Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Όταν ο Άγιαξ έσβησε το γλυκό όνειρο του ΠΑΟ

Το όνειρο του Παναθηναϊκού για πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κράτησε 14 νύχτες. Στις 17 Απριλίου 1996, όμως, έσβησε.


Το γκολ του Κριστόφ Βαζέχα είχε "λυγίσει" τον μεγάλο Άγιαξ του Λουί Φαν Χάαλ στον πρώτο ημιτελικό του Άμστερνταμ. Αυτό που κανείς δεν τολμούσε να διανοηθεί πριν το ματς είχε γίνει πραγματικότητα και η επανάληψη του έπους του '71 ήταν κοντά. Αν δεν έχανε στη ρεβάνς, ο Παναθηναϊκός θα έπαιρνε την πρόκριση στον τελικό της Ρώμης!  Αυτό δεν ήταν εύκολο, όμως και το ήξεραν καλά και οι ίδιοι οι θριαμβευτές. Και αυτό αποδείχθηκε στη ρεβάνς του Ολυμπιακού Σταδίου, που διεξήχθη σαν σήμερα.


Η "καυτή" ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι 75.000 φίλαθλοι του "τριφυλλιού" δεν πτόησε τους πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου, οι οποίοι μόλις στο 4' έκαναν το 0-1 με τον Γιάρι Λιτμάνεν, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να απαντήσει, ο Άγιαξ επέβαλε την ανωτερότητά του και το 0-2, πάλι από τον Φινλανδό κυνηγό στο 77', ήρθε ως φυσική εξέλιξη της εικόνας του παιχνιδιού.

Στο 85' έγινε και το 0-3, από τον νεαρό Νόρντιν Βόουτερ, ο οποίος αρκετά χρόνια αργότερα έμελλε να φορέσει την πράσινη φανέλα. Ο Άγιαξ ήταν στον τελικό.

Παρότι η πρόκριση χάθηκε, κανείς -ακόμα και οι ορκισμένοι εχθροί του Παναθηναϊκού- δεν τόλμησε να μιλήσει για αποτυχία. Το “ταξίδι” μέχρι τα ημιτελικά του κορυφαίου διασυλλογικού θεσμού ήταν υπέροχο και αρκετό για να χαρίσει υπερηφάνεια στους φίλους της ομάδας. Και οι σπουδαίες νίκες επί ισχυρών αντιπάλων, όπως η Ναντ, η Πόρτο και φυσικά ο Άγιαξ, είχαν καθιερώσει τους "πράσινους" στην ελίτ της Ευρώπης. 



Παναθηναϊκός - Άγιαξ 0-3 (4', 77' Λιτμάνεν, 85' Βόουτερ)



Παναθηναϊκός (Χουάν Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Καπουράνης, Μάρκος (84' Λαγωνικάκης), Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Βαζέχα, Μαραγκός (74' Νιόπλιας), Δώνης.

Άγιαξ (Λουί Φαν Χάαλ): Φαν Ντερ Σαρ, Ράιτσιγκερ, Μπλιντ, Φρ. Ντε Μπουρ, Σιλόι (74' Βόουτερ), Ρ. Ντε Μπουρ, Φίνιντι, Ντάβιντς (87' Σόλτεν), Κανού, Λιτμάνεν, Μπογκάρντε.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου