Τρίτη 22 Απριλίου 2014

H ευκαιρία του Κίγκαν και ο αποκλεισμός της Αγγλίας

Το 1982 στο Μουντιάλ της Ισπανίας, η Αγγλία γνώρισε έναν ακόμα οδυνηρό αποκλεισμό. Ο Κέβιν Κίγκαν ήταν ο μοιραίος της παίκτης.


Η τύχη ελάχιστα έχει ευνοήσει την Αγγλία στις μεγάλες διοργανώσεις. Έχει υποστεί αλλεπάλληλους αποκλεισμός στην διαδικασία των πέναλτι, έχει αδικηθεί από την διαιτησία με το χέρι του Μαραντόνα, ενώ το κανονικό γκολ του Λάμπαρντ στον αγώνα με την Γερμανία στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής δεν μέτρησε, όπως είχε το συμβεί το 1966 με τον Τζεφ Χαρστ.


Σε κρίσιμα παιχνίδια έχει αποδειχτεί κατώτερη των περιστάσεων. Μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966 η Αγγλία δεν έχει φθάσει κοντά στην διεκδίκηση ενός τροπαίου. Το 1990 βρέθηκε μία ανάσα από τον τελικό του Μουντιάλ αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Γερμανία στην διαδικασία των πέναλτι.

Οκτώ χρόνια νωρίτερα στο Μουντιάλ της Ισπανίας η τύχη της γύρισε την πλάτη. Η Αγγλία διέθετε μία πολύ καλή φουρνιά παικτών όπως οι Πίτερ Σίλτον, Μπράιαν Ρόμπσον, Τρέβορ Φράνσις και Κέβιν Κίγκαν.

Στον πρώτο γύρο, με αντιπάλους τις Γαλλία, Τσεχοσλοβακία και Κουβέιτ οι εμφανίσεις της ήταν ενθαρρυντικές. Προκρίθηκε με τρεις νίκες και στο ντέρμπι του ομίλου με την Γαλλία νίκησε τους "τρικολόρ" με 3-1.

Στη δεύτερη φάση συμμετείχε στον 2ο όμιλο μαζί με τις Δ. Γερμανία και Ισπανία. Στο πρώτο ματς με τα "πάντσερ" η Αγγλία αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς σκορ. Στο δεύτερο ματς οι παίκτες του Μπίλι Μπίνγκαμ, έπρεπε να νικήσουν τους διοργανωτές Ισπανούς για να προκριθούν στα ημιτελικά.

Ο αγώνας διεξήχθη στο Μπερναμπέου και ήταν μονόλογος για την Αγγλία. Παρότι, ουσιαστικά, έπαιζε εκτός έδρας δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες αλλά το γκολ δεν ήρθε ποτέ. Ο Κέβιν Κίγκαν ήταν ο μοιραίος της παίκτης.

Χαρακτηριστική ήταν η ευκαιρία που έχασε είκοσι λεπτά πριν την λήξη. Ο Μπράιαν Ρόμπσον βρέθηκε μέσα στην μεγάλη περιοχή και αριστερά της επίθεσης των Άγγλων. Γύρισε την μπάλα στον Κίγκαν που ήταν μόνος στην μικρή περιοχή. Ο Κίγκαν, που είχε μπει ως αλλαγή, με εξουδετερωμένο τον Αρκονάδα, δεν κατάφερε με κεφαλιά και σε κενή εστία να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Αγγλος σπίκερ δεν μπορούσε να πιστέψει τι είχε χάσει ο Κίγκαν χαρακτηρίζοντας την ως την ευκαιρία της Αγγλίας στο Μουντιάλ. "Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Έπρεπε να είχα σκοράρει", δήλωσε απογοητευμένος ο Κίγκαν.

Η Αγγλία ήταν το "θύμα" του νέου συστήματος καθώς αποκλείστηκε από το τουρνουά χωρίς να ηττηθεί (3 νίκες, 2 ισοπαλίες)ί. Από τον όμιλο προκρίθηκε η Δυτική Γερμανία που έφθασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Μία ακόμα ευκαιρία είχε χαθεί.






ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου