Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Οριστική “φραγή” σε όλες τις εταιρείες ιντερνετικού στοιχηματισμού – Χάνουν τις άδειες και οι 24 “νόμιμες”!

Με τροποποίηση που εισάγεται σε σχέδιο νόμου και αφορά τον νόμο 4002/2011 (σ.σ. ρυθμίζει συνολικά την αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα), ανοίγει ο δρόμος για την οριστική αναστολή λειτουργίας και των τελευταίων εταιρείων που συνέχιζαν να προσφέρουν, υπό καθεστώς προσωρινής άδειας, υπηρεσίες αθλητικού στοιχηματισμού μέσω διαδικτύου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό σχέδιο νόμου (άρθρο 120 – Ρυθμίσεις σχετικά με τα Τυχερά Παιχνίδια) που οδεύει προς ψήφιση από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα , οι προσωρινές άδειες που έχουν χορηγηθεί “καταργούνται μετά την πάροδο ενός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου”.

Παράλληλα, σημειώνεται πως “από την ημερομηνία κατάργησης, η διενέργεια οποιουδήποτε τυχερού παιγνίου μέσω διαδικτύου πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο κατόπιν χορήγησης της προβλεπόμενης στην περίπτωση α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 45 άδειας”.

Σημειώνεται πως από τον περασμένο Μάρτιο η αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) είχε ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναστολή λειτουργίας των ιντερνετικών εταιρειών στοιχηματισμού που λειτουργούσαν στην Ελλάδα χωρίς άδεια. Ωστόσο, δυνάμει του Ν. 4002/2011 που όριζε πως μπορούν να δοθούν άδειες σε όλους όσοι είχαν άδειες στην Ευρώπη και εφόσον αυτές εντάχθηκαν σε καθεστώς αναδρομικής φορολόγησης και φορολογούνται μέχρι και σήμερα, συνολικά 24 εταιρείες έλαβαν προσωρινές άδειες νόμιμης λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, οι οποίες τώρα οδεύουν προς ανάκληση.

Η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) είχε προχωρήσει και στη δημοσιοποίηση καταλόγου 401 ιστοτόπων που παρέχουν στοιχηματικές υπηρεσίες στην ελληνική αγορά, χωρίς άδεια από την ελληνική κυβέρνηση. Η περίφημη «μαύρη λίστα» της ΕΕΕΠ προωθήθηκε στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) να απαγορεύσουν την πρόσβαση από ελληνικά ΙPs, σε τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών για να σταματήσουν να πραγματοποιούν πληρωμές για συμμετοχή ή για απόδοση κερδών στους λογαριασμούς που τηρούν παράνομοι πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου.

Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες της αγοράς σταμάτησαν να παρέχουν πρόσβαση στους έλληνες παίκτες, δηλώνοντας επισήμως ότι αποσύρονται από την αγορά έως ότου ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο. Υπήρξαν, ωστόσο, αντιδράσεις και σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες ξένες εταιρείες προσέφυσαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αποφάσεις της ΕΕΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται τόσο με την πρόθεση του κράτους να ρυθμίσει την εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω νέων αδειοδοτήσεων, όσο και με τα σχέδια του ΟΠΑΠ να επεκτείνει (βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί με το ελληνικό δημόσιο) την δραστηριότητά του στο ίντερνετ.

Ουσιαστικά, η πολιτεία κινείται στην γραμμή της διαφύλαξης του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και στο διαδίκτυο τουλάχιστον μέχρι το 2020, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των, ανταγωνιστικών στην πράξη, εταιρειών που δραστηριοποιούνται ινυερνετικά και της ένωσής τους Remote Gambling Association (RGA).

Η τελευταία με συνεχή διαβήματα και παρεμβάσεις έχει κινηθεί νομικά κατά της Ελλάδας για τους «περιορισμούς που επιβάλλει ο πρόσφατος νόμος για τη ρύθμιση της αγοράς του διαδικτυακού στοιχήματος». Τα μόνα διαδικτυακά παίγνια που μπορούν να διεξαχθούν μέσω διαδικτύου είναι τύπου καζίνο, τα οποία διεξάγονται και μεταδίδονται στους παίκτες σε πραγματικό χρόνο (live), και το αποτέλεσμα των οποίων δεν παράγεται με γεννήτρια τυχαίων αριθμών. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμο προβλέπει ότι μέχρι την 12η Οκτωβρίου 2020 θα χορηγηθούν άδειες διενέργειας τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου α) τουρνουά πόκερ, στο οποίο συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα, β) τύπου ρουλέτας, την οποία χειρίζεται υπάλληλος του κατόχου της άδειας, γ) τύπου ζαριών, υπό την προϋπόθεση ότι τα χειρίζεται υπάλληλος του κατόχου της άδειας, και δ) μπλάκ-τζακ ή είκοσι ένα, μπακαρά, μπάγκο-πούντο και σεμέν-ντε-Φερ, στα οποία συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα.».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου