Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Η «πρώτη» του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη


Σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια , στις 15 Σεπτεμβρίου του 1965 -κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η λειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- ο «δικέφαλος» του Βορρά υποδέχονταν στο Καυτατζόγλειο (το οποίο είχε εγκαινιαστεί μόλις πέντε χρόνια νωρίτερα) την Αυστριακή «Βίνερ Σπορτ Κλουμπ», για τον θεσμό του Κυπέλλου Πόλεων Διεθνών Εκθέσεων (το μετέπειτα κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

«Με ζωηρόν ενδιαφέρον αναμένουν οι φίλαθλοι της Θεσσαλονίκης και της βορείου Ελλάδος την σημερινήν σύγκρουσιν του Καυτατζογλείου, η οποία προβλέπεται μεγαλειώδης και συναρπαστική. Αμφότεραι αι ομάδες θα διεκδικήσουν μετά πείσματος την νίκην. Οι ποδοσφαιρισταί του ΠΑΟΚ αισιοδοξούν δια την έκβασιν του αγώνος και πιστεύεται ότι θα χειροκροτήσουν την νύκτα οι φίλαθλοι μια ελληνική νίκη με διεθνή αντίκτυπο», έγραφε ο Τύπος της εποχής.

Ο ΠΑΟΚ τελικά επικράτησε των Αυστριακών (που είχαν τερματίσει 4οι στο πρωτάθλημα) με 2-1 μετά από εξαιρετική εμφάνιση, έχοντας ως κορυφαίo τον αρχηγό του Λέανδρο Συμεωνίδη, μια εμβληματική φυσιογνωμία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.

Οι εφημερίδες αποθέωσαν τον «δικέφαλο» για την εμφάνιση του, στάθηκαν στις πολλές ευκαιρίες που χάθηκαν αλλά και στην εξαιρετική εμφάνιση του πιτσιρικά τότε Γιώργου Κούδα. Η εκτίμηση πώς η πρόκριση θα ήταν μια «εύκολη υπόθεση» για τον ΠΑΟΚ διαψεύθηκε όμως οικτρά καθώς στον επαναληπτικό αγώνα η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν σκέτη απογοήτευση.
Η «πρώτη» του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη






Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε αυτή την φορά χωρίς τον Λέανδρο και συνετρίβη με 6-0. Η άσχημη εικόνα που παρουσίασε η ομάδα σε αυτό το παιχνίδι σε συνδυασμό και με μια ανέλπιστη ισοπαλία που παραχώρησε στο κύπελλο Ελλάδος (με τον Εθνικό Πυλαίας), οδήγησε την διοίκηση του ΠΑΟΚ στην απόφαση να λύσει την συνεργασία της με τον Σέρβο προπονητή Μίλε Κος, ο οποίος έναν χρόνο πριν εργάζονταν στην Παρτιζάν.

Τα γκολ του ΠΑΟΚ σε εκείνο το ιστορικό παιχνίδι που έγινε στο Καυτατζόγλειο πέτυχαν οι Κούδας (στο 62΄) και Μουρατίδης (στο 74΄), ενώ από την «Βίνερ Σπορτ» το γκολ πέτυχε ο Χοφ (στο 52). Η 11άδα που αγωνίσθηκε αποτελούνταν από τους: Μουσελεμίδη, Βασιλειάδη, Θεοφανίδη, Μήτρακα, Μουρατίδη, Γιακουμή, Λέανδρο, Νικολαίδη, Αποστολίδη, Κούδα, Αφεντουλίδη.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου