Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

H ιστορική νίκη της Β. Ιρλανδίας

Η νίκη της Β. Ιρλανδίας επί της διοργανώτριας Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, ήταν μία από τις εκπλήξεις της διοργάνωσης, ανάλογα εκκωφαντική με τη νίκη της Αλγερίας επί της Δυτικής Γερμανίας.

Οι Ιρλανδοί ήθελαν νίκη στο τελευταίο ματς του ομίλου καθώς στα δύο πρώτα ματς είχαν φέρει δύο ισοπαλίες με αντιπάλους τις Γιουγκοσλαβία και Ονδούρα.

Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος από τους Ιρλανδούς δεν περίμενε να συμβεί αυτό που έγινε το βράδυ της 25ης Ιουνίου στην Βαλένθια. Ο πυρήνας της εθνικής Ισπανίας αποτελούνταν από παίκτες της Ρεάλ Σοσιεδάδ και της Βαλένθια. Κάτω από τα δοκάρια είχαν, όπως πίστευαν οι Ισπανοί, τον καλύτερο τερματοφύλακα στην Ευρώπη, τον Αρκονάδα.

Η φήμη του δεν τον δικαίωσε καθώς από το δικό του λάθος ο Τζέρι Άρμστρονγκ, δύο λεπτά μετά την έναρξη του 2ου ημιχρόνου άνοιξε το σκορ.

Μετά από σέντρα του Μπάρι Χάμιλτον και ασταθή έξοδο του Αρκονάδα, ο Άρμστρονγκ ήταν στο σωστό σημείο την σωστή στιγμή και με ένα δυνατό σουτ από το ύψος του πέναλτι έδωσε τη νίκη στην Ιρλανδία.

Οι Ιρλανδοί παρά την εχθρική ατμόσφαιρα και τα διαιτητικά σφυρίγματα εναντίον τους διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Οι "φούριος ρόχας" δεν πίεσαν όσο έπρεπε στο υπόλοιπο του αγώνα και ο Πατ Τζένιγκς, ελάχιστες φορές χρειάστηκε να επέμβει.

Η νίκη της Ιρλανδίας ήταν η πρώτη επί της Ισπανίας σε διεθνές ματς και παράλληλα της έδωσε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στον δεύτερο γύρο τερμάτισε στην τελευταία φάση του ομίλου και αποκλείστηκε. Είχε προλάβει να γράψει ιστορία.







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου