Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τα οnline τυχερά παιχνίδια και η Ευρωπαϊκή Ενωση

Της Χρύσας Τσιώτση


Ψηφίσθηκε, στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση για τα online τυχερά παιχνίδια με σκοπό τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ , που στοχεύει ενδεικτικά στην προστασία του καταναλωτή , την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρημάτων κ.λ.π.

Αναλυτικότερα :
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την έκθεση για τα online τυχερά παιχνίδια καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει μεγαλύτερη πρωτοβουλία και δράση όσον αφορά στον τομέα των online τυχερών παιχνιδιών.

Η έκθεση, προβάλλει ένα ευρύ φάσμα προτάσεων για την ΕΕ και τα κράτη μέλη προκειμένου αυτά να προωθήσουν τις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες εν όψει του επερχόμενου νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής το 2014 .

Ο Maarten Haijer , Γενικός Γραμματέας της EGBA , ανέφερε ότι αυτή η ψηφοφορία, η οποία γίνεται για την 3η έκθεση για τα τυχερά παιχνίδια εμπίπτουσα στην αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , τονίζει για μια ακόμη φορά το αυξανόμενο ενδιαφέρον της ΕΕ προκειμένου τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση και την αντίστοιχη ευθύνη στον τομέα αυτό .

Βασικός παράγοντας για την καλύτερη προστασία του παίκτη – καταναλωτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να γίνει επαλήθευση της ταυτότητάς του  και να  βελτιωθεί αποτελεσματικά η διασυνοριακή συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών εξακρίβωσης της ταυτότητας , την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των εταιριών που θα παρέχουν online τυχερά παιχνίδια και την άρση των περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις στα πλαίσια των κρατών-μελών της ΕΕ.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό , η ψηφοφορία επιβεβαιώνει , σύμφωνα με τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκθέσεις , την πολιτική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως προς την Επιτροπή ώστε να δρομολογηθούν επιτέλους οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των κρατών-μελών που συνεχίζουν να παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ για τα τυχερά παιχνίδια και να παταχθεί αποτελεσματικά και συνολικά αυτή η  παραβατικότητα.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται ένα χρόνο μετά την έγκριση του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης της Επιτροπής για online τυχερά παιχνίδια – που είχε γίνει τον Οκτώβριο 2012 -  και βάζει στα φώτα της δημοσιότητας τον Επίτροπο Barnier προκειμένου αυτός να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και να αναλάβει δράση σχετικά με τη μη συμμορφούμενα κράτη μέλη της ΕΕ . Αν με την πάροδο του χρόνου, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, δεν μεριμνήσουν εκ νέου για την αποτελεσματική και ευέλικτη νομοθετική ρύθμιση των αγορών τους , ο κίνδυνος της μη δράσης ελλοχεύει τον κίνδυνο όχι μόνο να υπονομεύεται το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και να δημιουργείται περαιτέρω νομική αβεβαιότητα για τους ευρωπαϊκούς αδειοδοτημένους παρόχους των online τυχερών παιχνιδιών.

Μία άλλη εξέλιξη όσον αφορά τα online τυχερά παιχνίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η προδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που στις 12 Σεπτεμβρίου στις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις ιταλική Biasci et al (C-660/11ea),  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εθνική νομοθεσία που απαγορεύει όλες τις διασυνοριακές δραστηριότητες online τυχερών παιχνιδιών ή που ευνοεί τα (οικονομικά) συμφέροντα των κατεστημένων φορέων εκμετάλλευσης με άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος ,παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.

*Η Χρύσα Τσιώτση είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και την τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow-U.K).



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου