Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η απόκρουση του αιώνα

O Αγγλος Γκόρντον Μπανκς έκανε την απόκρουση του αιώνα σε κεφαλιά του Πελέ, στο Μουντιάλ του Μεξικού.


Ο Γκόρντον Μπανκς θεωρείται θρύλος στο αγγλικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Ήταν ο τερματοφύλακας της Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966 και αυτός που συμμετείχε στην πιο διάσημη απόκρουση στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Αυτή δεν συνέβη στο παγκόσμιο κύπελλο της Αγγλίας αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ του Μεξικού σε αγώνα με αντίπαλο την Βραζιλία.


Ο αγώνας διεξήχθη στο "Estadio Jalisco" της πόλης Γκουαδαλαχάρα για την φάση των ομίλων. Ο Μπανκς κράτησε ανέπαφη την εστία του στα δύο από τα τρία ματς του ομίλου και δέχτηκε γκολ μόνο στον αγώνα με την Βραζιλία.

Παρά την ήττα με 1-0 ο Μπανκς πραγματοποίησε ορισμένες εντυπωσιακές επεμβάσεις και επιβεβαίωσε την φήμη του ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της εποχής. Η φάση που στιγμάτισε την καριέρα του συνέβη στο πρώτο ημίχρονο σε κεφαλιά του Πελέ.

Ο Ζαϊρζίνιο έβγαλε σέντρα από τα δεξιά και ο Πελέ έπιασε δυνατή κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα στη γωνία της εστίας του Μπανκς. Ο Πελέ ξεκίνησε να πανηγυρίσει πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα αλλά ο Γκόρντον Μπανκς με εντυπωσιακή εκτίναξη την έδιωξε σε κόρνερ.

"What a save"!, αναφώνησε ο Άγγλος σπίκερ του αγώνα καθώς είχε γίνει μάρτυρας μιας ιστορικής απόκρουσης.

"Όλοι μου μιλούν γι' αυτή την απόκρουση. Δεν με θυμούνται για το παγκόσμιο κύπελλο που κατέκτησε αλλά για την απόκρουση. Λες και είναι η μοναδική που έχω κάνει στην καριέρα μου. Όταν ακούμπησα την μπάλα με τα χέρια μου νόμιζα ότι είχε μπει στα δίχτυα. Δεν είχα δει που πήγε. Μετά είδα ότι πέρασε πάνω από την εστία μου", θυμάται ο Μπανκς.

Στον ίδιο αγώνα, εκτός από την σπουδαία επέμβαση του Μπανκς, η στιγμή που ο Μπόμπι Μουρ σταμάτησε αρχοντικά την επέλαση του Ζαϊρζίνιο και αντάλλαξε φανέλα με τον Πελέ μετά το τέλος του ματς σε ένδειξη "fair play" αποτελούν "the most ιconic moments" στην καριέρα του αρχηγού της Αγγλίας.





ΠΗΓΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου