Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Το γκολ της Γαλλίας και η εισβολή στο γήπεδο

Ο αγώνας Γαλλία - Κουβέιτ το 1982 στο Μουντιάλ της Ισπανίας, πέρασε στην ιστορία για τα τραγελαφικά γεγονότα και την εισβολή του πρίγκηπα Φαχίντ στο γήπεδο.

Το 1982, στο Μουντιάλ της Ισπανίας, το Κουβέιτ, για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία του, συμμετείχε σε τελική φάση Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Κληρώθηκε στο 4ο γκρουπ με αντιπάλους τις Γαλλία, Αγγλία και Τσεχοσλοβακία. Οι πιθανότητες για διάκριση ήταν ελάχιστες. Ο απολογισμός ήταν μία ισοπαλία με την Τσεχοσλοβακία και τελευταία θέση στον όμιλο.

Κανείς μετά την λήξη του τουρνουά δεν θυμόταν το Κουβέιτ αγωνιστικά παρά μόνο για το συμβάν στον αγώνα με την Γαλλία στην πόλη Βαγιαδολίδ, που σημάδεψε το Μουντιάλ.

Απέναντι στους "τρικολόρ" συνέβη η πιο αμφισβητούμενη φάση της διοργάνωσης. Στο 81' του αγώνα ο Ζιρές πέτυχε γκολ για τους Γάλλους αυξάνοντας το σκορ σε 4-1.

Ο Γάλλος άσος μπήκε στην περιοχή χωρίς να προσπαθήσουν οι αμυντικοί του Κουβέιτ να τον σταματήσουν. Η "απροθυμία" των παικτών του Κουβέιτ να κόψουν τον Ζιρές συνέβη γιατί σταμάτησαν κατά την διάρκεια της επίθεσης των Γάλλων, νομίζοντας ότι είχε σφυρίξει ο Ρώσος διαιτητής Μίροσλαβ Στούπαρ.

Το σφύριγμα προήλθε από την κερκίδα και οι στιγμές που ακολούθησαν μέχρι την επανέναρξη του αγώνα ήταν μοναδικές.

Οι παίκτες του Κουβέιτ διαμαρτυρήθηκαν στον διαιτητή και αρνήθηκαν να ξεκινήσουν τον αγώνα αν δεν ακύρωνε το γκολ. Μάλιστα ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κουβέιτ και πρίγκηπας Φαχίντ, τους ζήτησε να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο.

Κατέβηκε στο γήπεδο και επηρέασε τον διαιτητή να αλλάξει την απόφαση του. Μετέπειτα οι παίκτες των δύο ομάδων διαπληκτίστηκαν και αφού ηρέμησαν τα πνεύματα ο αγώνας συνεχίστηκε με το σκορ να είναι 3-1 υπέρ των Γάλλων.

Τελικά οι Γάλλοι πέτυχαν και τέταρτο γκολ λίγο πριν την λήξη του αγώνα. Η εισβολή του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κουβέιτ τιμωρήθηκε από την ΦΙΦΑ με χρηματικό πρόστιμο και ο Ρώσος διαιτητής δεν σφύριξε ποτέ ξανά σε διεθνές παιχνίδι. Ωστόσο, είχε καταφέρει να περάσει στην ιστορία για την απόφαση του.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου