Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Πιο ντέρμπι, δεν γίνεται!

 Υπάρχουν ορισμένα ματς που κάνουν κάποιους να τα αγαπήσουν, ακόμη κι αν δεν υποστηρίζουν καμία εκ των δύο. Οι δύο τύποι που υπογράφουν το συγκεκριμένο κείμενο, για παράδειγμα, δεν είναι οπαδοί της Ρόμα ή της Λάτσιο. Γιουβεντίνος ο ένας, Μιλανέζος ο άλλος... Αν, όμως, μπορούσαν να προμηθευτούν δύο εισιτήρια για οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ντέρμπι στο οποίο δε θα εμπλέκονται οι ομάδες τους, δε θα υπήρχε κανένας ενδοιασμός: Ρώμη, Ολίμπικο, derby della Capitale!


Οι Ιταλοί λένε ότι οι δύο καλύτερες εβδομάδες στην ιταλική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του χρόνου, είναι αυτές πριν από τα δύο ντέρμπι των μονομάχων.     Μόνιμο θέμα συζήτησης σε ραδιόφωνα, τηλεόραση, δρόμους... παντού! Το καλύτερο αρχίζει από το πρωί της ημέρας του ντέρμπι και μετά τη λήξη του, οι μισοί πανηγυρίζουν και οι άλλοι μισοί θέλουν να εξαφανιστούν από προσώπου γης.

Ρόμα και Λάτσιο δεν μονομαχούν κάθε χρόνο για τίτλους. Δεν είναι αυτό το τρόπαιο στον δικό τους «πόλεμο» και αυτό, ενδεχομένως, να κάνει και τόσο όμορφη αυτή την κόντρα. Μια κόντρα που ξεκινάει εδώ και δεκαετίες και δε θα τελειώσει ποτέ. Μια κόντρα για την οποία και οι δύο πλευρές είναι υπερήφανες. Μια κόντρα στην οποία υπάρχουν πολλές... θεωρίες και πολλά επιχειρήματα από αμφότερους. Μια κόντρα στην οποία τίποτα δεν μένει αναπάντητο.

Η Ρόμα, για παράδειγμα, καμάρωνε για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη που πήγε ευρωπαϊκό τίτλο στην πόλη, με το Εκθέσεων του 1961 και η Λάτσιο απάντησε με το να φέρει τον πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό τίτλο, το Κυπελλούχων του 1999, που ήταν και το τελευταίο που έγινε... Οι Λατσιάλι ήταν στα καλύτερα τους με το Scudetto του 2000, κάνοντας ξανά... πρωτεύουσα του calcio τη Ρώμη, για να απαντήσουν οι Τζιαλορόσι με τον ίδιο τρόπο μόλις ένα χρόνο μετά, το 2001. Η Ρόμα υπερηφανεύεται για τα 9 Coppa Italia, που τη φέρνουν στην πρώτη θέση μαζί με τη Γιουβέντους, οπότε για τη Λάτσιο ήταν ό,τι καλύτερο να τη νικήσει, τον περασμένο Μάιο, στον μοναδικό τελικό που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες στη διοργάνωση!

Το gazzetta.gr μπαίνει στο κλίμα του derby della Capitale μεταφέροντας τα τελευταία νέα από τις δύο ομάδες, πώς δηλαδή αναμένεται να παραταχθούν. Κάνει... focus στους δύο προπονητές, στα αστέρια των αντιπάλων, στη μάχη της εξέδρας, στους απόντες και στα... έξτρα κίνητρα για τη νίκη. Αν και από τέτοια, μπορεί να βρει ο καθένας όσα θέλει!



Βαθμολογία, γόητρο, εκδίκηση...

Ωρα για Derby della Capitale λοιπόν και οι μονομάχοι που ρίχνονται στην αρένα του «Ολίμπικο» έχουν σούπερ κίνητρα για να πάρουν το τεράστιο αυτό ματς, που αναμφισβήτητα, σημαίνει πολλά περισσότερα από μία απλή νίκη.

Η Ρόμα θέλει να υπερασπιστεί το τέλειο ξεκίνημα στη σεζόν και την κορυφή με τρεις νίκες σε τρία ματς και θα είναι όνειρο να κάνει το 4x4 κόντρα στην Λάτσιο. Οι Τζαλορόσι θέλουν να απο-δείξουν ότι αυτή η εκκίνηση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να επιβεβαιώσουν ότι επέστρεψαν στα ψηλά, από μία νίκη σε derby της αιώνιας πόλης.

Στην Ρόμα νιώθουν ότι έχουν και κάτι ακόμα να ξεχρεώσουν από πέρυσι, όταν και ηττήθηκαν στον τελικό του Coppa Italia (0-1). Με την Λάτσιο να έχει ήδη στη σεζόν δύο πολύ βαριές ήττες, οι Τζαλορόσι ίσως έχουν την ευκαιρία να σπάσουν την αρνητική παράδοση που έχει δημιουργηθεί, αφού στα τελευταία 5 derby το καλύτερο που έχουν πάρει είναι μία ισοπαλία.

Αυτό το τελευταίο είναι όμως και αυτό που «φτιάχνει» κάθε τιφόζο αλλά και την ίδια τη Λάτσιο. Μετά από σερί νίκες στο πρωτάθλημα, ήρθε η ιστορική νίκη στον τελικό του Coppa και οι Λατσιάλι έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να «τελειώσουν» όποια ελπίδα και οποιοδήποτε καλό σενάριο έχουν για το μέλλον οι της Ρόμα.

Με νίκη, η ομάδα του Πέτκοβιτς, όχι μόνο θα πιάσει τους Τζαλορόσι στους 9 βαθμούς αλλά θα τους ξυπνήσει απότομα από το όνειρο της κορυφής. Μετά από τέσσερα ματς, η Ρόμα που ξεκίνησε... ιστορικά με απόλυτο στις νίκες θα έχει όσους βαθμούς και Λάτσιο, που δεχόταν τη μία τεσσάρα μετά την άλλη από την Γιουβέντους.

Εναν λόγο παραπάνω να φοβούνται πάντως, τον έχουν οι της Λάτσιο, αφού Φραντσέσκο Τότι (9) και Μάρκο Μποριέλο (6) έχουν πετύχει συνολικά 15 γκολ σε αιώνια derby.

Η Ρόμα ως γηπεδούχος έχει την προϊστορία με το μέρος της αφού έχει 25 νίκες κόντρα σε 13 της Λάτσιο, ενώ συνήθως γίνεται μοιρασιά, αφού το περσινό 1-1 ήταν η 31η ισοπαλία.





ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Ο... νέος Γκαρσία

Μετά τις περσινές παλινωδίες στο θέμα του προπονητή, η Ρόμα ήθελε να βρει φέτος τον κατάλληλο για να χτίσει μια ομάδα με αυτόν. Μετά από αναζήτηση που διήρκεσε αρκετά, οι Τζιαλορόσι κατέληξαν στον Ρούντι Γκαρσία και μέχρι τώρα είναι καλά. Ο πρώην προπονητής της Λιλ δεν είχε και δεν έχει εύκολο έργο, γεγονός που κατάλαβε από τις πρώτες του μέρες στην Αιώνια Πόλη.

Ολο το καλοκαίρι ο Γκαρσία έβλεπε τους οπαδούς της Ρόμα να αποδοκιμάζουν την ομάδα στις προπονήσεις λόγω του χαμένου τελικού του Coppa Italia πέρυσι αλλά η αρχή της σεζόν έχει επαναφέρει τα χαμόγελα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, φυσικά, παίζει ο προπονητής και μερικές φορές δε χρειάζεται να κάνεις πολλές αναλύσεις για την τακτική ώστε να καταλάβεις το γιατί κάποια πράγματα βελτιώνονται.

Στο ποδόσφαιρο παίζει τεράστιο ρόλο η ψυχολογία και το να... γουστάρουν οι παίκτες τον προπονητή. Με τον Γκαρσία φαίνεται πως αυτό συμβαίνει καθώς τα ιταλικά ΜΜΕ έγραφαν πριν λίγες μέρες για το πως «αυτοί που είναι τραυματίες θέλουν να είναι πάντα στην Τριγκόρια την ώρα της προπόνησης της ομάδας καθώς τους αρέσει πολύ να βλέπουν τον τρόπο δουλειάς του Γκαρσία»!

Οι Τζιαλορόσι βγάζουν μετά από... χρόνια την εικόνα οικογένειας στα αποδυτήρια, με τον Γκαρσία να δείχνει ικανός να κερδίσει το στοίχημα Ντε Ρόσι. Αν τα καταφέρει, όλα θα γίνουν πιο εύκολα για τον ίδιο στην ιταλική πρωτεύουσα!



Ο... παλιός Πέτκοβιτς

Εχοντας ένα χρόνο εμπειρίας στην πλάτη του, σε ό,τι αφορά το calcio, ο Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς ξέρει πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι το ντέρμπι της πόλης. Αν δεν είχε πειστεί από τα δύο περσινά του πρωταθλήματος, ήρθε ο τελικός του κυπέλλου για να το αντιληφθεί για τα καλά. Αυτή η νίκη σε αυτό το ματς έχει οδηγήσει τους οπαδούς της Λάτσιο στο να στηρίζουν με κλειστά μάτια τον προπονητή, άρα αυτός ξέρει και τι πρέπει να συνεχίσει να κάνει για να απολαμβάνει αυτή τη στήριξη.

Σε τρία ντέρμπι με την Ρόμα πέρυσι, οι Λατσιάλι του Πέτκοβιτς έκαναν δύο νίκες και μία ισοπαλία, με τον Βόσνιο τεχνικό να θέλει να δώσει συνέχεια σε αυτά τα αποτελέσματα. Η παρουσία του στον πάγκο είναι αλήθεια πως βοηθάει πολύ την ομάδα του όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα συστήματα και την τακτική αλλά και τη νοοτροπία της.

Ο Πέτκοβιτς παραμένει πάντα ήρεμος κατά τη διάρκεια των αγώνων, είτε τα πράγματα πάνε μια χαρά για την ομάδα του είτε πάνε όλα στραβά... Αυτό, όπως έχει πει και ο Ερνάνες, μόνο καλό κάνει στους παίκτες του: «Ο κόουτς ξέρει πώς να μας προετοιμάζει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για το ντέρμπι. Καταφέρνει να αποβάλει την πίεση που νιώθουμε και από εκεί και πέρα όλα είναι πιο εύκολα».



ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Συνώνυμο του derby della capitale είναι ο Φραντσέσκο Τότι. Η σημαία της Ρόμα και μόνιμος δήμιος της Λάτσιο (9 γκολ) θα είναι «παρών» για ακόμα μία φορά στον τεράστιο αγώνα δίνοντας σούπερ ποιότητα και ψυχολογική τόνωση όποτε οι Τζαλορόσι το χρειάζονται. Ο capitano πριν δύο μέρες ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2016 και αυτό δεν θα είναι το τελευταίο του ματς κόντρα στους Λατσιάλι. Μαζί του, στα «βαριά» χαρτιά της Ρόμα, ο capitano futuro, Ντανιέλε Ντε Ρόσι, ο οποίος ξεκίνησε δυνατά, έχοντας σκοράρει και με τρία 90λεπτα στο φετινό βιογραφικό του. Ο 30χρονος είναι σταθερά από τους καλύτερους χαφ στην Serie A τα τελευταία χρόνια και πάνω του οι Τζαλορόσι στηρίζουν πάρα πολλά, αρκεί βέβεια να μείνει στο τερέν για όλο το ματς και στο derby.
Στην Azzurri πλευρά της Ρώμης μπορεί να μην υπάρχει ο αντίστοιχος παίκτης-σύμβολο, όμως οι Λατσιάλι έχουν στο ρόστερ τους παικταράδες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά ανα πάσα στιγμή. Τέτοιοι είναι οι Μίρο Κλόζε και Ερνάνες, που έχουν μέχρι στιγμής πετύχει από ένα γκολ και σίγουρα περιμένουν το derby για να βάλουν ακόμα ένα, το οποίο έχει αξία ανεκτίμητη. Ο Γερμανός είναι αμετακίνητος από την γραμμής κρούσης της Λάτσιο, ενώ ο Βραζιλιάνος που επιστρέφει μετά από απουσία με την Κιέβο προσθέτει εξαιρετική ποιότητα στο κέντρο και έχει δείξει στην Ρόμα ότι μπορεί να την «σκοτώσει» από όποια απόσταση θέλει.




ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ


ΡΟΜΑ

Ευτυχώς για τους Τζαλορόσι, τα προβλήματα τρυματισμών δεν είναι τόσο πολλά. Εκτός δράσης είναι σταθερά ο Ματία Ντέστρο, νοκ άουτ για έναν μήνα έχει τεθεί ο Αμερικανός χαφ, Μπράντλεϊ, ενώ αμφίβολος είναι ο Φεντερίκο Μπαλτσαρέτι. Ο Ρούντι Γκαρσία αναμένεται να παρατάξει την 11άδα που έκανε τη νίκη-ανατροπή στην Πάρμα μέσα στο Ταρντίνι την 3η προηγούμενη αγωνιστική. Ο Γάλλος επιλέγει 4-3-3 και θα κατεβάσει, στο τέρμα τον Ντε Σάνκτις, δεξί μπακ Μαϊκόν, αριστερό Ντοντό (αν δεν προλάβει ο Μπαλτσαρέτι), στόπερ Μπενάτια-Καστάν, τριπλέτα στο κέντρο Ντε Ρόσι, Στρούτμαν, Πιάνιτς και στην επίθεση Φλορέντσι, Λιάγιτς, Τότι.



ΛΑΤΣΙΟ

Τα νέα για τον Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς δεν είναι και τόσο καλά ενόψει του derby, αφού έχει πρόβλημα στην άμυνα εξαιτίας των τραυματιστών των Μπιάβα και Νοβαρέτι, ενώ δεν μπορεί να υπολογίζει επίσης στις υπηρεσίες των Μπίλια και Ράντου. Παρηγορία; Η επιστροφή του παικταρά Ερνάνες, που θα πάρει θέση στο κέντρο. Ο Βόσνιος τεχνικός το πιο πιθανό είναι να παρατάξει την Λάτσιο με 4-4-1-1 και μάλλον θα πάει ως εξής. Στο τέρμα ο Μαρκέτι, Σιανί-Τσάνα στόπερ, δεξί μπακ Κονκό, αριστερό Καβάντα. Στο κέντρο τετράδα από δεξιά προς αριστερά, Γκονζάλες, Ονάζι, Ερνάνες, Λούλιτς, μπροστά στους ο Καντρέβα και μοναδικός επιθετικός ο Κλόζε.


ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ... CURVA!

Η... μισή αναμονή για ένα derby della Capitale, αφορά στην εξέδρα και ειδικά πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Στα δύο πέταλα του Ολίμπικο, στην Curva Sud για τους Τζιαλορόσι και στην Curva Nord για τους Λατσιάλι, η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι εντυπωσιακή και η κορύφωση έρχεται όταν οι ομάδες βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για την έναρξη, με τις χορογραφίες εκατέρωθεν να στέλνουν τα μηνύματα τους.

Ιταλικές εκπομπές αλλά και σενάρια ταινιών έχουν στηθεί και βασιστεί πάνω στο μίσος που υπάρχουν ανάμεσα στους μεν και στους δε, με την κατάσταση να έχει ξεφύγει αρκετές φορές στο παρελθόν. Το 1979, για παράδειγμα, οπαδός της Λάτσιο έχασε τη ζωή του λόγω φωτοβολίας που έφυγε από την απέναντι πλευρά ενώ το 2004 ο αγώνας... αναβλήθηκε μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν -και τελικά δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα- περί θανάτου ενός μικρού κοριτσιού μετά από επέμβαση της αστυνομίας σε μια... οπαδική μάχη.

Το πιο σύνηθες, πάντως, σε αυτά τα ντέρμπι είναι οι μαχαιριές... Στη Ρώμη το έχουν σαν έθιμο να μαχαιρώνονται, στις περισσότερες περιπτώσεις σε σημεία που δεν σκοτώνουν αλλά... ταπεινώνουν τον αντίπαλο, με το δάσος του Foro Italico στον περιβάλλοντα χώρο του Ολίμπικο να "βοηθάει" για τέτοια σκηνικά.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που έχουν παίξει πολύ ξύλο Τζιαλορόσι και Λατσιάλι, αρκετές είναι και οι περιπτώσεις στις οποίες έχουν φερθεί με οπαδική αλληλεγγύη. Στην Ιταλία, άλλωστε, είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι Ultras όλων των ομάδων συνεργάζονται όποτε χρειάζεται για να πάνε κόντρα στις διοικήσεις των ομάδων ή στα σχέδια της αστυνομίας και των Αρχών, αν θεωρούν ότι προσπαθούν να βλάψουν το οπαδικό κίνημα.

Ξεχωριστή στιγμή στις σχέσεις των δύο... εχθρών της Ρώμης ήταν και η κηδεία του Πάολο Ζαπαβίνια, ιστορικού αρχηγού της Curva Sud, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2005 μετά από δυστύχημα με τη μηχανή. Μέλη των Irriducibili της Λάτσιο παραβρέθηκαν στην κηδεία και τίμησαν τη μνήμη του αντιπάλου, αναγνωρίζοντας έτσι την οπαδική του δράση.


Κόντρα στον ρατσισμό

Οι μέσοι των Ρόμα και Λάτσιο, Μάικλ Μπράντλεϊ και Εντερσον ένωσαν τις δυνάμεις του πριν το μεγάλο ραντεβού στο «Ολίμπικο» καθώς έστειλαν το μήνυμα προς τους τιφόζι για μάχη κατά του ρατσιμού. Ο Αμερικανός και ο Βραζιλιάνος εξέδωσαν ανακοίνωση από κοινού κάνοντας έκκληση στους οπαδούς. «Η Ρώμη είναι η πιο όμορφη πόλη στον κόσμο και εμείς οι παίκτες θέλουμε να φαινόμαστε όμορφοι μπροστά σε όλο τον κόσμο. Την Κυριακή, όλοι θα μας κοιτούν θέλουμε να δείξουμε ότι η Ρώμη δεν είναι πόλη ρατσιστών. Ελπίζουμε όλοι οι Ρωμαίοι να απολαύσουν τον αγώνα».

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου