Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Το σίριαλ Κούδα, οι «εισβολές» και οι διαιτησίες

Ο Γιώργος Κούδας με τον Γιώργο Σιδέρη ανταλλάσσουν χειραψία
Τα παράπονα του Δικεφάλου του Βορρά

Η αρχή της αντιπαράθεσης του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό συνηθίζεται να οριοθετείται με την υπόθεση Κούδα. Τη διετία δηλαδή 1966-1968. Στην πραγματικότητα όμως η διαμάχη των δύο ομάδων ξεκινά πολύ νωρίτερα και έχει να κάνει με το αίσθημα αδικίας που ένιωθαν οι Θεσσαλονικείς απέναντι στην ομάδα του Πειραιά, από τις πρώτες συναντήσεις τους.

Στις 27 Νοεμβρίου του 1963 έγινε η πρώτη έκρηξη στις σχέσεις των δύο ομάδων. Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια την Κυριακή στις 24 του μήνα. Η ΕΠΟ, αυθαιρετώντας, ανέβαλε τον αγώνα για την Τετάρτη, επειδή ο Ολυμπιακός είχε αγωνιστεί με τη Λυών για το Κύπελλο Κυπελλούχων στη Γαλλία και ήταν κουρασμένος. Στο 19' της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 1-0, ενώ στο 21' ο αμυντικός του Ολυμπιακού Σημαντήρης έβγαλε την μπάλα με το χέρι μέσα από τη γραμμή της εστίας, αποκρούοντας σουτ του Σαββίδη. Ο βούλγαρος διαιτητής Ρομάντσεφ δείχνει να συνεχιστεί το παιχνίδι. Ο προπονητής του Ολυμπιακού Αντράς Ντόλγκος στήνει την μπάλα στη σέντρα, όμως το γκολ δεν μετράει. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Λέανδρος μαζεύει τους παίκτες του και αποφασίζουν να αποχωρήσουν από το γήπεδο.

Στις 3 Ιανουαρίου του 1965, στην κατάμεστη Τούμπα, ο αγώνας ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός αναβάλλεται για δεύτερη φορά από τον αυστριακό διαιτητή Πολ Σίλερ, ο οποίος κρίνει ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες. Ο κόσμος θεωρεί ότι η αναβολή έγινε προκειμένου να προλάβει ο Ολυμπιακός να εκδώσει δελτίο στον Νίκο Γιούτσο, με αποτέλεσμα να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο και να προκαλέσουν εκτεταμένες φθορές στο γήπεδο.

Στις 14 Ιουλίου του 1966 ξεσπά η υπόθεση Κούδα, με την απαγωγή του αστέρα του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό. Για δύο ολόκληρα χρόνια εξελίσσεται ένα σίριαλ, που έχει διχάσει ολόκληρη την Ελλάδα. Τελικά η επιμονή του Γιώργου Παντελάκη επιβραβεύεται και ο Κούδας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 1968. Η υπόθεση Κούδα φέρνει την κόντρα των δύο ομάδων στα άκρα.

Στις 31 Οκτωβρίου του 1998 ο διαιτητής Παπαπέτρου, μέσα στην Τούμπα, ακυρώνει στο 83' της αναμέτρησης γκολ του Τάκολα ως χέρι και σφυρίζει τη λήξη εσπευσμένα, αφού υπάρχει είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Επικρατεί πανδαιμόνιο. Καταστρέφονται οι κάμερες της συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ τα αποδυτήρια πολιορκούνται. Τον Φεβρουάριο του 2011 ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Τούμπας για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος και η κινητοποίηση της Αστυνομίας είναι απίστευτα μεγάλη. Ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Γιάννης Ραχωβίτσας, μαζί με εκατοντάδες αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων, με τις μοτοσικλέτες τους, και μένουν στην πόλη αρκετές ημέρες πριν από το παιχνίδι, προκειμένου να μάθουν τους δρόμους γύρω από το γήπεδο της Τούμπας, ενώ επιστρατεύεται και  ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Ολα αυτά και αρκετά ακόμη αποτελούν τα υλικά πάνω στα οποία χτίζεται μια ακραία διαμάχη πολλών ετών, η οποία συνεχίζεται και σήμερα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου