Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Μουντιάλ: "Το θαύμα στο γρασίδι"

Η Βραζιλία δεν ήταν η μόνη ομάδα που έπεσε θύμα έκπληξης στο Μουντιάλ που διοργάνωσε το 1950. Είχε προηγηθεί το σοκ της Αγγλίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Οι εκπλήξεις δεν έλειψαν ποτέ από την τελική φάση των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Το 1950 στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ο χαμένος τελικός της διοργανώτριας χώρας από την Ουρουγουάη ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.

Στην ίδια διοργάνωση οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν την πιο ηχηρή έκπληξη στους ομίλους με τη νίκη επί της Αγγλίας με 1-0.


Οι δύο ομάδες συμμετείχαν στον 2ο όμιλο μαζί με τις Ισπανία και Χιλή. Η πρώτη ομάδα του ομίλου προκρίνονταν στην επόμενη φάση. Οι Άγγλοι ήταν το ακλόνητο φαβορί. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ. Το ρεκόρ τους πριν τον πόλεμο ήταν 23 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες.

Αντίθετα, οι Αμερικανοί, παρότι είχαν φθάσει μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ 1930, έχασαν στη συνέχεια πολλά διεθνή ματς που είχαν δώσει γνωρίζοντας ορισμένες βαριές ήττες από την Ιταλία 7-1, τη Νορβηγία 11-0 και την Β. Ιρλανδία 5-0.

Τα γραφεία στοιχημάτων έδιναν 3 προς 1 η Αγγλία να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και 500 προς 1 να το κατακτήσουν οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί είχαν στο ρόστερ τους ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Η αποστολή είχε συμπληρωθεί την τελευταία στιγμή. Οι Τζο Μάκα, Εντ Μακιλβένι και Τζο Γκέτιενς προστέθηκαν πριν τον αγώνα με την Αγγλία. "Δεν υπήρχε άλλη λύση", δικαιολογήθηκε ο Σκοτσέζος τεχνικός Μπιλ Τζέφρι.

Από την Αγγλία απουσίασε ο Στάνλεϊ Μάθιους, καθώς από το προπονητικό τιμ αποφασίστηκε να μην αλλάξει η σύνθεση της ομάδας που νίκησε στον πρώτο αγώνα την Χιλή με 2-0.

Ο αγώνας διεξήχθη στις 29 Ιουνίου 1950 στο Μπέλο Οριζόντε. Η Αγγλία έχασε ευκαιρίες με τον Τομ Φίνεϊ να ανοίξει το σκορ. Αντίθετα με την ροή του αγώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγήθηκαν στο σκορ με γκολ του Τζο Γκέτιενς στο πρώτο ημίχρονο.

Στην επανάληψη ο τερματοφύλακας των Αμερικανών κατέβασε τα ρολά και οι Άγγλοι έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι. Το 1-0 έμεινε μέχρι τέλους συνθέτοντας μία από τις σπουδαιότερες εκπλήξεις του θεσμού.

Ηταν τόσο αναπάντεχο το αποτέλεσμα, που ακόμα και η δημοσιογραφική κάλυψή του δεν έγινε σωστά. Χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να συμμετάσχουν ξανά σε Μουντιάλ οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η νίκη τους μετά από χρόνια θα γινόταν βιβλίο και ταινία και θα αποκτούσε τον τίτλο το "θαύμα στο γρασίδι".















ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου