Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Το πέναλτι έχει τη γιορτή του


Το πέναλτι στο ποδόσφαιρο, τιμωρία για το αντιαθλητικό παιχνίδι και ο ευκολότερος δρόμος για να πετύχει κάποιος γκολ.

Σαν σήμερα πριν από 122 χρόνια μπήκε το πρώτο γκολ από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι φυσικά σε αγώνα του αγγλικού πρωταθλήματος.


Ο Μπίλι Χιθ της Γουλβς κέρδισε το πέναλτι στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Άκρινγκτον. Ο ίδιος παίκτης ανέλαβε και την εκτέλεση του με τη Γουλβς να παίρνει τη νίκη με 5-0.

Η... σκούφια του πέναλτι κρατάει από το ράγκμπι και το πρώτο πέναλτι στην ιστορία έχει καταγραφεί το 1879. Σύμφωνα με τη wikipedia ο επιχειρηματίας και ερασιτέχνης επαγγελματίας, Γουίλιαμ Μάκραμ παρουσίασε στην ιρλανδική ομοσπονδία ποδοσφαίρου την ιδέα το 1890 και εκείνη στη συνέχεια στη βρετανική ομοσπονδία.

Μετά από την αναστάτωση που προκλήθηκε από γκολ με χέρι από έναν ποδοσφαιριστή της Νοτς Κάουντι σε έναν προημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με τη Στόουκ Σίτι, θεσπίστηκε ο κανονισμός για τα πέναλτι και ψηφίστηκε στις 2 Ιουνίου 1891. Από την ερχόμενη σεζόν εφαρμόστηκε στα γήπεδα της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύντομα ξεπέρασε τα σύνορα του νησιού και πλέον η λέξη "πέναλτι" βγαίνει από τα χείλη κάθε ποδοσφαιριστή, προπονητή και οπαδού όταν υπάρχει αντικανονικό μαρκάρισμα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Κι αν μπορούμε να φανταστούμε τον απλό τρόπο με τον οποίο σκόραρε ο Μπίλι Χιθ το 1891, ο πρώην Τσεχοσλοβάκος Αντονιν Πανένκα συνέδεσε το όνομα του με το πέναλτι για πάντα στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου το 1976.







Με έναν... εξεζητημένο τρόπο (σ.σ. όπως χαρακτηρίστηκε) χάρισε στην χώρα του τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στη διαδικασία των πέναλτι και η κίνηση Πανένκα βρήκε εκατομμύρια μιμητές όπως είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν ή Αντρέα Πίρλο.

"Συνειδητοποίησα πως ο τερματοφύλακας πάντα περιμένει την τελευταία στιγμή για να μαντέψει που θα πάει η μπάλα και έχει πάρει θέση πριν αγγίξει ο εκτελεστής τη μπάλα. Σκέφτηκα πως ήταν ευκολότερο να προσποιηθώ πως σουτάρω και μετά να στείλω τη μπάλα στα δίχτυα. Με αυτόν τον τρόπο ο τερματοφύλακας είχε ήδη πέσει και δεν μπορούσε να σώσει την εστία του", εξήγησε αργότερα ο Πανένκα και αποκάλυψε πως είχε ξεκινήσει τις δοκιμές δύο χρόνια πριν από το Euro σε φιλικούς αγώνες και στο πρωτάθλημα, όταν είχε κριθεί η νίκη.

Τέλος, ένα κείμενο για την ιστορία των πέναλτι δεν θα ήταν ολοκληρωμένο δίχως το πέναλτι με πάσα με εμπνευστή και εκτελεστή τον Γιόχαν Κρόιφ με τυχερό παρτενέρ τον Γιέσπερ Όλσεν σε αγώνα του Άγιαξ.





ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου