Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

H κεφαλιά του Λέτσκοφ και το "θαύμα" της Βουλγαρίας

Η καλύτερη εθνική ομάδα της Βουλγαρίας σε τελική φάση Μουντιάλ εμφανίστηκε το 1994 στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Στόιτσκοφ και η παρέα του έφθασαν στα ημιτελικά.


Το Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών το 1994 το θυμόμαστε για την πρώτη συμμετοχή της Εθνικής μας σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το θυμόμαστε επίσης για το γεγονός ότι ήταν από τα πιο παραγωγικά Μουντιάλ στην ιστορία της διοργάνωσης. Σημειώθηκαν 141 γκολ όντας η δεύτερη καλύτερη επίδοση σε σύνολο 52 αγώνων και η έκτη καλύτερη επίδοση σε σύνολο 64 αγώνων.


Επίσης, το θυμόμαστε για τους μεγάλους παίκτες που δεν λείπουν από κανένα Μουντιάλ. Στις ΗΠΑ ανάμεσα στους Ρομπέρτο Μπάτζιο, Μπεμπέτο, Ματέους, Μπατιστούτα και Μπρολίν συμπεριλαμβάνεται και η παρουσία του Ιορντάν Λέτσκοφ.

O Λέτσκοφ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Βούλγαρους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό. Την περίοδο του Μουντιάλ άνηκε στο Αμβούργο. Αγωνίζονταν ως μέσος και ήταν εύκολα αναγνωρίσιμος από το άτριχο της κεφαλής του.

Λίγοι θα πίστευαν ότι ήταν ποδοσφαιριστής από το παρουσιαστικό του αν δεν τον έβλεπαν να φοράει την φανέλα της εθνικής Βουλγαρίας και να βάζει το κρίσιμο γκολ απέναντι στη Γερμανία.

Η Γερμανία, όπως σε κάθε Μουντιάλ, συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Παρότι, δύο χρόνια νωρίτερα, έχασε στον τελικό του EURO από την Δανία, είχε το κίνητρο και τους παίκτες για να υπερασπιστεί τον τίτλο της που είχε κερδίσει το 1990 στην Ιταλία.

Προπονητής ήταν ο Μπέρτι Φογκτς και το ρόστερ της αποτελούνταν από παίκτες όπως οι Λόταρ Ματέους, Γιούργκεν Κόλερ, Αντρέας Μπρέμε, Τόμας Χέσλερ, Γιούργκεν Κλίνσμαν και Ρούντι Φέλερ.

Οι πιθανότητες της είχαν αυξηθεί πριν την έναρξη της τελικής φάσης καθώς η Αγγλία και η Γαλλία είχαν αποκλειστεί στα προκριματικά. Τα "πάντσερ", χωρίς να εντυπωσιάσουν στον όμιλο, νίκησαν 1-0 την Βολιβία, ήρθαν ισόπαλοι 1-1 με την Ισπανία και νίκησαν 3-2 την Κορέα στο τελευταίο ματς του ομίλου τερματίζοντας στην πρώτη θέση.

Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν είχε βάλει τα τέσσερα από τα πέντε γκολ των Γερμανών και ένα ακόμα στην φάση των "16" στη νίκη επί του Βελγίου με 3-2 (σ.σ τα άλλα δύο γκολ έβαλε ο Ρούντι Φέλερ).

Ο δρόμος της Γερμανίας προς τον τελικό ήταν ανοικτός καθώς η Βουλγαρία στα προημιτελικά φάνταζε εύκολος αντίπαλος.

Η Βουλγαρία συμμετείχε για έκτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρόκριση της είχε πολύ σασπένς καθώς στο τελευταίο ματς του ομίλου στα προκριματικά νίκησε στο Παρίσι την Γαλλία με 2-1 χάρις σε δύο γκολ του Εμίλ Κονσταντίνοφ.

Η Βουλγαρία δεν είχε νικήσει ποτέ αγώνα σε Μουντιάλ και κανείς δεν της έδινε πιθανότητες πρόκρισης στον 4ο όμιλο της διοργάνωσης με αντιπάλους τις Αργεντινή, Ελλάδα και Νιγηρία.

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν στον πρώτο αγώνα όταν ηττήθηκε εύκολα από τη Νιγηρία με 3-0. Στο δεύτερο ματς διέσυραν την Εθνική μας 4-0 και στο τελευταίο ματς νίκησε την Αργεντινή με 2-0, που περνούσε μία μίνι κρίση μετά την αποκάλυψη ότι ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ.

Ως δεύτεροι του ομίλου αντιμετώπισαν στην φάση των "16" το Μεξικό, το οποίο απέκλεισαν στην διαδικασία των πέναλτι. Η Βουλγαρία είχε πετύχει την μεγαλύτερη της διάκριση σε Μουντιάλ.

Στο ρόστερ της διέθετε την πιο ταλαντούχα γενιά ποδοσφαιριστών στην ιστορία της που εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στο "peak" της καριέρας τους, αγωνιζόμενοι υπό τις οδηγίες του Ντίμιταρ Πένεφ.

Οι Εμίλ Κονσταντίνοφ, Ιορντάν Λέτσκοφ, Κράσιμιρ Μπαλάκοφ, Νάσκο Σιράκοφ και ο ηγέτης της και σταρ της Μπαρτσελόνα Κρίστο Στόιτσκοφ, ήταν τα αστέρια της.

Η πορεία της δεν ήταν τυχαία και το απέδειξε στα προημιτελικά απέναντι στη Γερμανία. Μετά από ένα αδιάφορο πρώτο ημίχρονο η Γερμανία προηγήθηκε στις αρχές της επανάληψης με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ματέους.

Δεκαπέντε λεπτά πριν την λήξη του ματς ο Κρίστο Στόιτσκοφ, απέδειξε ότι ήταν σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ ισοφαρίζοντας το σκορ. Ενώ όλα έδειχναν ότι το ματς θα πήγαινε στην παράταση ο Ιορντάν Λέτσκοφ, δύο λεπτά πριν την λήξη, με άπιαστη κεφαλιά έδωσε τη νίκη στη Βουλγαρία.

Η έκπληξη είχε ολοκληρωθεί καθώς οι παίκτες της Γερμανίας δεν είχαν δυνάμεις και χρόνο για να αντιδράσουν. Η ντριμ τιμ της Βουλγαρίας είχε αποκλείσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια και βρίσκονταν στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Στα ημιτελικά αντιμετώπισε την Ιταλία του Ρομπέρτο Μπάτζιο. Τα δύο γρήγορα γκολ του "Μικρού Βούδα" στο πρώτο μισάωρο αποδείχτηκαν καθοριστικά για την έκβαση του αγώνα και παρά την μείωση του σκορ από τον Στόιτσκοφ, η Βουλγαρία ηττήθηκε και αποκλείστηκε.

Στον μικρό τελικό έχασε με το βαρύ 4-0 από την Σουηδία. Η παρέα του Κρίστο Στόιτσκοφ είχε προλάβει να γράψει ιστορία και ο Ίορνταν Λέτσκοφ ήταν η αποκάλυψη του Μουντιάλ!







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου