Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Η Ελλάδα τζογάρει: Έρχονται το Ξυστό, το Στεγαστικό και το Ευρωπαϊκό Λαχείο

Tη σύμβαση που προβλέπει την παραχώρηση της δωδεκαετούς διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων στην εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για κύρωση, το απόγευμα της Τρίτης.

Στην εταιρεία συμμετέχουν ο ΟΠΑΠ, η Intralot και η αμερικανική Scientific Games. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της παραχωρησιούχου εταιρείας.

Το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς η ψήφισή του είναι προαπαιτούμενος όρος για την καταβολή του συμφωνηθέντος τιμήματος των 190 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο από τον ΟΠΑΠ και τους νέους ιδιοκτήτες του Οργανισμού που πήρε τα Κρατικά Λαχεία.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επισυναπτόμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατά τη δωδεκαετή περίοδο 2014-2025 την οποία καλύπτει η σύμβαση, το Δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον έσοδα τα οποία, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,318 δισ. ευρώ.

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να προστεθεί και η προαναγγελθείσα τροπολογία με την οποία θα προβλέπεται ότι θεωρούνται εμπρόθεσμες όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα έχουν υποβληθεί ως τις 30 Αυγούστου.



Τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει τη διαχείριση έξι λαχείων και συγκεκριμένα του Λαϊκού Λαχείου, του Εθνικού Λαχείου, του Ευρωπαϊκού Λαχείου (ανενεργό), του Ξυστού (Στιγμιαίο Λαχείο), το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο καθώς και το Στεγαστικό Λαχείο που είναι σήμερα ανενεργό. Ειδικά για το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, ο παραχωρησιούχος θα το διαχειρίζεται έναντι αμοιβής ίσης με το 17% των χρημάτων που θα εισπράττονται από τους παίκτες. Τα υπόλοιπα έσοδα θα κατευθύνονται για κοινωνικούς σκοπούς και για τα κέρδη των παικτών (το 55% θα επιστρέφεται στους παίκτες).

Εκτός από το τίμημα που θα καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ο παραχωρησιούχος θα καταβάλλει στο Δημόσιο μηνιαία αμοιβή που θα αντιστοιχεί στο 30% του μικτού κέρδους από όλα τα Κρατικά Λαχεία (πλην του Πρωτοχρονιάτικου) και με ελάχιστο ετήσιο ποσό 30 εκατ. ευρώ για την πρώτη χρήση και 50 εκατ. ευρώ για τις επόμενες χρήσεις. Ποσοστό 20% από τα έσοδα του δημοσίου θα διατίθενται σε Κοινωνικές Πολιτικές.

Η «Ελληνικά Λαχεία» έχει ήδη καταβάλλει 38 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό μεσεγγύησης το οποίο θα καταβληθεί μέχρι 31/12/2013 στο δημόσιο. Μέχρι τότε θα έχει καταβάλλει και το υπόλοιπο ποσό του εφάπαξ τιμήματος για τα λαχεία, ύψους 152 εκατ. ευρώ.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου