Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η γέννηση του ποδοσφαίρου στο Καζακστάν

 
Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ την Πέμπτη, η Σακτέρ Καραγκάντι από το μακρινό Καζακστάν, έκλεισε μία θέση για τους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA, του Europa League. Μετά το 2-0 επί της Σέλτικ στο Astana Arena, η πρωταθλήτρια Καζακστάν δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα και ηττήθηκε στη Σκωτία με 3-0.

Η ιστορία του ποδοσφαίρου στο Καζακστάν

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 1991 η Ομοσπονδία του Ποδοσφαίρου του Καζακστάν και το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό μέγεθος της χώρας, η Καϊράτ Αλμάτι, προσπάθησαν να κρατήσουν το ποδόσφαιρο της χώρας ζωντανό. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές πολλοί ήταν οι παράγοντες του ποδοσφαίρου που επιθυμούσαν να καπηλευθούν των γεγονότων και να εξελίξουν τις «αυτοκρατορίες» τους. Τον Ιανουάριο του 1992 ξεκίνησε ένα νεοσύστατο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο οποίο όμως συμμετείχαν πολλές ομάδες προερχόμενες από χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν και άλλες. Η μοναδική εκπρόσωπος του Καζακστάν σε αυτήν την νεοσύστατη λίγκα ήταν η υπερδύναμη της χώρας Κααϊράτ Αλμάτι, που όμως επιθυμούσε να έχει περισσότερους από έναν εκπροσώπους στην λίγκα.

Τον καιρό εκείνο το Καζακστάν ήταν κυρίως γνωστό για τους αθλητές του ολυμπιακού αθλήματος της πάλης που παρήγαγε και όχι τόσο για τους ποδοσφαιριστές του. Η Καϊράτ δεν θεωρούνταν μεγάλη δύναμη της λίγκας, κερδίζοντας μονάχα ένα Κύπελλο της Ομοσπονδίας, κάτι σαν το γνωστό League Cup, το οποίο μάλιστα δεν προσέφερε έξοδο στα ευρωπαϊκά σαλόνια της επόμενης χρονιάς.
Η Καϊράτ, επίσης υπερηφανεύεται ότι πρόκειται για την μοναδική ομάδα από το Καζακστάν που έχει κερδίσει έναν διεθνή διαγωνισμό ποδοσφαίρου, καθώς κέρδισε τη Ραπίντ Βουκουρεστίου στον τελικό του European Railworks Cup το 1971. Φυσικά ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν αποτέλεσε ποτέ επίσημο διαγωνισμό της UEFA.


Η νέα πρωτεύσουσα Αστάνα και το υπερσύγχρονο γήπεδο

Μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας η νέα ανεξάρτητη πια ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Καζακστάν έγινε μέλος της Συνομοσπονδίας Ασιατικού Ποδοσφαίρου. Όλα άλλαξαν, όμως, όταν την σεζόν 2002 – 2003 η ομοσπονδία του Καζακστάν έγινε το 52ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Ως νέο μέλος ξεκίνησε από τον πάτο της λίστας φτάνοντας φέτος στην αξιοσέβαστη 38η θέση στην λίστα της UEFA.

Η αλήθεια είναι πως το Καζακστάν επένδυσε στο χώρο του ποδοσφαίρου όπως φυσικά και σε άλλους κλάδους. Η νέα πρωτεύουσα της χώρας είναι η Αστάνα, που έχει πολύ ιδιόμορφη αρχιτεκτονική όπως άλλωστε και το γήπεδο που εδρεύει εκεί το Astana Arena, το οποίο και χρησιμοποιεί η Σακτέρ. Το συγκεκριμένο γήπεδο κόστισε 185 εκ. δολάρια και άνοιξε τις πύλες του το 2009. Το συγκεκριμένο γήπεδο αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης και η εταιρεία αρχιτεκτόνων που ανέλαβε το μεγαλύτερο κομμάτι της κατασκευής του, η Βρετανική Buro Happold, έχει αναλάβει την ανακαίνιση του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο. Το μοναδικό design του γηπέδου θυμίζει UFO αλλά παρόλα αυτά ταιριάζει απόλυτα στο στυλ της πόλης στην οποία εδρεύει.




  Το Astana Arena, το υπερσύγχρονο γήπεδο που χρησιμοποιεί η Καραγκάντι. Το γήπεδο έχει τεχνητό χλοοτάπητα και διαθέτει 30.000 θέσεις



Μετά από πολλές προσπάθειες ανάπτυξης του ποδοσφαίρου της χώρας όπως η πρόσληψη του Ολλανδού προπονητή, Άρνο Πάιπερς στην εθνική ομάδα του Καζακστάν ή του Γερμανού Μπερντ Στορκ που τον αντικατέστησε, το ποδόσφαιρο της χώρας βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση του, να δει αγωνιζόμενη σε ευρωπαϊκό θεσμό την πρωταθλήτρια της χώρας Shakhter Καραγκάντι. Επιπρόσθετα, η Premier League του Καζακστάν έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί μέσω της προβολής του ποδοσφαίρου της χώρας. Νέοι, ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές από τις γείτονες χώρες όπως βέβαια και από την Λατινική Αμερική μπορούν να «μετοικήσουν» στο πρωτάθλημα της χώρας, κάνοντας το πρώτο βήμα για την προσέγγισή τους από ομάδες της Δυτικής Ευρώπης και των ανεπτυγμένων πρωταθλημάτων αυτής.


Τα νέα ταλέντα που θα εμπλουτίσουν το ποδόσφαιρο της χώρας θα το κάνουν αυτόματα και περισσότερο ανταγωνιστικό, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην εθνική ομάδα του Καζακστάν που θα έχει μεγαλύτερα εχέγγυα για τις διεθνείς διοργανώσεις που συμμετέχει. Η αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων ομάδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 2016 στην Γαλλία είναι μία καλή ευκαιρία για το Καζακστάν να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελικά Ευρωπαϊκού θεσμού, με ρεαλιστικότερο στόχο πάντως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2020.


Αν η εθνική ομάδα του Καζακστάν καταφέρει να συμμετάσχει σε κάποιον από τους παραπάνω θεσμούς, τότε σίγουρα θα χρωστάει πολλά σε αυτή την εντυπωσιακή πορεία της Σακτέρ Καραγκάντι στα προκριματικά του φετινού Champions League και φυσικά στην είσοδό της στους ομίλους του Europa League της σεζόν 2013 – 2014.



Πηγή: just-football.com

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου