Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Το "χρυσό" γκολ της Κορέας

Ο τελευταίος αγώνας για την φάση των "16" στο Μουντιάλ που συνδιοργάνωσαν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα το 2002, ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιταλία, σήκωσε πολύ κουβέντα.

Αφορμή στάθηκε η διαιτησία του Μπάιρον Μορένο, ενός απίθανου διαιτητή από το Εκουαδόρ, που εξόργισε τους Ιταλούς με τις αποφάσεις του αλλά και για το "χρυσό" γκολ του Αν Γιουνγκ-Χουάν.

Το "χρυσό" γκολ σήμαινε ότι όποια ομάδα πετύχαινε γκολ στην παράταση ο αγώνας τελείωνε και τη νίκη έπαιρνε η ομάδα που έβαλε πρώτη το τέρμα. Έτσι νίκησε η Γερμανία την Τσεχία στον τελικό του EURO 1996, η Γαλλία την Παραγουάη το 1998 και η Σενεγάλη την Σουηδία το 2002.

Η Νότια Κορέα νίκησε 2-1 την Ιταλία και προκρίθηκε στα προημιτελικά προκαλώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανάλογη με αυτή που είχε πετύχει η Βόρεια Κορέα το 1966, όταν κέρδισε και πάλι τους Ιταλούς.

Ο Αν (σ.σ αγωνίζονταν στην Περούτζια εκείνη την περίοδο) παραλίγο να γίνει ο μοιραίος παίκτης της Κορέας, αφού έχασε πέναλτι στο 5' λεπτό του αγώνα. Στο 18' ο Βιέρι έδωσε το προβάδισμα στους Ιταλούς.

Η τύχη ήταν με το μέρος των Κορεατών που ισοφάρισαν τρία λεπτά πριν την λήξη του αγώνα με τον Σεόλ Κι-Χεόν.

Στην παράταση η Ιταλία έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Τότι. Με το παιχνίδι να οδεύει στα πέναλτι ο Αν Γιουνγκ-Χουάν, δύο λεπτά πριν την λήξη, σκόραρε και χάρισε την πρόκριση στην Κορέα.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Τραπατόνι ωρύονταν για την διαιτησία του Μορένο ενώ ο Γκους Χίντινγκ και οι παίκτες του πανηγύρισαν μία ιστορική πρόκριση.

"Κερδίσαμε μία από τις μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Είναι μοναδικό αυτό που έχουν κάνει οι παίκτες μου", δήλωσε ο Ολλανδός προπονητής.

Στα προημιτελικά οι Κορεάτες απέκλεισαν την Ισπανία, που επίσης διαμαρτυρήθηκε για την διαιτησία και αποκλείστηκαν από την Γερμανία στα ημιτελικά. Η Κορέα είχε κάνει την υπέρβαση και ο Αν Γιουνγκ-Χουάν είχε γίνει ο νέος ο ήρωας της Κορέας.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου