Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

This is Freestyle Football!


Το Sport24.gr παρουσιάζει το Freestyle Football μέσα από τα μάτια μιας παρέας νέων ανθρώπων που φιλοδοξεί να το διαδώσει στην Ελλάδα. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο που γύρισαν αλλά και τις ατάκες τους για ένα άθλημα που είναι ο τρόπος ζωής τους.
Ένα άκρως εντυπωσιακό αλλά συνάμα άγνωστο άθλημα είναι στην Ελλάδα το Freestyle Football. Μια παρέα όμως νέων παιδιών έχει βάλει σκοπό να το διαδώσει στη χώρα μας. Είναι τα μέλη του οργανισμού ''Freestyle Football Hellas'' που υπάγεται στην αντίστοιχη παγκόσμια ομοσπονδία (Freestyle Football Federation).

Βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη της χώρας μας, ωστόσο ενώθηκαν χάρη στην κοινή του αγάπη για το συγκεκριμένο άθλημα. Η εικόνα στο εκπληκτικό βίντεο μιλάει από μόνη της για την ομορφιά που μοιράζει απλόχερα το Freestyle Football. Στο Sport24.gr όμως θέλαμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Ήρθαμε λοιπόν σε επικοινωνία με τα παιδιά που "μιλάνε" στην μπάλα και σας παρουσιάζουμε το άθλημα μέσα από τα δικά τους μάτια.

 
► Τι είναι το Freestyle football;

Το freestyle football είναι ένα άθλημα στο οποίο συνδυάζεις κόλπα με την μπάλα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέρη του σώματος.

Πότε και από που ξεκίνησε;

Πρωτοεμφανίστηκε σε κάποιες διαφημίσεις γνωστής εταιρίας αθλητικών ειδών περίπου το 2000, όταν κάποιοι ποδοσφαιριστές έκαναν απλά κόλπα με την μπάλα. Το πρώτο freestyle video όμως κυκλοφόρησε από το Soufiane Touzani το έτος 2002, o οποίος έφερε τη νέα γενιά στο freestyle και αποτέλεσε έμπνευση για πάρα πολλούς μετέπειτα.

Ποιες οι βασικές διαφορές με το ποδόσφαιρο;

Το freestyle football και το ποδόσφαιρο έχουν πολύ σημαντικές διαφορές, μιας και το πρώτο είναι ένα άθλημα στο οποίο ο στόχος δεν είναι το γκολ, αλλά η παρουσίαση μιας σειράς από κόλπα ώστε να φανεί όμορφο το αποτέλεσμα. Στο freestyle football, επιπλέον, ο κάθε παίχτης επιλέγει πόσες ώρες θα προπονηθεί, με ποιο τρόπο και που θα επικεντρώσει την εξάσκησή του. Τέλος, το αποτέλεσμα σε έναν αγώνα freestyle είναι θέμα υποκειμενικό, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, καθώς ο νικητής επιλέγεται από 3 ή περισσότερους κριτές .

Πόσο διαδεδομένο είναι στο εξωτερικό;

Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε χώρες όπως Πολωνία, Ιαπωνία, Ρωσία, Γαλλία, Βραζιλία, Αγγλία και πολλές ακόμη είναι αρκετά διαδεδομένο, διοργανώνονται διαγωνισμοί και events και πολλοί αθλητές ασχολούνται επαγγελματικά.

► Πόσο διαδεδομένο είναι στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας ο αριθμό των freestylers είναι αρκετά μικρός σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και αυτό συμβαίνει διότι το άθλημα δεν έχει προβληθεί αρκετά στα ΜΜΕ ώστε να το γνωρίσει ο κόσμος.

Διεξάγονται τουρνουά ή εκδηλώσεις που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει;

Στο εξωτερικό γίνονται κάποιοι διαγωνισμοί που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μέσω του διαδικτύου, όπως το Red Bull Street Style και η F3 World Tour που γίνονται κάθε 1-2 χρόνια. Στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα από αυτά. Ευελπιστούμε όμως να διοργανώσουμε το πρώτο τουρνουά freestyle football στο Αγρίνιο το επόμενο καλοκαίρι, όπου θα συμμετάσχουν αθλητές από όλη την Ελλάδα. Αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλοι χορηγοί για να στηρίξουν την προσπάθειά μας…

►  Πώς μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με το Freestyle football;

Απλά παίρνεις μια μπάλα και ξεκινάς την προπόνηση. Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο δύσκολο αλλά με τον καιρό έρχεται η βελτίωση, αρκεί να υπάρχει η επιμονή. Ταυτόχρονα παρακολουθείς και διάφορα βίντεο στο youtube για να καταλάβεις το κάθε κόλπο τι κινήσεις χρειάζεται.





 

 

Οι "μάγοι" της μπάλας αποκαλύπτονται!

Δώδεκα εκ των κορυφαίων Freestylers από επτά περιοχές της Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να γυριστεί το βίντεο του ''Freestyle Football Hellas''. Το Sport24.gr ήρθε σε επικοινωνία με τα περισσότερα παιδιά και τους έθεσε πέντε κοινές ερωτήσεις.


1) Τι είναι για σένα το Freestyle football ;
2) Πώς ασχολήθηκες με αυτό;
3) Πόσες ώρες ασχολείσαι με αυτό;
4) Το θεωρείς καλύτερο από το ποδόσφαιρο και γιατί;
5) Σε μια πρόταση πες σε ένα νέο παιδί γιατί να ασχοληθεί με αυτό.



Πάμε λοιπόν να δούμε το Freestyle Football μέσα από τα δικά τους μάτια!

Παναγιώτης Καμποσιώρας 19, Αγρίνιο-Αθήνα, φοιτητής ΑΣΟΕΕ



1) Είναι ένα άθλημα στο οποίο χρησιμοποιώ όλα τα προσόντα που διαθέτω για να παρουσιάσω στο τέλος κάτι όμορφο και ελκυστικό. Είναι κάτι που με κάνει να ξεχωρίζω από τους υπόλοιπους.
2) Όταν είδα άλλα παιδιά από την πόλη μου να ασχολούνται, απέκτησα διάθεση και κίνητρα και ξεκίνησα κι εγώ.
3) Παλαιότερα συνήθιζα να προπονούμαι περίπου 3-5 ώρες την εβδομάδα, ενώ τώρα πια freestyle κάνω όταν συναντώ άλλους freestylers.
4) Δεν μπορώ να τα συγκρίνω, είναι τελείως διαφορετικοί κόσμοι.
5) Γιατί θα κάνει κάτι που θα τον κάνει ξεχωριστό, και θα ανεβάσει τα επίπεδα επιμονής και υπομονής στο χαρακτήρα του.



Κατερίνα Καραλή 18, Λαύριο



1) Το freestyle football για εμένα είναι τρόπος ζωής.
2) Είχα δει βίντεο στο youtube και από τότε το λάτρεψα.
3) 2-3 ώρες την ημέρα.
4) Ναι το θεωρώ καλύτερο, γιατί νιώθεις πιο ελεύθερος στις κινήσεις και στα κόλπα που κάνεις.
5) Γιατί είναι κάτι μοναδικό και ξεχωριστό άθλημα από όλα τα άλλα.



Νίκος Δημητρουλόπουλος 17, Πύργος Ηλείας



1) Το freestyle football για εμένα δεν είναι ένας τρόπος διασκέδασης ή ένας τρόπος για να περνάω το χρόνο μου. Είναι αγάπη, είναι ζωή και πάνω από όλα με κάνει χαρούμενο.
2) Ξεκίνησα βλέποντας κάποια βιντεάκια της red bull και από τότε ένοιωσα μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το άθλημα και ξεκίνησα να μαθαίνω.
3) Εξασκούμαι καθημερινά 4 ώρες και μπορώ να φτάσω έως και τις 7 ώρες.
4) Το θεωρώ καλύτερο από το ποδόσφαιρο γιατί βλέπεις ένα διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου και είναι πολύ όμορφο όταν το βλέπεις.
5) Θέλω να προτείνω και σε άλλα παιδιά να ασχοληθούν με το freestyle fοοtball γιατί είναι κάτι το ξεχωριστό.

Ανέστης Κιοφίρης 14, Πύργος Ηλείας



1) Είναι ένα πράγμα που άρχισα πριν από ένα χρόνο και έχει αρχίσει ήδη να μου αρέσει και να κάνω όνειρα για το μέλλον.
2) Με αυτό ασχολήθηκα χάρη σε ένα φίλο μου το Νίκο που μου πρότεινε να το αρχίσω κι εγώ.
3) Ασχολούμαι από 3 μέχρι και 6 ώρες την ημέρα.
4) Το θεωρώ πολύ καλύτερο απ’ το ποδόσφαιρο γιατί έχεις περισσότερες ελπίδες να φτάσεις ψηλά.
5) Προτείνω και σε άλλα παιδιά να ασχοληθούν γιατί το freestyle είναι κάτι το απίθανο και φανταστικό.


Νίκος Βαρδουλάκης 18, Ηράκλειο Κρήτης



1) Για μένα το freestyle είναι κάτι παραπάνω από χόμπυ. Δεν μπορώ να σκεφτώ την καθημερινότητα μου χωρίς αυτό και προσπαθώ συνεχώς να γίνομαι καλύτερος.
2) Ένας φίλος μου, μου είχε περιγράψει κάποια κόλπα που είχε δει στην τηλεόραση και προσπαθούσα να τα κάνω (είχα ήδη κάποιον έλεγχο με την μπάλα από το ποδόσφαιρο). Όταν τελικά απέκτησα σύνδεση στο διαδίκτυο είδα πολλά βίντεο, γνώρισα τι πραγματικά είναι το freestyle και κόλλησα με το άθλημα.
3) Ασχολούμαι περίπου δύο ώρες σχεδόν κάθε μέρα. Όμως λογικά αυτό θα αλλάξει λόγω της εισαγωγής μου στο Πανεπιστήμιο.
4) Αν και είναι δύο διαφορετικά αθλήματα, το θεωρώ καλύτερο, γιατί έχεις άπειρες δυνατότητες εξέλιξης και δημιουργίας νέων κινήσεων ενώ μπορείς να παίξεις όπου θέλεις .
5) Θα του πρότεινα να ασχοληθεί γιατί είναι ένα άθλημα διασκεδαστικό, διαφορετικό από τα συνηθισμένα με πολλές επιλογές ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί την υπομονή, την επιμονή και την προσήλωση στους στόχους.


Στέφανος Κατσιλιέρης 21, Πάτρα-Πύργος Ηλείας, φοιτητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών



1) Το freestyle football για μένα είναι ένας τρόπος εκτόνωσης από την καθημερινότητα, ένας τρόπος γυμναστικής, καθώς και ένα hobby με το οποίο περνώ ωραία την ώρα μου και δε χρειάζομαι τίποτα άλλο παρά μόνο μια μπάλα και λίγο χώρο. Ακόμη είναι μια επίδειξη ικανοτήτων, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και απόδειξη πως με θέληση μπορείς να κάνεις οτιδήποτε όσο δύσκολο και αν αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά.
2) Όλο αυτό ξεκίνησε όταν ένα φιλαράκι που κάναμε κολλητή παρέα ανακάλυψε κάτι βιντεάκια freestyle football στο youtube και μου τα ‘δειξε για να εντυπωσιαστώ και εγώ. Ξεκίνησε αυτός και προσπαθούσε τα πιο βασικά απ αυτά τα κόλπα που βλέπαμε και τα κατάφερνε με μεγάλη επιτυχία. Έτσι και εγώ δεν μπορούσα να μείνω στην απ έξω, και προσπαθούσαμε μαζί κολπάκια απλά και μικρά. Έτσι, σιγά σιγά χωρίς να το καταλάβουμε είχαμε ξεκινήσει να μπαίνουμε στον κόσμο του freestyle football για τα καλά.
3) Η αλήθεια είναι πως δεν ασχολούμαι πολύ τον τελευταίο καιρό με το freestyle football, ή τουλάχιστον όχι όσο παλιότερα. Προσπαθώ πάντως να κρατώ τη φόρμα μου.
4) Δεν το θεωρώ καλύτερο από το κανονικό ποδόσφαιρο γιατί θεωρώ πως το κανονικό ποδόσφαιρο απαιτεί μια πολύ μεγαλύτερη μίξη ικανοτήτων και εκεί χρειάζεται ακόμη και η ψυχή. Θεωρώ όμως πως όταν ασχολείσαι και με τα 2 το ένα βοηθά το άλλο κάνοντάς σε καλύτερο και στα 2. Εγώ συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο έβλεπα την τεχνική μου να ανεβαίνει και να έχω μεγαλύτερη ευχέρεια με την μπάλα στα πόδια κάτι βεβαίως που το χρωστάω στο freestyle football.
5) Δεν θα πω τίποτα παρά μόνο θα του πω να δει βιντεάκια από freestyle football νομίζω πως θα ναι αρκετό. Είναι πολύ εντυπωσιακό το freestyle και νομίζω πως όταν κάτι θα σε εντυπωσιάσει είναι το νούμερο ένα κίνητρο για να μπεις και συ σ αυτό και να εντυπωσιάσεις και συ με τα κόλπα σου με την μπάλα.


Ερίκος Κονταξίου 24, Αγρίνιο, ιδιωτικός υπάλληλος



1) Για μένα είναι ευτυχία και ο λόγος να υπάρχω.
2) Ασχολούμαι 3 με 5 ώρες την εβδομάδα.
3) Ασχολήθηκα γιατί είχα ένα τραυματισμό στο γόνατο που δε μου επέτρεψε να παίξω άλλο ποδόσφαιρο και έτυχε να δω ένα βίντεο του Soufiane Touzani που με τρέλανε και είπα θέλω να γίνω σαν αυτόν!
4) Πιστεύω πως το freestyle είναι καλύτερο γιατί τραυματίζεσαι πιο δύσκολα και είσαι τελείως ανεξάρτητος και ό,τι κάνεις το κάνεις με τη δική σου δύναμη και τεχνική.
5) Δεν είναι εύκολο σε κάποιον να πεις να ασχοληθεί με το άθλημα, πρέπει να αποκτήσει τα δικά του κίνητρα και στόχους.


Στέφανος Γκίκας 14, Καστοριά


1) Το freestyle football για εμένα είναι τρόπος ζωής. Αν δεν κάνω προπόνηση για μια εβδομάδα νιώθω ότι χάσει προπόνηση ενός μηνός. Είναι από τα λίγα αθλήματα που έχω ασχοληθεί και έχω λατρέψει τόσο.
2) Αρχικά έπαιζα ποδόσφαιρο και έβλεπα βίντεο μόνο σχετικά με αυτό. Την πρώτη φορά, όμως, που είδα βίντεο τον C.Ronaldo και τον freestyler Jeremy Lynch να κάνουν κόλπα μου άρεσε κατευθείαν και άρχισα να προσπαθώ κι εγώ μερικά κόλπα που έκαναν. Έτσι παράτησα το ποδόσφαιρο από ένα σημείο και μετά και ξεκίνησα το freestyle.
3) Προπονούμαι 2-3 ώρες την ημέρα, 5 ώρες την εβδομάδα.
4) Θεωρώ ότι το freestyle είναι καλύτερο γιατί μπορείς να αναπτύξεις καλύτερη τεχνική και μπορείς να κάνεις κάτι δημιουργικό και όμορφο.
5) Διότι θα νιώθει ότι κάνει κάτι δημιουργικό και θα γνωρίσει καινούρια άτομα που ασχολούνται με το άθλημα.


Κώστας Τσακμακίδης 19, Νέα Μάκρη

1) Για μένα το freestyle είναι τα πάντα, το αγαπάω, είναι τρόπος ζωής πλέον για μένα.
2) Το ξεκίνησα όταν έβλεπα από μικρός βίντεο με άτομα που έκαναν κάποια κόλπα, και όταν έβλεπα κάποια παιδιά γύρω μου να προσπαθούν να τα κάνουν, ήθελα να τα δοκιμάσω και εγώ. Κάπως έτσι ξεκίνησα, ειδικά όταν είδα και τα πρώτα κόλπα να πραγματοποιούνται.
3) Το θεωρώ καλύτερο απ’ το ποδόσφαιρο, καθώς είναι κάτι που απαιτεί αρκετές φορές μεγάλη τεχνική η οποία όμως μπορεί να μη λείπει από το ποδόσφαιρο αλλά όσοι ασχολούνται με αυτό δεν κάνουν τα tricks που κάνει ένας freestyler.
4) Ασχολούμαι 3 φορές την εβδομάδα, από 3 ώρες.
5 Δε νομίζω ότι μπορώ να ωθήσω κάποιο παιδί να ασχοληθεί με αυτό, θεωρώ ότι πρέπει να του αρέσει, να το αγαπήσει που λέμε. Αν το αγαπήσει και το προσπαθήσει είναι μονάχα θέμα χρόνου από εκεί και πέρα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου