Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ο τελικός του Μπάκα

Πολλοί τελικοί έχουν κριθεί στα πέναλτι, αλλά αυτός του Κυπέλλου Ελλάδας, στις 19 Απριλίου 1995, κρίθηκε... στο πέναλτι!


Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 την ΑΕΚ και έκανε το νταμπλ, αλλά το πέναλτι με το οποίο έφτασε στη νίκη, λίγο πριν την εκπνοή της παράτασης (θεαματική πτώση, για να το πούμε κομψά, του Βαζέχα σε μαρκάρισμα του Μιχάλη Βλάχου), συζητιέται ακόμα. Και ο Θεσσαλονικέας διαιτητής, Φίλιππος Μπάκας, δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

Με το που σφύριξε τον καταλογισμό της εσχάτης των ποινών, όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ έπεσαν πάνω του και χρειάστηκε να περάσουν αρκετά λεπτά, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να συνεχιστεί το ματς. Τα χειρότερα, όμως, ήρθαν δύο εβδομάδες μετά τον τελικό, όταν ο Μπάκας έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από αγνώστους με σιδερολοστούς. Δεν αποδείχθηκε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν σχέση με την «Ενωση», αλλά ο άτυχος διαιτητής άφησε αιχμές για τον τότε πρόεδρό της, τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Η κίνησή του, όμως, να δείξει στην τηλεόραση τα τραύματά του ακόμα και σε... επίμαχα σημεία του σώματός του, έγινε βούτυρο στο ψωμί του «τίγρη». Η ατάκα «βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σαν την Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα» κέρδισε τη δική της θέση στο βιβλίο της ιστορίας του ποδοσφαίρου μας.

Πάντως, ο τελικός ήταν επεισοδιακός πριν φτάσουμε στην επίμαχη φάση του 118’. Και μάλιστα όχι μόνο στις κερκίδες. Ποιος ξεχνάει, φερ’ ειπείν, το επεισόδιο που είχε λίγο πριν αρχίσει το δεύτερο ημίχρονο ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιώργος Βαρδινογιάννης, με έναν αστυνομικό, τον Φώτη Ζουμπούλη. Επειδή ο τελευταίος (ο οποίος αργότερα προήχθη σε διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής, στην οποία, κατά σύμπτωση, υπάγεται το ΟΑΚΑ!) είχε... τολμήσει να μην του επιτρέψει την είσοδο στα αποδυτήρια. Ομορφιές...

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, μοιραίος παίκτης του τελικού ήταν ο Δημήτρης Σαραβάκος. Παίκτης της ΑΕΚ πια, ο διεθνής ειθετικός έχασε πέναλτι (το οποίο είχε κερδίσει ο ίδιος) στο ξεκίνημα και στη συνέχεια έπαιξε φανερά επηρεασμένος ψυχολογικά.



Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 1-0 στην παράταση
(118’ πέν. Βαζέχα)

Παναθηναϊκός (Χουάν Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης (64’ Κολιτσιδάκης), Γ. Χ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Καπουράνης, Μπορέλι, Νιόπλιας, Βαζέχα, Μάρκος, Δώνης (73’ Αλεξούδης).

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ατματσίδης, Αγορογιάννης (73’ Κοπιτσής), Μαν. Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς (117’ Μπορμπόκης), Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Τσιάρτας, Κασάπης.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου