουν οι νόμιμες εταιρίες στοιχήματος. Οι οποίες ας μην ξεχνάμε ότι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την Ελληνική αγορά του στοιχήματος, μόνο και μόνο αφού έχουν πάρει την άδεια αυτή (ενώ κάποιες φαίνεται να έχουν πληρώσει ήδη φόρο στο Ελληνικό κράτος). Οπότε οι ενδείξεις αν μη τι άλλο αποδεικνύουν πως δε θα ήθελαν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.


1. Αφαιρείται η άδεια των εταιριών στοιχημάτων, μονοπώλιο για τον ΟΠΑΠ στο ιντερνετικό στοίχημα

Αυτό αποτελεί για πολλούς παίκτες του διαδικτυακού στοιχήματος το χειρότερο σενάριο. Εμπόδιο στο σενάριο αυτό ακούγεται πως θα αποτελέσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, η οποία όπως προανέφερα ολοκληρώθηκε χθες με τις υπογραφές της Emma Delta και του ΟΠΑΠ.


Ιδιωτικό μονοπώλιο δεν μπορεί να υπάρξει! 
 
Αυτό είναι το επιχείρημα εκείνων που θέλουν να ανατρέπεται αυτό το σενάριο. Με βάση το επιχείρημα αυτό, οι παραπάνω παίκτες ανυπομονούσαν για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΠΑΠ, αφού σε διαφορετική περίπτωση (εάν παρέμενε ο ΟΠΑΠ κρατικός σε μεγάλο του μέρος), ενδεχομένως το κρατικό μονοπώλιο να επιβεβαιωνόταν όπως προβλέπει και ο νόμος άλλωστε: μονοπώλιο τουλάχιστον μέχρι το 2020 για το στοίχημα και 2030 για τα υπόλοιπα παιχνίδια που διοργανώνει ο ΟΠΑΠ.

Σε αυτό το σενάριο δε βλέπω καν το λόγο να υπάρχει black list, αν αυτό λέει κάτι.


2. Αφαιρείται η προσωρινή άδεια των εταιριών στοιχήματος, αποκτούν μόνιμη άδεια νόμιμης λειτουργίας

Αυτό το σενάριο είναι το πιθανότερο, όπως αναφέρει το Bet3.gr. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σύμφωνα με τον Κώστα Βορίλα, ο οποίος προσθέτει κι ένα τόνο απαισιοδοξίας («Εδώ είναι Ελλάδα»). Όπως και στο στοίχημα, έτσι και στους νόμους καταλαβαίνουμε ότι πράγματι, όλα είναι πιθανά. Κι όταν λέμε όλα, εννοούμε ΌΛΑ! Για αυτό άλλωστε κανείς ποτέ δεν πρόκειται να προβλέψει με σιγουριά ποιο σενάριο τελικά θα επικρατήσει. Κανείς όμως δε μας απαγορεύει να εκτιμούμε την κατάσταση.

Στην επικράτηση αυτού του σεναρίου η black list θα ανανεώνεται διαρκώς, δίνοντας αρκετή δουλειά στην Ε.Ε.Ε.Π., που πρόσφατα απάντησε συχνές ερωτήσεις των παικτών.


3. Η τρέχουσα κατάσταση του διαδικτυακού στοιχήματος διαιωνίζεται

Αυτή η κατάσταση θυμίζει τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα. Για τις άδειες αυτές έμαθα πέντε πράγματα όταν έκλεισε η ΕΡΤ κι από το βίντεο με τις ερωτήσεις της Λιάνας Κανέλλη προς τον πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Π. (το οποίο θα βρείτε στο παραπάνω link των ερωτήσεων της Ε.Ε.Ε.Π.). Στην ουσία μόνιμη άδεια νόμιμης λειτουργίας είχε μονάχα η ΕΡΤ, ενώ οι υπόλοιπες έχουν προσωρινές (;;). Δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει κι αν όντως έτσι είναι τα πράγματα. Αλλά αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε αυτό το σενάριο μοιάζει με το τρίτο που αναφέρω εδώ για τις εταιρίες στοιχημάτων.
Δηλαδή μόνιμη άδεια νόμιμης παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων να έχει μόνο ο ΟΠΑΠ και οι υπόλοιπες (όσες είναι) να έχουν προσωρινές άδειες. Αν ακολουθήσει αυτό το σενάριο το παράδειγμα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, μπορεί να φτάσουμε και μέχρι το 2035 έτσι όπως είμαστε σήμερα. Κατά την προσωπική μου άποψη όμως είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο από τα τρία.
Ποιος έχει δει το έργο για να μας πει το τέλος του σήριαλ με τις νόμιμες εταιρίες στοιχήματος στο ίντερνετ; Κανείς, αφού παρακολουθούμε την… πρεμιέρα της ρύθμισης της αγοράς παιγνίων στην Ελλάδα! Οπότε γιατί να μη γίνουμε όλοι σεναριογράφοι (έχοντας εμπειρία από τα προηγούμενα 3 σενάρια του διαδικτυακού τζόγου); Τι λέτε, συμφωνείτε με τα σενάρια που περιέλαβα, ή υπάρχει κάτι που ξέχασα ή κάποιο που προβλέπετε ότι θα επικρατήσει στην ολοκλήρωση του δράματος; Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου