Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Από το θρίαμβο στην τραγωδία


Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια ο Μπεν Τζόνσον αφήνει τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό με τον αφύσικο χρόνο με τον οποίο κέρδισε τα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.


Θα χρειαστούν μόλις μερικές ώρες ουσιαστικά για να περάσει από την απόλυτη αποθέωση στην οριστική αποκαθήλωση, αφού βρέθηκε ντοπαρισμένος κι έχασε τα πάντα. Τα μετάλλια, τα παγκόσμια ρεκόρ, τα χρήματα, την υστεροφημία του… Τα πάντα…

Τερματίζοντας σε χρόνο 9.79 (εξωπραγματικό για την εποχή) κάνει πλάκα στους αντιπάλους του και –κυρίως- στον αγαπημένο των μίντια, Καρλ Λιούις.





Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Μπεν Τζόνσον μίλησε για εκείνες τις ημέρες, παραδέχθηκε το «λάθος» του και τόνισε πως θεωρεί πως τιμωρήθηκε αρκετά για ό,τι έκανε.

«Παρανόμησα και τιμωρήθηκα. Αλλά 25 χρόνια μετά συνεχίζω να τιμωρούμαι για κάτι που πράγματι έκανα. Υπάρχουν άνθρωποι που σκότωσαν και βίασαν, που πήγαν φυλακή και στη συνέχει βγήκαν. Εγώ απλά έσπασα τους κανόνες στο άθλημά μου και ακόμα σταυρώνομαι γι’ αυτό. Πάντως, εκείνο τον αγώνα θα μπορούσα να τον έχω κερδίσει ακόμη και χωρίς αναβολικά. Εγώ τα πήρα κι είπα, αν με πιάσουν, μ’ έπιασαν», ομολόγησε κυνικά ο Μπεν Τζόνσον, ο οποίος για να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, δεν ήταν το μόνο «σάπιο μήλο» από εκείνο το… καλάθι του τελικού και μάλλον αντιμετωπίστηκε από όλους με περίσσια υποκρισία και συμπεριφορά από τα όργανα που θα ζήλευε και η τελευταία στρουθοκάμηλος.

Ο Τζόνσον είχε «τρομάξει» όλον τον πλανήτη ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς, όταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης είχε κερδίσει με χρόνο 9.83 που θα ήταν και αυτό παγκόσμιο ρεκόρ, αφήνοντας ξανά πίσω του τον Λιούις.




Μπορεί σήμερα με την κυριαρχία του Μπολτ και των Τζαμαϊκανών στα σπριντ να είναι σχεδόν φυσιολογική εικόνα να μην είναι Αμερικανός στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, όμως για την εποχή ήταν κάτι απίστευτο. Όπως και οι κούρσες του Τζόνσον, που αντιμετωπίστηκε σαν το μοναδικό μαύρο πρόβατο σε έναν κατά τα άλλα αγγελικά πλασμένο κόσμο…




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου