Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Τα... ατίθασα παιδιά της Σάλκε

 Απρόβλεπτοι, ατίθασοι αλλά και με έντονο το αντιρατσιστικό συναίσθημα, οι οπαδοί της Σάλκε, τους οποίους θα συναντήσουν την Τετάρτη στο Γκελζενκίρχεν και στη «Veltins Arena» οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, απασχολούν συχνά τα γερμανικά μέσα ενήμερωσης, άλλες φορές για εξωαγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν κι άλλες για... ανάρμοστες συμπεριφορές.

Η δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οπαδικής οργάνωσης (Schalke Fan-Initiative) που στόχο είχε την καταπολέμηση του ρατσισμού με την έκδοση ευρείας κυκλοφορίας περιοδικού είναι μια από τις σημαντικότερες δράσεις που έχουν αναπτύξει οι οπαδοί της γερμανικής ομάδας.


Η οργάνωση είναι αυτή τη στιγμή (μετά από δυο δεκαετίες συνεχούς παρουσίας) η μεγαλύτερη αντιρατσιστική οργάνωση στον χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρώτα της βήματα υποστηρίχθηκε εμπράκτως από τη διοίκηση της Σάλκε. Οσο για την εμμονή των φιλάθλων κατά της ξενοφοβίας, αυτή έχει προφανώς τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν, καθώς στην ίδρυση της ομάδας (πριν από 109 χρόνια) είχαν συμβάλει και Πολωνοί της Γερμανίας.


Ηθελαν δικό τους νεκροταφείο!

Επί σειρά ετών ένα μόνιμο αίτημα των οπαδών της Σάλκε προς τη διοίκηση ήταν η δημιουργία ενός κοιμητηρίου για τους φίλους της ομάδας! Μετά από χρόνια το ΔΣ της Σάλκε βρήκε έναν χώρο και ανέθεσε σε ειδικούς τη μελέτη και τον σχεδιασμό του. Το αποτέλεσμα; Ενα καλαίσθητο νεκροταφείο που έχει θέα προς το «Veltins Arena» και θυμίζει έντονα γήπεδο ποδοσφαίρου με 1904 τάφους (ο αριθμός είναι συμβολικός και αντιστοιχεί στο έτος ίδρυσης της Σάλκε). «Πολλοί διάσημοι παίκτες της ομάδας και παράγοντες ζήτησαν να ταφούν εδώ» δήλωσε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο δημιουργός του κοιμητηρίου, Εντερ Ολούπιναρ.


Τα ξεφωνητά στον Στέφενς

Ο Χούουμπ Στέφενς αγαπήθηκε ίσως όσο κανένας προπονητής από τους φιλάθλους της Σάλκε με αφορμή τους τίτλους που έφερε στη γερμανική ομάδα, μεταξύ των οποίων κι ένας ευρωπαϊκός, ωστόσο η σχέση του Ολλανδού με τους οργανωμένους δεν ήταν πάντα καλή. Πέρυσι στο ματς της 6ης αγωνιστικής της Μπουντεσλίγκα κόντρα στη Μάιντς σχεδόν όλο το γήπεδο αποδοκίμασε τη Σάλκε και τον ίδιο: «Συγχαρητήρια στους οπαδούς μας που δεν κρίνουν. Για τους άλλους όμως που αποδοκίμασαν έχω να πω πως δεν έχουν ιδέα για το ποδόσφαιρο» απάντησε ο Στέφενς. Αμφισβήτηση τότε υπήρξε, ωστόσο ο κόσμος της Σάλκε εξακολουθεί να σέβεται τον Ολλανδό. Πριν από ενάμιση μήνα μια παρέα φίλων της Σάλκε που έκανε διακοπές στην Ελλάδα επισκέφθηκε τον Στέφενς στο γήπεδο της Τούμπας και φωτογράφηθηκε μαζί του.


Το... μπάτσο στον Νόιερ

Η Σάλκε βρέθηκε στο επίκεντρο με αφορμή μια ενέργεια οπαδού της το 2011. Το περιστατικό που καταγράφηκε από κάμερες και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο διαδραματίστηκε στους δρόμους του Γκελζενκίρχεν μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας όπου παίκτες της ομάδας αποθεώνονται από τον κόσμο. Ενας από τους οπαδούς της ομάδας όμως πλησίασε και έριξε μια σφαλιάρα στον Μάνουελ Νόιερ. Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, φυλούσε... καρτέρι στον Νόιερ καθώς είχε πληροφορηθεί πως ο γκολκίπερ της Σάλκε είχε συμφωνήσει να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπάγερν Μονάχου.


«Το ποδόσφαιρο δεν είναι τηλεφωνικό σεξ»

Μάρτιος 2012, η Σάλκε υποδέχεται την Αθλέτικ Μπιλμπάο για τα προημιτελικά του Europa League. Οι οπαδοί της, εκνευρισμένοι από την αλμυρή τιμή του επαναληπτικού αγώνα, τα βάζουν με τους Ισπανούς και αναρτούν πανό που γράφει: «90 ευρώ για ένα εισιτήριο = ένα ευρώ το λεπτό; Το ποδόσφαιρο δεν είναι τηλεφωνικό σεξ». Για το ίδιο θέμα (δηλαδή τις τιμές των εισιτηρίων) είχαν έρθει σε κόντρα και με τη διοίκηση της Σάλκε το 2011, απειλώντας ακόμη και με αποχή.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου